Utiahnuté dieťa: Prehnanou chválou mu nepomôžete

Utiahnuté dieťa: Prehnanou chválou
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-07 00:30:26 |

Rodičia a ostatní dospelí sa prirodzene snažia povzbudiť deti s nízkym sebavedomím prehnanou chválou. V skutočnosti však môžu tým narobiť viac škody ako úžitku.

Deti s nízkym sebavedomím, ktorým sa dostáva prehnanej chvály, sa často zdráhajú riešiť nové úlohy a výzvy. "Príliš veľa prehnaného chválenia pri menej sebavedomých deťoch sa môže minúť účinku,“ upozorňuje vedúci štúdie uverejnenej v odbornom časopise Psychological Sciencev jej vedúci Eddie Brummelman.

Otázkou je, čo vlastne prehnaná chvála znamená. Podľa Brummelmana a jeho kolegov môžte dieťa chváliť slovami „si dobrý...,“ „ide ti to...,“ no netreba to zdôrazňovať výrazmi „neuveriteľne dobré“ či „je to dokonalé.“ V deťoch tak vyvolávame pocit, že sú úžasné a nemusia sa snažiť dosiahnuť niečo viac.

Menej sebavedomé deti chválime omnoho viac

Vedci zistili, že dospelí vykazujú prirodzenú tendenciu používať prehnané chválenie pri práci s deťmi s nízkym sebavedomím. Ako vyplýva z jednej z Brummelmanových štúdií, v skutočnosti sa im dostáva dvakrát viac chvály ako deťom s vysokou sebaúctou. „Zdá sa, akoby si rodičia mysleli, že menej sebavedomé dieťa potrebuje omnoho viac chválenia pre to, aby sa cítilo lepšie,“ uvádza v novej štúdii jej spoluautor, profesor komunikácie a psychológie na univerzite v americkom štáte Ohijo Brad Bushman. Ako dodáva, je pochopiteľné, prečo to dospelí robia, ale zároveň upozorňuje, že podľa iného experimentu táto prehnaná chvála často u utiahnutých detí zlyháva.

Utiahnuté deti sa vyhýbajú novým výzvam

V štúdii malo 240 rôznych detí za úlohu nakresliť obraz Divoké ruže od Vincenta van Gogha. Po skončení a pozretí obrázkov ich nikto zvlášť výrazne nepochválil. Potom dostali ďalšiu úlohu. Pri nej sa mohli rozhodnúť namaľovať jednoduchý obrázok, pri tvorbe ktorého sa však veľa nenaučia alebo zložitý obrázok, pri maľovaní ktorého síce môžu urobiť viacero chýb, no zároveň sa veľa naučia. Deti s nízkym sebavedomím väčšinou automaticky zvolili tú jednoduchšiu možnosť. „Ak menej sebavedomému dieťaťu poviete, že niečo urobilo neuveriteľne dobre a je to dokonalé, môže si myslieť, že tak, ako to urobilo, úplne stačí a má obavy prijímať vyššie štandardy či snažiť sa uskutočňovať nové výzvy,“ povedal Brummelman.

Ako sa majú rodičia k málo sebavedomým deťom správať?

Namiesto chválenia výsledkov sa zamerajte na úsilie vedúce k ich dosahovaniu. V štúdii publikovanej vlani v časopise Vývoj dieťaťa profesorka psychológie zo stanfordskej univerzity Carol Dweck zverejnila svoje zistenia, že ak sa rodičia jeden až trojročných detí zamerali skôr na ich úsilie ako talent, o päť rokov neskôr vykazovali väčšiu motiváciu a viac pozitívnych postojov voči novým výzvam. „Určite je lepšie zamerať sa na úsilie a aktivitu dieťaťa a hodnotiť skôr cestu k dosiahnutiu výsledku než výsledok samotný,“ radí Dweck. Skúste dieťa oceniť napríklad vetou typu „pracoval si na tom tvrdo“ a

Prečítajte si tiež:

Sebavedomé a vyrovnané dieťa: Strava zaváži viac, ako si myslíte

Urobte vo výchove malú zmenu a tešte sa na výsledok

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons
Zdroj: theglobeandmail.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia