Objavte skrytý talent detí (2.časť)

Objavte skrytý talent detí
Ilustračné foto
Zdroj: speaking-agency.com
2014-01-16 12:01:35 |

Ani si to neuvedomujete, no možno denne dohovárate budúcemu svetoznámemu vedcovi či spisovateľovi. Myslite na to a skúste talentu svojho dieťaťa pomôcť.

Keď sa mu ústa nezastavia

Ratolesť rozpráva kade chodí, vymýšľa si príbehy a má nevyčerpateľnú slovnú zásobu, aj keď možno výslovnosť ešte nie je dokonalá alebo niektoré slovíčka popletie. Hovorí veľmi rýchlo a často sa nezastaví, až kým nezaspí. Vždy chce mať posledné slovo a snaží sa vás presvedčiť svojimi argumentmi.

Čo to môže znamenať: Slovné spôsobilosti môžu byť jedným z prvých znakov nadaného dieťaťa. Rovnako sú kľúčom k úspechu v škole a v mnohých ďalších aspektoch života. Deti s dobrými rečníckymi schopnosťami a darom presviedčania sa v dospelosti výborne zhostia takých povolaní ako je právnik či novinár.

Ako talent podporiť: Vyzvite svoje zhovorčivé dieťa, aby vám diktovalo príbeh, ktorý zapíšete a premeníte na knihu pre celú rodinu. Kúpte mu diktafón alebo videokameru, na ktoré si bude zaznamenávať myšlienky. Nechajte ho diktovať alebo ak už vie, aj písať listy rodine a priateľom. Ak ste natoľko pretechnizovaní, že klasické listy neposielate, nechajte ho komponovať odkazy cez e-mail.

Zároveň s podporou ústneho a písomného prejavu učte svojho rečníka byť aj dobrým poslucháčom. Počúvajte jeho úvahy a argumenty, ale stanovte lehotu na oddych, ak je skutočne neúnavný diskutér. Trochu ticha a pokoja potrebuje nielen on, ale aj všetci okolo.

Navštevujte knižnice a hľadajte spoločne vhodné knihy. Napriek tomu, že ratolesť by si napríklad ešte mala pozerať skôr obrázkové knižky, ona bude možno preferovať viac textu s menej obrázkami ako ostatné deti v jej veku. Ak už chodí do školy, možno jej nestačia jednoduché príbehy, ale chce sa dozvedieť niečo z encyklopédií. Načúvajte jej želaniam. Veľa si spolu čítajte, aby mal malý rétor čo najviac podnetov a inšpirácií.


Foto: womenworld.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia