Týchto 21 vychytávok vám pomôže zvládnuť status čerstvej mamy

Týchto 21 vychytávok vám
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-03-25 06:35:57 |

Prvé dni a týždne po narodení bábätka sú plné emócií, únavy, zmätku a lásky. Aby ste sa z toho všetkého nezbláznili, máme pre vás skvelé tipy, ktoré vám pomôžu čo najlepšie sa vyrovnať s novovzniknutou situáciou.

Na vášho drobca ste sa neskutočne tešili, všetko ste si poctivo pripravili, aj na tehotenské cvičenia ste pravidelne dochádzali a kamarátky vás tiež zásobovali skvelými nápadmi, ako si s dieťatkom užívať. Prišiel moment návratu z pôrodnice, v náručí držíte bezbranný uzlíček a zrazu si vôbec nie ste istá a hlavou vám honí myšlienka „Zvládnem to?“ Táto a množstvo ďalších otázok vás bude zamestnávať nejaký čas a vy budete neraz premýšľať, či sa bábätka nedajú reklamovať. Predsa v reklame ich vždy ukazujú krásne spiace, to skutočné sa však správa úplne inak...

Nebojte, hoci sú časopisy a internet plné článkov o bezhraničnej láske, okamihy, kedy o všetkom pochybujete, sú úplne normálne. Aby ste sa tým všetkým necítili toľko zaskočená, prinášame vám niekoľko rád, ktoré vám týmto obdobím pomôžu preplávať, bez toho aby ste museli v noci plakať do vankúša, že chcete späť svoj predchádzajúci život alebo že ste zlá matka. To teda rozhodne nie ste, len si musíte všetko trochu zreorganizovať. Ako na to?

1. Ak nemáte špajzu plnú jedla, zahoďte hrdosť a prijmite pomoc od svokry, matky aj kamarátky. Hrnce s predvareným jedlom sa hodia v každom prípade. Nielen pre hladného manžela, ale aj pre vás. Len svojich pomocníkov „škriatkov“ informujte o tom, že dojčíte a šošovicový prívarok by vám uškodiť nemusel, ale drobcovi áno. 

2. Prečo myslíte, že vedci vynašli mrazničku? Áno, určite ich inšpirovali novopečené mamy, ktoré si potrebujú dať zamraziť pečivo. Nemaľujeme čerta na stenu, ale naozaj sa vyskytnú dni, kedy nebudete schopná dôjsť ani do večierky. A takto budete mať vystarané. Veď aj chlieb so syrom môže byť občas plnohodnotnou večerou pre každého. Nerobte si kvôli tomu vrásky, zo studenej kuchyne ešte nikto nezomrel.

3. Ak sa s bábätkom musíte niekam vydať, vopred si skúste zistiť, či je v danom mieste potrebné zázemie na prebaľovanie, kŕmenie a podobne, nech sa potom nemusíte zbytočne stresovať jeho hľadaním.

4. V prípade, že ste neustálym dojčením unavená, vezmite si bábätko na nočné kŕmenie do svojej postele, ale rozhodne nezaspite. Potom vášho drobca vráťte späť do postieľky. Obaja si tak oddýchnete a vaše malé zlatíčko si navyše zvykne na isté pravidlá.

5. Nesnažte sa zjednávať sa zdravotníckym personálom o tom, že chcete na reverz ísť domov už dva tri dni po pôrode. Iste, môžete sa o to pokúsiť, ale pobyt v pôrodnici je nastavený tak, aby si mamička aspoň minimálne oddýchla. Doma to bez vás ešte vydržia.

6. Čo takto jedlo, kozmetika, drogéria a podobné záležitosti až priamo do domu? Zasurfujte si, pobavte sa, skrášlite sa.

7. Máte staršie dieťa, ktoré niečo potrebuje presne v okamihu, keď sa chystáte dojčiť? Majte po ruke maľovanky, bábiku, autíčko, kocky alebo malú digitálnu hru. S bábätkom pri prsníku môžete ľahko zabaviť staršieho potomka tak, aby sa malé v pokoji najedlo a aj staršie bude spokojné. Vyrušovanie počas dojčenia je totiž prejavom žiarlivosti. Eliminujte ju hneď v zárodku.

8. Starší súrodenci môžu pomáhať (samozrejme, len ak budú sami chcieť) aj s prípravou plienok, spievaním pesničiek a podobne. Dajte im najavo, že sú pre vás dôležitými pomocníkmi a drobček vo vašej náruči nie je súper, ale niekto, kto potrebuje lásku celej rodiny.

9. Keď spí dieťa, spí aj matka - hovorí jedno výborné heslo, ktoré sa ale v praxi ťažšie plní. Vždy, keď je to možné, snažte sa aspoň na chvíľu si natiahnuť nohy a leňošiť.

10. Všetky nákupy si zariaďte cez internet s donáškou priamo do domu a neriešte darčeky pre tety z druhého kolena. Veď máte malé dieťa, prekvapenie pre najbližšiu rodinu stačí. Ak to príbuzenstvo nechápe, ich problém.

11. Keď idete so staršími deťmi von, vydajte sa tam, kde to bude deti baviť a vy na drobcov dobre uvidíte. Detské ihrisko je úplne ideálne miesto. Vy sa tam môžete venovať plačúcemu bábätku a v pokoji ho medzi ostatnými mamičkami prebaliť a nakŕmiť.

12. Ak cítite, že by vám najlepšie bolo doma, tak doma aj ostaňte. Deti sa dokážu zabaviť aj v byte, DVD prehrávač vám určite funguje a keď po prebdenej noci nemáte silu vôbec na nič, vezmite drobca do náručia, presuňte sa do obývacej izby a spoločne si so staršími ratolesťami pozrite napríklad Mimoňov alebo Snehulienku.

13. Relaxujte. Snažte sa objaviť aspoň maličkú škáročku s voľným časom, ktorý venujete iba sebe. Spí vaše bábätko od desiatej do dvanástej? Dajte si zatiaľ voňavý kúpeľ, maškrťte belgické pralinky alebo sa začítajte do obľúbenej knihy. Keď sa vám nechce spať, rozmaznávajte seba, nie domácnosť.

14. Funkcia vibrovania na mobile je veľmi užitočná. Najmä, keď vám spí v postieľke malé dieťa a vy chcete relaxovať. Prečo si teda nechať prerušiť tak vzácne okamihy pokoja a pohody? Ak to nebude manžel, sestra, babka či dedko, vykašlite sa na vibrujúci telefón.  

15. Máte stále plné ruky bábätka? Vyskúšajte baby vak, šatku, čokoľvek, čo vám nosenie uľahčí. Zrazu zistíte, že môžete nielen uspávať dieťa, ale zároveň vešať bielizeň alebo si maľovať s jeho starším súrodencom. Skrátka, budete sa cítiť oveľa slobodnejšie.

16. Ak máte neovládateľnú chuť vyraziť do svojej obľúbenej reštaurácie, pokojne choďte. Najskôr si ale zistite, či je dostatočne prispôsobená deťom.

17. Dnes už existuje aj služba, ktorá vám zdvihne sebavedomie. Objednajte si kaderníčku, kozmetičku či masérku domov. Ako žena a matka to predsa potrebujete.

18. Nevzdávajte sa kompletne svojho predchádzajúceho života. Po malých krôčikoch sa k nemu vracajte a bábätko do neho postupne zapojte. Samozrejme, že všetko má svoje limity, ale ak budete spokojná, oddýchnutá a v dobrej nálade vy, budú také aj vaše malé ratolesti.

19. Ak máte uplakaného drobca, skúste mu pustiť CD s detskou relaxačnou hudbou. Vážne, funguje to! Upokojí ho to a vy budete mať chvíľku pre seba.

20. Počúvajte svoje inštinkty, nie doktora Googla! S toľkými on-line zdrojmi pre rodičov a s toľkými knihami "ako na to", by to mala byť hračka, nie? Ak si myslíte, že Google pozná vaše deti lepšie ako vy, ste na omyle. Ste mama a tá vie vždy najlepšie, čo jej dieťa potrebuje.

21. Všímajte si signály dieťaťa. To, že drobci vedia komunikovať len prostredníctvom pohybov tela a plaču, neznamená, že im nemožno rozumieť. Napríklad, ak je bábätko hladné, predtým ako začne plakať, si začne cumľať pršteky. Keď si to všimnete, nakŕmte ho. Keď je unavené, vtedy si zase žmolí ušká.

Prečítajte si tiež:

Pomóóóc: Mama a oco už nebudú len moji?

Päť spôobov, ako vám bábätko hovorí: "Milujem ťa"

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia