Rady babičiek na udržanie zdravia u detí

Rady babičiek na udržanie
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-05-31 13:30:00 |

Symfónia kýchania, smrkania a kašľa prichádza u detí tento rok v netypickom čase. Po roku strávenom v izolácii sa vrátili do škôl a tak niet divu, že imunitný systém dostáva zabrať. Čo s tým?

Do konca školského roka zostáva jeden jediný mesiac, no mnoho detí má po pár týždňoch a v niektorých prípadoch už po pár dňoch v škôlkach a školách typické jesenné zdravotné problémy - kašeľ, kýchanie, výtok z nosa, zvýšenú teplotu a podobne. I keď mnohým rodičom určite napadlo, že môže ísť o koronu, vo väčšine prípadov je to reakcia organizmu na pobyt v kolektíve. Nápor na imunitu je naozaj silný a preto sa niet čomu čudovať.

Pripomínajte deťom, aby si často umývali ruky a keď už ich chytí nejaká tá „pliaga“, aby si správne fúkali nos. Aj to pomôže, aby sa choroby zbavili skôr a nešírili choroboplodné zárodky ďalej.

Rodičia často robia chybu a hneď pri prvých príznakoch prechladnutia podávajú deťom rôzne sirupy či lieky z lekárne. To, čo prehliadajú, sú múdrosti starých mám, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Určite si mnohí z detstva pamätáme, ako nás rodičia karhali, že sme chorí, lebo sa neobliekame vhodne k počasiu – v zime si toho dáme na seba málo a v lete zase veľa. Ak sme sa vybrali v chladnom počasí von s mokrými vlasmi, choroba bola zaručená. Keď sme mali nohy v mokrom počas dažďa alebo sneženia, dopadlo to rovnako.

rozhodujúcim determinantom zdravia patrilo vždy aj jedlo. Na prechladnutie zaberala kuracia polievka, ovsené vločky a čaj alebo mlieko s medom. Dôležitú úlohu pri prevencii chorôb odjakživa zohrával spánok – dostatok kvalitné spánku znamená zdravie, málo či prerušovaný spánok je jedným zo spúšťačov chorôb. Rodičia nám tiež vždy pripomínali, aby sme sa každý deň pohrali aspoň hodinku vonku, lebo telesná aktivita na vzduchu udržuje telo v zdraví. Veru, rodičia a starí rodičia mali pravdu v mnohých veciach.

Spánok

Štúdie ukázali, že nedostatok spánku vedie k oslabeniu imunitného systému. Napríklad, podľa jednej zo štúdií, dospelí ľudia, ktorí desať dní po očkovaní proti chrípke spávali málo, mali v krvi o polovicu menej ochranných látok proti chrípke ako tí, ktorí si dopriali riadnu dávku spánku. Takže, ak chcete, aby vaše deti boli odolnejšie, naučte ich spávať najmenej osem hodín za noc. Tí menší potrebujú ešte o dve hodinky viac.

Počasie a šatník

Budú mať deti menej infekcií, ak ich budeme v zime viac babušiť a teplejšie obúvať? Áno, je to tak. Samozrejme, ak nemáte doma otužilca, ktorého od útleho detstva vediete k vyššej odolnosti.

V nedávnej štúdii 90 dobrovoľníkov sedelo s holými nohami ponorenými vo vedre s ľadovou vodou po dobu 20 minút, zatiaľ čo „kontrolná“ skupina - ďalších 90 ľudí, mala oblečené ponožky a obuté topánky, v ktorých položili nohy do prázdneho vedra. Takmer 30 percent ľudí z prvej skupiny skončilo do nasledujúcich piatich dní s prechladnutím, zatiaľ čo z druhej skupiny prechladlo len 9 percent ľudí. Ako je to možné, že 20-minútový ľadový kúpeľ nôh zapríčiní trikrát početnejšie prechladnutia ako keď sme v suchu a teple? Je to jednoducho preto, lebo ak máme zostať zdraví, náš imunitný systém zastaví útočiaci vírus hneď na začiatku. Ak však telo vystavíme veľkému chladu, obranyschopnosť organizmu je dočasne znížená a vírus ľahšie zaútočí. Takže, rada starých materí znie – ak nemáte výrazne odolné dieťa zvyknuté na chlad, dbajte v chladnom počasí na vhodné oblečenie a obuv.

Telesná aktivita

Babičkinu múdrosť, že cvičenie na čerstvom vzduchu posilňuje imunitu, podporujú mnohé vedecké dôkazy. Mnohé klinické štúdie dokazujú, že denné alebo takmer denné cvičenie znižuje chorobnosť detí o polovicu v porovnaní s tými, ktoré sa telesnej aktivite takmer nevenujú. Cvičenie jednoznačne udržiava svaly a kardiovaskulárny systém v lepšom stave a organizmus tak dokáže reagovať na ďalšie výzvy. Takže – pohybu zdar!

Kurací (slepačí) vývar

Kuraciu (resp. slepačiu) polievku ako elixír zdravia podávali rodičia deťom celé desaťročia. Aj dnes po nej siahneme pri mnohých ochoreniach. Existuje niekoľko teoretických dôvodov, pre ktoré má na organizmus blahodarné účinky, aj keď nejestvuje žiadny skutočný vedecký dôkaz, že vývar zabráni infekcii alebo nejako výrazne podporuje akúkoľvek liečbu. No aj bez toho určite neurobíte chybu, ak ju svojej chorej ratolesti ponúknete. Samozrejme, aj zdravej, lebo slepačí vývar ešte aj dnes vonia nedeľou a príjemnou rodinnou atmosférou.  

Lieky verzus med

Rôzne lieky, sirupy a kvapky z lekárne majú samozrejme tiež svoje opodstatnenie, no vždy nesú so sebou riziko vedľajších účinkov či náhodného predávkovania. Pred tým, ako ich dieťaťu ponúknete, skúste vsadiť na med v čaji, mlieku alebo len tak na lyžičke. Dokonca aj štúdie preukázali, že med funguje často lepšie ako lieky proti kašľu na zmiernenie kašľa a pokojný spánok. Nepodávajte ho však deťom do 15 mesiacov, lebo hrozí riziko botulizmu. 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia