V hlavnej úlohe princezná Charlotte Elizabeth Diana

V hlavnej úlohe princezná
Ilustračné foto
Zdroj: foto: sita.sk/AP
2018-10-22 00:30:03 |

Miliónové dieťa alebo módna detská ikona. Áno, reč je o princeznej Charlotte, ktorá je dcérou princa Wiliama a vojvodkyne Kate. Čo o nej možno neviete?

Hoci má len tri a pol roka, nezaprie v žilách kráľovskú krv. Rozkošné dievčatko miluje svojho brata, vlastne teraz už dvoch. So starším Georgom spolu trávia veľa času a na rozdiel od väčšiny detí v tomto veku sa vraj vôbec nehašteria.  Pre média to potvrdila  hovorkyňa vojvodkyne z Cambridge. 

Čo sa týka jej povahy, je tvrdohlavá. Vyzerá to tak, že malá Charlotte zdedila povahu zo strany kráľovskej rodiny. Je veľkou milovníčkou zvierat a balónov, ktoré nesmú chýbať na žiadnej oslave. Má obrovské množstvo hračiek, no Kate svoje deti vedie k skromnosti. Za cukríky urobí všetko. Veď aj kráľovské deti sú deti a tie sladkosti milujú.  

Rozkošná Charlotte je povestná tým, že kdekoľvek sa objaví, je hviezdou každej udalosti. Či už sú to spoločenské a rodinné akcie alebo kráľovské svadby, vždy zažiari. Už keď mala 16 mesiacov, očarila celú Kanadu svojim urodzeným mávaním rozplývajúcemu sa davu a v júli minulého roka pri návšteve Poľska a Nemecka zdvorilo pozdravila a prijala kytice. V apríli potešila svojich fanúšikov, keď sprevádzala svojho otca a brata do nemocnice, kde sa narodil maličký princ Louis, jej mladší braček, o ktorého sa rada stará. Hneď, ako vystúpila z rodinného auta, začala mávať, žmurkať a usmievať sa na kamery. Miluje pocit byť v centre pozornosti.

A Louisov krst? Opäť hviezdila. Princeznička dorazila na krst v modrých šatôčkach a pôsobila skutočne ako dievčatko s dokonalým vystupovaním. Zatiaľ čo George bol skôr zdržanlivý, ona veselo mávala do objektívu. Svoje kráľovské spôsoby ukázala, keď sama prišla k arcibiskupovi z Canterbury, Justinovi Welbymu (62), a úctivo mu potriasla rukou.

Moment, kedy zaperlila pred všetkými, prišiel po skončení obradu. Kráľovská rodina mala namierené na špeciálnu súkromnú oslavu krstín v Clarence House, na ktorú neboli pozvané žiadne média. Charlotte o tom asi vedela, obrátila sa na novinárov a úplne ich odzbrojila svojou úžasnou detskou rozšafnosťou: „Vy nejdete!"

Už teraz má Charlotte na všetko kráľovské odpovede, no čo všetko sa ešte musí spolu s Georgom a Louisom naučiť do svojich 10-tych narodenín? Expertka na etiketu Myka Meier (36) to prezradila. „Princ George a princezná Charlotte sa začali učiť jedálenskú etiketu v okamihu, keď sú schopní sedieť pri stole," povedala Myka.

Držanie príborov

„Držanie príborov je jednou z najväčších chýb, ktoré deti pri jedení robia," povedala Myka. „Keď bábätká jedia, používajú svoje ruky, ale od batoľaťa sa očakáva, že už bude príbor správne používať,“ dodala.

Pravidlá stolovania Britov:  Briti držia vidličku v ľavej ruke a nôž v pravej a zvyšky jedla na tanieri tlačia na zadnú časť vidličky. Napríklad Američania zase zvyšky jedla na tanieri na vidličku nahrnú.

2. Utieranie úst či žuvanie so zavretými ústami

Na utieranie úst je vždy obrúsok. Neexistuje použiť opak ruky či tričko, čo je pre deti viac ako typické.

3. Prestieranie

Rodičia by mali deťom ukázať, kde umiestniť príbory, obrúsky a poháre.

4. Lakte na stôl? Nie!

Umiestnenie lakťov na stole v západnej kultúre sa považuje za hrubé porušenie pravidiel. Ako povedala Myka, ruky treba držať pod stolom, kým si nedáme ďalšie sústo do úst. V mnohých ďalších krajinách zápästie môže ostať na stole, ale v západnom svete NIE!

5.  Prosím, ďakujem a ospravedlňte ma

Veľmi dôležité slovíčka ako pri komunikácii, tak pri stolovaní a malí urodzení potomkovia sa ich učia hneď, keď vedia verbálne vyjadriť svoje podnety a potreby.

6. Nekomentovať niekoho, kto sa objaví

Deti vedia byť až nepríjemne priame. „Ocko, táto dáma je taká škaredá!" Tak toto malé princezné a princovia nesmú nikdy nahlas povedať.

7. Nepoukazovať, neprerušovať dospelých a správne sa predstaviť

Neukazovať prštekom alebo povedať svoje meno a potriasť rukou je prvým krokom ku kráľovskému predstaveniu sa.

8. Nepýtať sa dospelého na krstné meno alebo pred otvorením vždy zaklopať na dvere

Učiť toto deti od ranného veku môže zabrániť neskôr kráľovsky trápnym momentom.

9. Ak je niekto pri stole sám, pozvite ho, aby sa pripojil

Rozpoznanie potrieb druhých je dôležitou kráľovskou znalosťou a týmto sa pestuje súcit už od ranných čias.  

10. Ako sa obliekať, pripravovať na pekné výlety či ako zdvorilo odpovedať na telefón

Podľa Myky by mali deti odpovedať na telefón tým, že povedia jednu z týchto ráz: "Dobrý deň", "Dobré ráno", "Dobrý večer" alebo "Dobrý deň, ako vám môžem pomôcť?"  Keď chce volajúci hovoriť s niekým konkrétnym, dieťa by sa malo spýtať: „Kto volá?“ Zdôraznila, že hoci sa deti učili predstaviť sa, v súčasnosti to už z bezpečnostných dôvodov nie je vhodné.

11. Ak chce dieťa začať rozhovor zasa s inou osobou, musí nadviazať očný kontakt a pri kašľaní alebo kýchnutí si zakryť ústa. Ideálne vreckovkou.

Rodičia by mali ísť príkladom, pretože čo deti vidia to praktizujú.

V najbližšom čase čakajú na Charlotte ďalšie novinky. Okrem malého Louisa bude môcť určite pomáhať pri starostlivosti o novorodeného synčeka tety Pippy, ktorá ho priviedla na svet pred týždňom a môže sa tešiť na ďalší prírastok do rodiny. Jej milovaný ujo Harry by sa mal stať v apríli budúceho roka tiež otcom. Urodzeným potomkom tak bude ešte veselšie a princezná, ako to tak vyzerá, bude dobrou vodkyňou celej kráľovskej "bandy". 

Prečítajte si tiež:

7 pravidiel detskej kráľovskej etikety: Áno či nie?

Charlotte je posadnutá módou. Parádenie jej ide

Fotogaléria


Foto: sita.sk/AP
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia