Zvýšte deťom imunitu prírodnou cestou: Chutné recepty

Zvýšte deťom imunitu prírodnou
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2021-03-15 16:30:00 |

Súčasná situácia nikomu nepridáva na nálade a keď sa k tomu pridruží aj jarná únava, prichádza nervozita a nedostatok energie.

Aj keď na prvé jabĺčka, jahody, maliny, ale aj reďkovky, špenát či šalát ešte počkáme, príjem ovocia a zeleniny nemusíme teraz vo veľkom nahrádzať kupovanými z obchodu. Také jahody dovezené zo zahraničia, ktoré sa na nás usmievajú z pultov supermarketov síce vyzerajú dobre, no viac pozitív v nich asi nenájdeme. Ak chcete urobiť pre zdravie svojich detí čo najviac, využívajte v strave najmä bežne dostupné bylinky, ovocie a zeleninu. A môžete začať hneď teraz. Opäť je tu sezóna medvedieho cesnaku, ktorý možno nazvať zázrakom z prírody. I v dobe obmedzení sa do prírody stále vybrať môžeme. Prechádzka spojená so zberom voňavých lístkov bude aj pre deti zážitkom.

Zelené podlhovasté lístky s charakteristickou cesnakovou vôňou zbierame v marci, apríli a máji. Následne začínajú kvitnúť a dostávajú sa do stavu zazimovania. Keď začne medvedí cesnak kvitnúť, lístky budú horké. Nájdeme ho najčastejšie na vlhkých lúkach, vo vlhkých lesoch a pod krovinami, obvykle pokrýva veľké plochy.

Pri zbieraní lístkov medvedieho cesnaku j dôležité dať si pozor, aby sme si ho nezamenili s konvalinkou, ktorá má podobné lístky, ale sú jedovaté. Zvyčajne však na rovnakých miestach nerastú. Spoľahlivo ich odlíšite tým, že medvedí cesnak má po odtrhnutí charakteristickú cesnakovú arómu, lístky konvalinky necítiť. V týchto dňoch však obavy mať nemusíte, konvalinkové lístky sa začnú ukazovať až niekedy v máji. 

Medvedí cesnak prečisťuje krv, upravuje tlak, no pomáha aj pri dýchacích problémoch a má výborné účinky na tráviaci systém. Je výborným pomocníkom na prečisťovanie obličiek, upravuje cholesterol a má aj antibiotické účinky. Podporuje pamäť, pomáha pri nespavosti a využíva sa aj pri hojení otvorených rán. Vďaka svojim účinkom je ideálnou voľbou pre jarné posilnenie imunity.

Medvedí cesnak chutí aj lieči

V kuchyni má bohaté využitie. Možno z neho vyrobiť „špenát“, do ktorého už netreba pridávať cesnak. Dobre umyté lístky povarte asi 10 minút v osolenej vode, ktorú potom zlejete. Stačí už iba priliať trochu mlieka, smotany, kúsok masla a povariť.  Rozmixujte ponorným mixérom. Ak ste zvyknuté robiť špenát aj s trochou múky a cibuľkou, urobte si špenát týmto spôsobom. Pre niekoho je špenát iba z medvedieho cesnaku veľmi silný, preto ho môžete vyrobiť aj tak, že zmiešate lístky medvedieho cesnaku so žihľavovými alebo so špenátovými.

Medvedí cesnak výborne chutí aj posekaný na chlebíku s hocijakou pomazánkou alebo šaláte. Jednoduchú pochúťku vyrobíte tak, že posekaný medvedí cesnak pomiešate napríklad s balkánskym syrom a sušenými pradajkami. Môžete z neho vyrobiť pesto – zoberieme si zväzok listov cesnaku, umyjeme, pokrájame, vložíme do mixéru, prilejeme 100 ml olivového oleja, pridáme hrsť vlašských orechov a štipku morskej soli. Rozmixujeme na kašu, dochutíme limetkovou alebo citrónovou šťavou.

Vyskúšajte ho ako súčasť tsatsiky alebo si vyrobte medvediu soľ – zoberieme 150 g lístkov čerstvého medvedieho cesnaku, 3 dl hrubozrnnej soli a zmixujeme. Rozložíme na plech a sušíme na 70 stupňov Celzia cca 3 – 4 hodiny.

Ak majú deti rady zemiaky na akýkoľvek spôsob, stačí ich ošúpať, nakrájať na kolieska, pokladať na papier na pečenie, osoliť a posypať nasekaným medvedím cesnakom.

Mnohí nedajú dopustiť na tinktúru z medvedieho cesnaku, ktorú môžete používať počas celého roka. Pokrájané listy zalejte alkoholom, nechajte na tmavom mieste dva týždne a potom sceďte. Tekutinu možno piť napríklad pri kašli alebo črevných problémoch. Výborne sa osvedčila na potieranie pri hojení rán.

Ponúkame niekoľko tipov, ako možno medvedí cesnak zužitkovať a zapojiť do prípravy mňamkových nátierok aj deti. Naši šikovní pomocníci ich vyrobili hneď niekoľko!

 

Ak k priaznivcom medvedieho cesnaku nepatríte, pridajte do stravy viac klasického cesnaku, používajte cibuľu alebo vyskúšajte pripraviť dobrotu z cvikle. Deti obvykle nepohrdnú ani zázvorovým čajom, ktorý dochutíte medom a citrónom. O ňom sa tiež hovorí, že je priam zázrakom. Kým sa nám neukáže slniečko v plnej paráde, vhodné sú aj citrusy. 

1. Cesnak

Obsahuje alicín, ktorý podporuje aktivitu bielych krviniek. Stimuluje aj ďalšie bunky imunitného systému, ktoré pomáhajú v boji proti vírusovým, plesňovým a bakteriálnym  infekciám.  Pridajte ho do varenia, ale ponúknite ho deťom aj surový ako súčasť nátierok či rozotretý na hriankach.

Alicín sa uvoľňuje asi 10 minút po tom, ako cesnak narežete alebo pretlačíte, preto je vhodné pridať ho do varenia alebo zjesť surový po tejto dobe. Ak je už dieťa „chytené“, ponorte strúčik cesnaku do medu a dajte mu ho prehltnúť.

 

2. Cibuľa

Cibuľa rovnako ako cesnak obsahuje alicín. Jej súčasťu je tiež kvercetín, živina, ktorá „rozbíja“ hlien a posilňuj imunitu. Vďaka svojej ostrosti zvyšuje krvný obeh, vďaka čomu sa viac potíme a rýchlejšie sa vylučujú z organizmu toxíny. Konzumácia surovej cibule počas niekoľkých hodín od prvých príznakov prechladnutia alebo chrípky vytvára silný imunitný efekt.

Ošúpanú cibuľu zužitkujte vždy celú, nie je dobré odkladať si časť na neskôr. Ak potrebujete napríklad len jednu polovicu, druhú položte do miestnosti, v ktorej spíte vy alebo deti – pomáha absorbovať niektoré z cirkulujúcich baktérií a zmierňuje príznaky prechladnutia.

 

3. Zázvor

Účinnými látkami zázvoru sú silicegingerol. Pikantný a štipľavý zázvor znižuje horúčku, tíši bolesti hrdla, kašeľ a výborne pomáha pri odstraňovaní hlienu. Má protizápalové účinky. Stimuluje krvný obeh a tak sa z tela rýchlejšie vyplavujú toxíny a vírusy. Zlepšuje chuť do jedla a podporuje tráviace pochody. Zabraňuje nadmernej tvorbe plynov a tiež tlmí črevné kŕče.

So zázvorom alebo inak povedané ďumbierom buďte opatrní. Deťom do dvoch rokov by sme ho nemali podávať vôbec, starším však pomôže, ak to s ním nepreženieme. Zdravý nápoj pripravíme tak, že kúsok ošúpaného koreňa zázvoru postrúhame nahrubo (2 – 3 čajové lyžičky) a zalejeme pol litrom vriacej vody. Necháme lúhovať asi 5 minút, pridáme šťavu z polovice citróna a dochutíme medom. Pred podávaním čaj sceďte, zázvorové kúsky môžu narobiť v žalúdku riadnu šarapatu. Majú takú silu, že môžu prepáliť žalúdočnú stenu!

5. Citrusové plody

Na jar je dobré pridať do jedálnička aj citrusové plody, ktoré sú známe najmä vysokým obsahom vitamínu C. Nezabudnite ich pred šúpaním dôkladne umyť. Aj keď kôra tých, ktoré sa dostanú do našich obchodov, je chemicky ošetrená, množstvo vitamínov v plodoch zaraďuje pomaranče, mandarínky, grepy, citróny, limetky či pomelo k zdravým pochúťkam. Určite je lepšie ponúknuť deťom klasické ošúpané plody alebo doma vyrobenú šťavu z nich, než kupované džúsy sľubujúce 100-percetný obsah ovocnej šťavy.

6. Červená repa (cvikla)

I keď je to jesenná plodina, na doplnenie vitamínov ju možno využiť po celý rok. Vyzerá síce nevábne, no obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán a zinok. Tiež je v nej veľa vitamínu C a E. Naučiť ju deti jesť nie je určite na škodu, lebo okrem iného výrazne povzbudzuje imunitný systém.

Rovnako ako pri iných druhoch ovocia a zeleniny nemožno čakať zázraky na počkanie a začať ju vo veľkom jesť až keď je zle, už nemá bohvieaký význam. Pridávajte ju deťom do polievky či do šalátov. Použiť ju možno surovú, varenú aj pečenú. Ak ste ju ešte v pečenej verzii neskúšali, dajte jej šancu.

Do zapekacej misy naukladajte na plátky pokrájanú repu, pokvapkajte olejom, pridajte štipku soli, škorice a vložte do rúry. Pečte na 200 ° C zhruba 45 minút, potom vytiahnite, pridajte obľúbený syr (balkánsky, feta, eidam, parmezán) a vložte ešte na 15 minút do rúry na zapečenie. Takto upravená repa chutí rovnako s pečivom, ako aj so zemiakmi.

Ak hľadáte jednoduchší recept, surovú cviklu ošúpte a nastrúhajte na veľkom strúhadle, môžete pridať aj nastrúhané jabĺčko alebo mrkvu, zalejte kyslou smotanou, prípadne bielym jogurtom, pridajte štipku soli, trošku medu, lyžičku olivového oleja a dochuťte citrónovou či limetkovou šťavou.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia