Nečakaný vplyv spánku so psom: Toto robí so zdravím

Nečakaný vplyv spánku so
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2021-07-04 00:30:00 |

Mnohí ľudia sa obávajú, že ak nechajú v noci psa v spálni, bude rušiť ich spánok. Vedci však prichádzajú s opačným tvrdením.

Ak sa necítite najlepšie, pes v posteli by vám mohol zlepšiť náladu. Na americkej klinike Mayo uskutočnili prednedávnom štúdiu, ktorej cieľom bolo zistiť, či prítomnosť štvornohého chlpáča naozaj ruší spánok, ako sa často traduje. Predsa len, psy majú iný spánkový rytmus ako ľudia. Zdá sa však, že to pri spánku nijako neprekáža, ba práve naopak. Zo záverov štúdie vyplýva, že všetci účastníci, ktorých bolo 40, spali merateľne lepšie, ak bol v spálni pes, či už v pelechu vedľa postele alebo priamo v posteli. Na veľkosti a rase nezáležalo, pes však musel byť starší ako 6 mesiacov. Vtedy už by mal mať zvládnuté hygienické návyky a reagovať na základné povely.

„Väčšina ľudí predpokladá, že mať v spálni domáce zviera znamená narušenie spánku,“ hovorí Louis Krahn z kliniky. „Zistili sme však, že veľa ľudí nachádza pri spánku s domácim miláčikom pohodlie a pocit bezpečia,“ podotkla. Pokojný a zdravý spánok má veľký vplyv na našu výkonnosť a ak práve váhate, či pustiť psa do spálne, tu je dôvod, prečo tak urobiť.

Deti a psy: Spoločný spánok áno alebo nie?

Deti maznanie so štvornohými miláčikmi milujú a nenájdeme veľa takých, ktoré by si ich nechceli nasťahovať k sebe do postele. Väčšina z nás im to však nedovolí, lebo sa obávame o ich zdravie a samozrejme, o kvalitu spánku. Zdá sa, že zbytočne. Každý prípad je samozrejme individuálny, ale vo všeobecnosti by u detí starších ako 6 rokov nemal byť žiadny problém dovoliť im to.

„Predtým, než dovolíte ratolesti spať s domácim miláčikom, je podľa môjho názoru dôležité, aby ste mali istotu, že zvláda zodpovednosť,“ hovorí veterinárka zo strediska Chagrin Falls z kliniky pre domáce zvieratá v Ohiu Carol Osborne.  Radí, aby si rodičia všímali správanie dieťaťa k psíkovi pri hre, kŕmení či venčení. Mali by ste sa uistiť, že ho neťahá za chvost, nebúcha ho, nekope alebo ho nepichá prstami. Ak niečo z toho robí, ide o známku toho, že ešte nie je dostatočne zrelé a nemalo by s ním zostať v izbe samo. V takom prípade radšej počkajte.  

U mladších detí hrozí, že by ich pes, najmä ak ide o väčšie plemeno, mohol priľahnúť či zadusiť, takže tu spoločné spanie neprichádza do úvahy. Tiež nemáte istotu, že ho dieťatko omylom nevhodne nepotiahne či nebuchne a zviera môže zareagovať inštinktívne. Možno si spomínate na tragický prípad, ktorý sa udial začiatkom minulého roka v českom Přerove. Ročný Vlastík pravdepodobne pichol argentínsku dogu do oka a tá v momente zasiahla zubami jeho tepnu. Drobcovi nebolo pomoci. Trvalo to pár sekúnd, no aj tie stačili. Ide len o jeden z prípadov, ktorý je jasným varovaním, že malé dieťa nemôže nikdy zostať so psom bez dozoru! Veterinárka tvrdí, že pri mačkách k niečomu podobnému neprichádza. „Väčšina z nich o deti záujem nemá. Robia skôr náhodné pohyby a podľa mňa smrdia, ale to je všetko“ hovorí. Ak ste počuli, že niekde niekedy mačka zadusila spiace malé dieťa, podľa nej ide len o povedačky, ktoré nie sú založené na reálnom podklade.

Deti do pol roka je dobré vždy držať mimo dosahu domácich zvierat. Sú totiž náchylnejšie na určité druhy infekcií pre nevyvinutý imunitný systém. U starších detí, ak sú zdravé a domáce zvieratá pravidelne raz ročne absolvujú prehliadku u veterinára, by niečo takéto problémom byť nemalo. Zdravé zviera znamená, že je bez bĺch, bez kliešťov a ďalších parazitov, zaočkované. Prítomnosť štvornohého miláčika je pre detskú imunitu po šiestom mesiaci života dobrá. Najmä psíka, lebo mačky môžu byť podľa jedného z výskumov spúšťačom astmy.  

„Pri priemerne zdravom domácom zvierati existuje len veľmi malé riziko, že prenesie na človeka nejakú chorobu,“ hovorí Osborne. „Spanie s domácim miláčikom má svoje výhody. Telesná teplota psa je vyššia ako naša, a tak najmä počas chladných nocí je príjemné pritúliť sa k nemu. Tiež nám pomáhajú relaxovať a zbavujú nás nespavosti,“ dodala odborníčka.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk, petmd.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia