Toto sú najlepšie superpotraviny pre dojčatá a batoľatá, dobrú chuť

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-11 17:00:00 |

Dbať na zdravú stravu u bábätiek je pre ich správny vývin skutočne podstatné. Pozrite sa, aká strava im môže dopomôcť k zdraviu. Tu je výber potravín.

Pre správny rast a zdravie dieťatka je okrem iných záležitostí potrebná aj výživná a vyvážená strava. Každý človek je jedinečný a zatiaľ, čo niektorým ľuďom určité potraviny prospievajú, iným nemusia. Vo všeobecnosti však existujú také, ktoré sú vhodné nielen pre dojčatá, ale aj pre batoľatá. Toto sú potraviny, ktoré sú v globále pre detičky považované za prospešné, uvádza Parents.com.

V súčasnosti máme v obchodoch obrovský výber potravín. Ktoré potraviny si pre seba a pre celú rodinku doprajete? Potrebné je však myslieť na to, že bábätká sa na vás spoliehajú. Dôverujú vám a ich zdravie je často aj vo vašich rukách. 

Doprajte im správnu nutričnú výživu. Počuli ste už o pojme superpotraviny? Nie, nie sú to magické potraviny, ktoré by dokázali vyriešiť akýkoľvek zdravotný problém, avšak pre niečo si takéto pomenovanie zrejme zaslúžili. Ide o to, že superpotraviny majú priaznivú výživovú hodnotu. Obsahujú vitamíny, taktiež potrebné antioxidanty a nájdeme v nich aj zastúpenie minerálov. Taktiež v nich nachádzame aj menší obsah kalórií.

Odporúča sa, že deti ich môžu konzumovať vtedy, ak už dosiahli vek, kedy mali aspoň šesť mesiacov. Prípadne, viac. Vo všeobecnosti však je vhodné odsledovať, čo je pre vaše dieťatko najsprávnejšie. Niektoré druhy potravín už môžu deti jesť aj pred tým, ako dosiahli 6 mesiacov. Napríklad, ide o mäsové a zeleninové pyré. To platí aj v prípade, že pre detičky pripravujete ovocné pyré. Všetko však záleží od stravovacích schopností vášho dieťatka. Ak je v rámci  jedálnička  u detí, potrebné myslieť na jedno pravidlo, určite ide o toto. Pamätajte, že hocijaký druh pevnej stravy nie je vhodné, aby dieťa jedlo ešte predtým, ako dosiahne vek štyroch mesiacov. V prípade, že si nie ste istý ohľadom stravovania u detičiek, je vhodné poradiť sa s pediatrom. Dieťatko prechádza na tuhú stravu približne od vtedy, ako bude mať aspoň jeden rôčik. Pri takýchto prvých krokoch a zmene je vhodné, ak to nenecháte bez povšimnutia. Povzbuďte ho. 

Medzi najvhodnejšie potraviny, ktorými môžeme kŕmiť dojčatá a batoľatá, zaraďujeme napríklad banány. V prípade, že ich idete pripraviť pre maličkých drobcov, presvedčte sa, že sú banány dozreté a dobre naporciované. Je vhodné, keď ich roztlačíte. Prečo práve toto ovocie? Obsahujú množstvo sacharidov a taktiež vlákninu. Tá je vhodná práve na podporu správneho fungovania tráviaceho traktu.

Ďalšou potravinou sú napríklad aj sladké zemiaky. Okrem toho, že obsahujú vitamín C a draslík, sú skvelým zdrojom vlákniny. Sú v ňom aj antioxidanty v podobe beta-karoténu. Keďže deti veľmi často obľubujú sladké jedlá, práve tieto zemiaky sú ideálnou prírodnou voľbou. Máte radi avokádo?  Toto ovocie má údajne z pomedzi ostatných ovocí, najvyšší obsah bielkových. Na zdravie má viacero pozitívnych účinkov. Obsahuje prospešné tuky. Tie sú vhodné v rámci prevencie srdcových ochorení. Je však potrebné si uvedomiť, že detičkám je skôr v poriadku dať detské avokádo, ktoré je dozreté. Nezabudnite, že keď z neho odstránite nečistoty, zbavte sa aj šupy. Keď chcete, aby ho detičky bez problémov spapali, skúste ho namixovať alebo roztlačiť.

Vhodnou potravinou pre detičky sú taktiež vajíčka. V samotnom žĺtku sa nachádzajú iné prospešné látky ako v bielku. Napríklad, v bielku sú bielkoviny, zatiaľ čo v žĺtku nájdeme niekoľko prospešných vitamínov, ako napríklad A, E, D, ako aj vitamín B12. Kedysi platilo zaužívané „pravidlo,“ že je vhodné, aby dieťa začalo konzumovať vajíčko napríklad až vtedy, ako dosiahne jeden rok. Najmä preto, aby sa vyhlo potencionálnej alergickej reakcii, ktorú môžu spôsobiť vaječné bielka. Aktuálne to vraj neplatí a odporúča sa to len v rodinách, v ktorých sa alergia vyskytla. Alebo v nej majú  predispozície.

Hľadáte potravinu, ktorá je prospešná pre zrak? Napríklad ňou môže byť mrkva. Obsahuje vitamín A, okrem toho jej sladkastá chuť je dôvodom, prečo ju mnohé deti obľubujú. Ako ju im naservírovať? Uvarte ju tak, aby bola mäkká. Následne ju rozmixujte a podávajte ako pyré, prípadne ju môžete tiež nakrájať na kocky. Patríte k milovníkom mliečnych výrobkov? Možno, aj váš drobec si zamiluje nejaké tie jogurty. Okrem toho, že obsahujú bielkoviny, tak sa v ňom nachádza aj vápnik,  fosfor a probiotiká. Preto je vhodným pomocníkom v boji za zdravé kosti a trávenie. Pre dieťatko je lepšie mu dodať jogurt, ktorý obsahuje plnotučné mlieko, bez zbytočného cukru. Ďalším vhodným mliečnym produktom je syr. Má v sebe rôzne prospešné látky, napríklad vitamín B2, ktorý je dôležitý pri miešaní bielkovín.

Syr obsahuje nielen bielkoviny, ale môže sa pochváliť aj vápnikom a zdravou dávkou riboflavínu (vitamínu B2). Ten pomáha premieňať bielkoviny, tuky a sacharidy na energiu. Dajte pozor, aby sa dieťatko nezadusilo. Odporúča sa, aby ste syrček nakrájali na jemnejšie plátky alebo kocky. Čo tak vyskúšať detské cereálie? Tie obsahujú železo. Ako prvé, sa podľa odborníkov majú v rámci tuhej stravy, servírovať ryžové obilniny, rozšírené o železo. Celkom lacnou, ale zároveň prospešnou potravinou je tiež kuracie mäso. V prípade, že bábätku veľmi nechutí, skúste ho obohatiť o zeleninu alebo o ovocie, ktoré má v láske. V prípade mäsa, pokračujte aj tým červeným. Je prospešné pre správne okysličenie v tele aj pre správnu funkciu mozgovej činnosti. Milujete tekvicu? Skúste, či ju budú mať radi aj vaše deti. Uvarte ju a následne ju pripravte do formy mäkkej kašičky.

Medzi týmito pochúťkami určite nemôžu chýbať ani ryby. Okrem toho, že priaznivo vplývajú na funkciu mozgu, sú vhodnými pomocníkmi v boji za zdravé oči a imunitný systém. Pozor, niekedy však môžu byť spúšťačom alergických reakcií. Spomedzi zeleninky kraľuje, napríklad brokolica, hrach či paradajky. Brokolica je vhodná najmä pre dojčatá. Obsahuje vitamín C, ktorý sa však varením z nej vytráca. Keďže je pre zdravie skutočne potrebný, radšej  ju pripravte tak, že brokolicu uložíte do mikrovlnnej rúry alebo ju naparíte. Paradajky zas priaznivo pôsobia proti ochoreniam srdca a sú vhodným zdrojom, ktorý  pomáha predchádzať rakovine. Pre podporu zdravých kostí je priaznivé konzumovať aj hrach. Taktiež obsahuje viacero vitamínov, ktoré majú tiež antioxidačné vitamíny.

Kto by nemal v láske cestoviny? Určite si ich zamilujú aj vaše detičky. Dajte si ale pozor, aby sa nimi nezadrhli. Uprednostnite preto radšej také, ktoré sú väčšie. Chutným ovocím sú tiež maliny, ktoré taktiež napomáhajú v boji proti rakovine. V porovnaní s inými druhmi ovocia, sa v ňom nachádza najviac vlákniny. A čo ďalej? Skúste hnedú ryžu, ktorá má viac výživných látok, minerálov a vitamínov, ako samotná biela ryža. V prípade, že vám chýba energia a chcete, aby aj dieťa jej malo dostatok, vsaďte práve aj na hnedú ryžu.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia