Utrpenie v škole: Na duševnú nepohodu nestačí dáždnik

Utrpenie v škole: Na
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2023-06-26 20:00:00 |

Duševné problémy vznikajú už v detstve, preto im treba v mladom veku venovať veľkú pozornosť. Slovenská strana SaS pripomína dôležitosť tzv. light riešení. Pristúpiť však treba aj k systémovým riešeniam, napríklad naučiť učiteľov a rodičov, ako majú včas odhaliť u dieťaťa duševnú nepohodu. To nie je ako vyjsť do nepohody a pomôcť si dáždnikom.

Neboli vaše deti v škole nikdy šikanované? Kde je tá škola?! Azda každé dieťa má so šikanou skúsenosti a pocit bezmocnosti si so sebou nesie až do dospelosti. Terorizovanie medzi deťmi si mnohí pedagógovia nevšímajú alebo ani nechcú všímať. Často sa totiž stáva, že šikana vyjde od nich samých!  Ani moje deti neboli výnimkou a došlo to tak ďaleko, že keď ich triedna učiteľka jednému fackou zlomila okuliare a druhého na hodine filmovala, aby dokázala, že dieťa má neštandardné správanie sa, podala som na ňu trestné oznámenie.

Pani učiteľka ako riaditeľkin liebling obišla nasucho a ako som sa dozvedela, aj po pätnástich rokoch veselo šikanuje deti ďalej. Škola by však mala byť miestom, kde sa školáci cítia bezpečne a bez problémov zvládnu obdobie dospievania. "Žijeme v časoch intenzívnych spoločenských zmien, výziev a nečakaných krízových situácií a prirodzene sa toto dotýka aj škôl, žiakov a personálu. Na školách sa objavilo viacero prípadov násilného správania, napadnutie sekerou či extrémna šikana," upozornil poslanec parlamentu Branislav Gröhling (SaS).

V dnešných časoch, keď sa násilie považuje za niečo normálne, veď ho vysiela aj televízia, sú veľmi potrebné ranné kruhy pre deti, vytvorenie priestoru pre pozitívnu spätnú väzbu pre učiteľov, riešenie témy duševného zdravia na rodičovských združeniach a nastavenie školy tak, aby kládla dôraz na pohodu žiaka a učiteľa. Známky nie sú všetko, neodzrkadľujú hodnotu dieťaťa, v škole by sa malo hlavne cítiť dobre a bezpečne. Škola má, samozrejme, vzdelávať, ale aj chrániť. Otázka je, či si to pedagógovia uvedomujú. Či sa nehlásili na pracovné miesto v škole len preto, lebo sa im nechcelo vykladať tovar v Kauflande.


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: TASR

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia