Originálne meno podporuje u dieťaťa kreativitu

Originálne meno podporuje u
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-10-17 14:30:14 |

Originálne mená, s ktorým sa nestretávame každodenne, ovplyvňujú osobnosť dieťaťa. Ich nositelia sami seba vnímajú ako špeciálnych, kreatívnych a odvážnych ľudí.

Odborníci tvrdia, že nezvyčajné mená ovplyvňujú osobnosť dieťaťa. Vďaka nim takýto ľudia obvykle samých seba vnímajú ako špeciálnych, kreatívnych a odvážnych. Našli súvislosť medzi menom a kariérou v neskoršom živote. Podľa nich sú jednoducho mená, ktoré človeka predurčujú na kariéru v súdnictve, umení, politike či vrcholovom športe.

Zatiaľ čo niektorí ľudia tvrdia, že meno určite budúcnosť človeka ovplyvniť nemôže, experti zistili, že neobvyklé meno zvyšuje kreativitu. Argumentujú tým, že jedinečné meno  ovplyvňuje osobnosť dieťaťa a núti ho vnímať seba samého ako zvláštneho, nekonvenčného a odvážneho.

„Ak dáte dieťaťu neobvyklé meno, v konečnom dôsledku mu dávate do vienka nekonvenčné a tvorivé myslenie,“ hovorí profesor psychológie z newyorskej univerzity Adam Alter. Ako dodáva, keď totiž človek sám seba vníma ako iného oproti ostatným, je úplne prirodzené, že myslí a správa sa inak.

Originálne meno však nemá len pozitívne stránky. „Môže byť pre dieťa záťažou, keď musí denne vysvetľovať svoje meno či ospravedlňovať ho,“ poukazuje odborníčka na mená Pamela Redmond Satran.  Kým na jednej strane môže sebavedomie dieťaťa zdvihnúť, na druhej môže byť zdrojom komplexov. „Jedinečné meno znamená vždy nejakým spôsobom tlak na dieťa a je na ňom, ako sa s tým vysporiada,“ prízvukuje. „Dieťa so silnou osobnosťou, ktoré rado vyniká, si z originálneho mena urobí výhodu, to so slabšou osobnosťou bude trpieť,“ konštatuje odborníčka. Upozorňuje preto, aby sa rodičia pri výbere mene zamysleli aj nad prostredím, v ktorom bude vyrastať.

Aj keď názory odborníkov nie sú úplne rovnaké, všetci sa zhodujú, že meno má na človeka dlhodobý vplyv. Podľa štúdií vypracovaných pre najnovšiu edíciu PBS Digital Studios´BrainCraft series môže akt písania vlastného mena znovu a znovu po celý život viesť k tzv. implicitnému egoizmu – predstave, že meno, najmä prvé písmená v ňom, môžu ovplyvňovať naše rozhodnutia.


Hľadáte nezvyčajné meno pre bábätko?


Podľa odborníkov ľudí viac priťahujú mestá, krajiny, iní ľudia či kariéra, ktoré majú nejakú väzbu s ich menom. Zistili tiež, že lepšie sa darí pracovným skupinám, v ktorých majú ľudia príbuzné mená či nemá s rovnakými iniciálami. Meno napríklad ovplyvňuje aj to, ako podnikateľ nazve svoju firmu. Zaujímavosťou je, že napríklad obyvatelia St. Louis neobvykle často pokrstia deti menom Louis, vo Philadelphii je množstvo Philipov a vo Virginia Beach Virgínií.

Prečítajte si tiež:

Pre toto chce mama zmeniť meno 4-ročnej dcérke

Toto je vo svete najnepopulárnejšie meno pre dieťa

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia