Ste tehotná? Toto si môžete bez obáv dopriať

Ste tehotná? Toto si
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-27 14:00:22 |

Tehotenstvo síce nie je choroba, ale isté potraviny by budúce mamy jesť nemali. Kým niektoré boli donedávna na zakázanej listine, po novom sa ich báť nemusíte.

Každá mama chce pre svoje dieťa to najlepšie. Už v tehotenstve dáva pozor na svoj jedálniček, aby nenarodenému dieťaťu neublížila. Budúce mamičky vyhľadávajú informácie na internete, čo jesť, aby bolo bábo zdravé. „Nejedzte sushi, hermelín, nepite alkohol, vajíčkam a hríbom sa radšej vyhnite,“ vyskočí na ne najčastejšie z obrazovky. Je však všetko, čo si prečítate pravda? Treba sa naozaj všetkého obávať alebo si môžete dopriať čokoľvek?

Varené vajcia

Zatiaľ čo údené mäso, surové ryby, nepasterizované syry by mali byť stále tabu, vajíčok sa nemusíte obávať. Sú zdrojom bielkovín a dôležitých živín, akým je aj cholín. Obavy, ktoré v minulosti vznikli z konzumácie vajíčok, pramenili z rizika kontaminácie salmonelou, ktorá je veľmi nebezpečná pre tehotné ženy. Aby ste predišli obavám z ochorenia, kupujte len chladené, čisté vajcia, bez prasknutej škrupiny. Dodržujte dobu prípravy, vyhnite sa jedeniu surových vajec, domácim zálievkam či snehu z bielkov.

Losos

Milujete sushi? Na surové ryby počas gravidity zabudnite. Posledný výskum však ukázal, že mastné ryby ako losos a makrela sú zdraviu prospešné aj pre tehotné ženy. Dokonca podľa jednej štúdie u žien, ktoré počas tehotenstva jedli lososa pravidelne, bola menšia pravdepodobnosť, že ich dieťa bude mať astmu. Losos je skvelým zdrojom omega – 3 mastných kyselín, dôležitých pre vývoj plodu. Vyhnite sa konzumácie málo tepelne upraveného a ugrilovaného mäsa.

Ovocie a zelenina 

Listová zelenina je top a mali by ste si ju v tehotenstve dopriať denne. Je plná antioxidantov, vitamínov a minerálov. Budúce mamy by nemali na ňu zabúdať, lebo je zdrojom kyseliny listovej a ďalších vitamínov skupiny B. Konzumovať by ste mali aj oriešky a semiačka, lebo sú plné zdravých tukov, omega-3-mastných kyselín, bielkovín, minerálov a vitamínov. Obsahujú tiež dostatok magnézia, ktoré je v tehotenstve dôležité. Ďalšou dôležitou zložkou zdravej stravy v tehotenstve sú strukoviny pre vysoký obsah bielkovín a železa. Z ovocia je ideálne uprednostniť tie, ktoré dopestujeme u nás. Občas si však doprajte šťavu z čerstvých citrusov, je plná vitamínu C. Dobrým zdrojom vlákniny a rôznych minerálov a vitamínov je však väčšina ovocia a malo by byť súčasťou každodenného jedálnička.

Alkohol

Kým donedávna platila veľká stopka pre pitie alkoholu počas tehotenstva, najnovšia štúdia tvrdí, že jeden pohárik obľúbeného moku za týždeň vývoj plodu neovplyvní. Pozor! Dva poháriky sú strop. Odborníci vylúčili sociálne a emočné problémy u detí, ktorých matka si raz za týždeň dopriala pohár vína. Samozrejme abstinencia by bola najlepšia.

Prečítajte si tiež:

6-krát prečo nechytať tehotenské bruško

10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri snahe otehotnieť

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az, pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia