Posilnite imunitu detí prírodnou cestou, využite silu byliniek

Posilnite imunitu detí prírodnou
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-28 00:30:00 |

U detí do troch rokov nie je imunita dostatočne nevyvinutá, od troch rokov je dostatočne silná, aby bez problémov zvládla bežné infekcie.

Každé dieťa si do kolektívu prinesie svoju vlastnú bakteriálnu flóru a vzájomnými kontaktmi dochádza k prenášaniu infekcií. Platí to pre vírusové aj bakteriálne infekcie. Silu imunity preverí návrat do detských kolektívov po prázdninách, ktorý nás už onedlho čaká.

Dajte na inštinkt

Ako v prípade klasických detských infekcií postupovať? Rovnako, ako pred pandémiou, na liečbe bežných detských soplíkov sa nič nezmenilo. U detí od troch rokov je imunitný systém dostatočne silný, aby bez problémov zvládol bežné infekcie. Niekedy s pomocou lekára, častejšie bez neho. „Rodičia najlepšie vedia, čo deťom na soplíky zaberá. Väčšina infekcií horných dýchacích orgánov a rinosínusitíd začína ako vírusový zápal, sú sprevádzané vodnatou sekréciou a opuchom v nose. Zhruba po týždni spravidla dochádza k bakteriálnej superinfekcii. Hlien sa začína zahusťovať a sfarbovať na žltý alebo zelený, podľa toho, aká baktéria spôsobila zápal,“ vysvetľuje otorinolaryngologička Alena Staníková. Čo najskôr treba začať so symptomatickou liečbou – opuchnutý noštek vysmrkať, resp. odsať hlieny odsávačkou a dať kvapky do nosa, ktoré ho uvoľnia a sliznica odpuchne. Ďalší postup vyplýva z charakteru hlienov – ak sú riedke, nie je potrebné dávať prípravky na ich zriedenie, keď sú husté, podávame mukolytiká.

Skúste ísť na to bez chémie

Je dôležité, aby sme deťom dávali čo najmenej „chémie“. Rady našich babičiek boli kedysi neoceniteľným základom liečby. Liečivé rastliny a bylinky sa používali pri mnohých chorobách a aj naďalej by sme sa mali snažiť vychádzať čo najviac z prírody. Skúsená lekárka rodičom radí: „S deťmi pracujem celý život, tvoria 90 percent mojich pacientov. Prikláňam sa k tomu, čo je prirodzené a najmenej toxické. Na základe skúseností sa vždy snažím začínať najskôr s prírodnými preparátmi. Ak herbálne lieky nezaberú, prechádzame na chemické farmakologiká.“ V prírodnom liečiteľstve je totiž základ. Herbálne (rastlinné) lieky sú šetrnejšie a na rozdiel od syntetických majú omnoho menej vedľajších účinkov.

V prípade akútnych ochorení horných dýchacích orgánov skúste rastlinný liek s výťažkom z Pelargonium sidoides (muškát). Špeciálny kvapalný extrakt naštartuje imunitný systém proti vírusom a vytvorí na povrchu sliznice film, ktorý bráni prieniku bakteriálnej infekcie. Ak cítite, že na vás „niečo lezie“, vyskúšajte pri prvých príznakoch Kalobu. Je aj vhodným preventívnym opatrením v obdobiach častého výskytu infekcií dýchacích orgánov. O užívaní sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom. Nezabudnite si vždy starostlivo prečítať pribalenú písomnú informáciu. 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia