KORONAVÍRUS Nevyhýba sa ani deťom, zomrelo aj 10-mesačné bábätko

KORONAVÍRUS Nevyhýba sa ani
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-30 19:00:00 |

I keď deti tvoria celosvetovo iba malý zlomok obetí koronavírusu, svetové médiá prinášajú tragické správy týkajúce sa aj tejto vekovej kategórie.

Illinoiský guvernér JB Pritzker v nedeľu informoval o zatiaľ najmladšej známej obeti zákerného koronavírusu vo svete. Desaťmesačné bábätko zomrelo po pozitívnom teste. Úrady teraz zisťujú, či malo aj iné zdravotné problémy, aby mohli určiť presnú príčinu jeho smrti. „Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zabránili šíreniu tohto smrtiaceho vírusu. Ak nie tak, aby sme chránili seba, potom tak, aby sme chránili ľudí okolo nás,“ zdôraznil riaditeľ oddelenia verejného zdravotníctva v štáte Illinois Ngozi Ezike. „Ak ste doteraz tomu nevenovali pozornosť, možno toto vás prebudí," dodal.

I keď deti nie sú voči tomuto ochoreniu imúnne, priebeh je u nich vo väčšine prípadov mierny a nezanecháva žiadne následky, Bohužiaľ sú však aj výnimky.

Najmladšou obeťou koronavírusu v Európe je 14-ročný Vitor Godinho z Portugalska. Mladý futsalový hráč netrpel žiadnymi zdravotnými komplikáciami okrem psoriázy, čo je kožné neinfekčné ochorenie. Tá síce môže ovplyvniť imunitný systém, no nie až v takej miere, že by sa organizmus nemal dokázať s iným ochorením popasovať.

Chlapca museli po zhoršení zdravotného stavu hospitalizovať, no ani v nemocnici V San Sebastiane mu už nedokázali život zachrániť a v nedeľu 30. marca zomrel. Podľa miestnych médií sa lekári 11 hodín rozhodovali, či ho transportujú do väčšej a kvalitnejšie vybavenej nemocnice s detskou pohotovosťou v Porte, no jeho stav sa tak rýchle zhoršoval, že to už nebolo možné zrealizovať. 

„Sme smutní, veľmi smutní, ale tento prípad nás ešte viac varuje. Mladí ľudia, zostaňte doma pre vás a pre všetkých," napísal an Facebook jeho tréner futsalu João Jorge.

Ešte pred ním vo Francúzsku podľahla koronavírusu iba 16-ročná Julia, ktorá zomrela v stredu 25. marca v nemocnici v Paríži. Dievčaťu zlyhali pľúca. Choroba u nej začala cez týždeň miernym kašľom, ktorý sa cez víkend zhoršil a pridružili sa aj ďalšie komplikácie. Podľa rodiny predtým netrpela žiadnymi zdravotnými problémami.

Informácie o COVID-19 na jednom mieste Koronavírus Slovensko 2020.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: news.com.au, dailymail.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia