Sebavedomé a vyrovnané dieťa? Strava zaváži viac, ako si myslíte

Sebavedomé a vyrovnané dieťa?
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-28 00:40:33 |

Trváte na tom, aby sa vaši potomkovia zdravo stravovali? Robíte dobre.

Deti, ktoré majú zdravé stravovacie návyky sú sebavedomejšie a majú viac priateľov. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnil BMC Public Health. Vedci pozorovali malé deti vo veku od dvoch do deviatich rokov. Zistili, že tie, ktoré sa zdravo stravovali, mali oveľa menej psychických a emocionálnych problémov, vytvárali si lepšie vzťahy s ostatnými deťmi a zároveň bola u nich vyvinutá zdravá sebaúcta.

Výskumníci pozorovali 7 675 detí z ôsmich európskych krajín - Belgicka, Cypru, Estónska, Nemecka, Maďarska, Talianska, Španielska a Švédska. Na začiatku štúdie rodičia hlásili ako často ich deti konzumovali potraviny zo špeciálne zostaveného zoznamu. Ten obsahoval 43 položiek. Výskum ukázal, že deti, ktoré sa cítili zdravo a šťastne konzumovali veľa ovocia a zeleniny. Čo je zaujímavé, vychádzali s rovesníkmi oveľa lepšie, ako deti v ktorých jedálničku sa málokedy objavili tieto potraviny. Dokonca mali aj s rodičmi lepšie vzťahy. Vyššie sebavedomie sa v štúdii podľa odborníkov spájalo s nižšou konzumáciou rafinovaných cukrov. Deti, ktoré jedli menej nezdravých tukov mali menej emočných problémov.

Vzhľadom na to, že štúdia bola vykonaná na základe pozorovania a spolieha sa na údaje, ktoré uvádzajú rodičia pozorovaných detí, nie je možné vyvodiť závery o príčinách a následkoch. Výskum však bude pokračovať ďalšími experimentami. Momentálne chcú aspoň vedci poukázať na to, aké je dôležité, aby sa deti zdravo stravovali, obmedzili príjem rafinovaných cukrov, nezdravých tukov a konzumovali viac ovocia a zeleniny.

Prečítajte si tiež:

Maminy, na toto pozor. Čím prepečenejšie, tým horšie!

Stravovacie návyky školákov sú zlé. Ako je na tom ten váš?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia