Dôležitý dôvod, prečo by ste nemali obsluhovať deti

Dôležitý dôvod, prečo by
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-01-02 00:30:00 |

Ktorá mama tomu občas nepodľahne? V snahe ulahodiť deťom im nielen varíme, ale ich pokojne aj obsluhujeme, upratujeme za ne neporiadok a nenecháme ich samostatne takmer nič urobiť. Veľká chyba!

„Deti sa s organizačnými schopnosťami nenarodia. Stanú sa také vďaka výchove,“ uviedol Damon Korb, doktor, pediater a otec piatich detí. Môžete to docieliť jednoduchým spôsobom. Ako? Niektoré povinnosti necháte na ich pleciach. Týka sa to aj prípravy jedla. Ak ich to naučíte, budú samostatnejšie získajú organizačné schopnosti a zmysel pre poriadok. Aké ďalšie výhody to bude mať pre deti podľa brightside.me?

Precvičia si svoje myslenie

Príprava vlastného jedla deti učí plánovať dopredu. Budú premýšľať o tom, ako si zobrať so sebou dostatok jedla, aby neboli hladné alebo tiež o tom, čo si dať do obedára. Najlepším spôsobom, ako rozvíjať tieto dôležité plánovacie schopnosti, je zapojiť deti do každodenných úloh.

Naučia sa riešiť problémy

Príprava jedla, napríklad obeda, si vyžaduje plánovanie a riešenie. Deti budú musieť rodičom povedať, čo  k tomu budú potrebovať a čo treba na prípravu pokrmu dokúpiť. Skúšanie nových vecí môže byť pre deti náročné, ale poučenie sa z chýb a pokusy riešiť zložité úlohy podporujú schopnosť popasovať sa s problémami, tvrdí doktor Korb.

Učia sa poriadku

Príprava jedla pomôže deťom naučiť sa postupnosť a rutinu. Ak dieťa bojuje s úlohou, rozdeľte ju na jednoduchšie kroky. Dobré je mať po ruke zásoby základných potravín, ktoré môžu deti použiť na pípravu  jednoduchého pokrmu. 

Vyberajú si zdravšie potraviny

Deti, ktoré pomáhajú rodičom s domácimi prácami, majú tendenciu jesť viac zeleniny a majú menšiu chuť na nezdravé jedlá. Je tiež menej pravdepodobné, že vynechajú raňajky. 

Učia sa samostatnosti

Vo veku 8 rokov, teda keď deti navštevujú tretiu triedu, by mali byť schopné pripraviť si bez pomoci raňajky a tiež uvariť jednoduchý obed. Učí ich to manažmentu času a spôsobu samostatného rozhodovania. Rodičia by sa už nemali báť niektoré úlohy prenechať deťom. Jednak seba odbremenia od niektorých povinností a zároveň deti obohatia o nové skúsenosti, vďaka ktorým budú rozvíjať svoje schopnosti.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia