Za necelý mesiac leopardy roztrhali štyri deti

Za necelý mesiac leopardy
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-04 11:30:00 |

Kým u nás sa čím ďalej, tým častejšie na potulkách lesmi stretávame s medveďmi, Indiu trápi invázia leopardov. Za necelý mesiac roztrhali štyri deti, niektoré zjedli.

Poslednou obeťou je šesťročná Zubaida, ktorú leopard odniesol spred domu v dedine Gopalpora na juhu indického Kašmíru, kde sa hrala. I keď dievčatko spustilo veľký krik a miestni sa za šelmou rozbehli, našli ho po polhodine už mŕtve a dotrhané. Zubaidin brat, ktorého údajne napadol leopard len mesiac predtým, si život zachránil. Predchádzajúce tri obete leopardov žili na severe regiónu, Zubaida je prvým dieťaťom z juhu.

Dedinčania sú z útoku leoparada a Zubaidinej smrti zdrvení. Leopardovi sa podarilo utiecť. Bohužiaľ, nie je to ojedinelá situácia. Zhodou okolností, aj pred rokom si leopard odniesol z kašmírskeho Budgamu štvorročné dievčatko. Je to takmer ako cez kopirák. Drobec sa hral pred domom, keď sa odniekiaľ vynoril leopard a napadol ho.

Útoky leopardov v Kašmíre sa stupňujú pravidelne od začiatku leta. Ľuďom sa zdá, že úrady robia pre ich bezpečnosť len málo. "Nedávno sme našli leoparda číhajúceho po okolí, ale oddelenie pre voľne žijúce zvieratá postavilo klietku a to je všetko," sťažujú sa.

Úrady vyzývajú, aby rodiny dávali pozor na svoje deti. Tie sú zvyknuté hrať sa samy v blízkosti obydlí celé dni a večery. Školákov vyzvali, aby do školy chodili až po 9.00 hodine, kedy by sa útoky leopardov nemali odohrávať. Najčastejšie k incidentom dochádza podvečer a skoro ráno, keď šelmy hľadajú jedlo. Od roku 2007 bolo pri útokoch leopardov a medveďov v himalájskom štáte zabitých najmenej 231 ľudí, medzi nimi veľa detí a viac ako 2 810 zranených.

Regionálny strážca voľne žijúcich živočíchov Rashid Naqash zdôraznil, že leopard je zviera "nepredvídateľné" a varoval, že môže udrieť kdekoľvek a kedykoľvek.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia