Toľkoto vytiahnu z nášho vrecka základné školské potreby

Toľkoto vytiahnu z nášho
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-08-28 12:30:05 |

Začiatok školského roka je často spojený so stresom: nie iba pre prváčikov, ale aj pre rodičov, ktorí sa na toto obdobie musia pripraviť finančne. Na koľko nás prvák vyjde?

Na školské potreby ide viac ako 10 percent z výplaty Slováka. Česi musia pri nákupe základných školských potrieb vytiahnuť z vrecka necelých 8 percent z výplaty a napríklad takí Švajčiari iba 2,99 percenta. Medzi školskými potrebami, ktorých ceny firma Picodi analyzovala, sú iba základné produkty zo zoznamu školských potrieb – školské tašky, základné školské potreby, produkty na výtvarnú výchovu a oblečenie na telesnú výchovu.

Výdavky Slovákov na školské potreby pre prvákov porovnávali s výdavkami rodičov z ďalších 36 krajín. Vynechali napríklad obuv či školské uniformy, lebo tieto sú často určené úradmi alebo vedením školy, ako aj učebnice. Údaje sú založené na aktuálnych cenách vo vybraných online obchodoch z 36 analyzovaných krajín. Pre vypočítanie priemernej hodnoty zohľadnili produkty stredného a nízkeho cenového rozsahu. Na prepočet cudzích mien bol použitý priemerný kurz z júla 2018.

Desiatky eur na začiatok

Každý prvák potrebuje kvalitnú školskú tašku, ktorá poskytne dostatočnú podporu a neohrozí zdravie žiaka kvôli tomu, že v nej má veľa vecí. Aj keď je v prvom ročníku počet predmetov nižší v porovnaní s vyššími ročníkmi základnej školy, školská taška musí mať dostatok miesta na peračník, dosku so zošitmi a učebnicami, desiatu a fľašu vody. V slovenských obchodoch je priemerná cena za kvalitnú školskú tašku 11,23 €.

Za základné školské potreby (zošity, obaly na knihy, zakladač, peračník, perá, ceruzky, gumu, struhadlo a pravítko) zaplatí priemerná slovenská rodina 17,06 €, čo je vyššia cena ako za školskú tašku.

Samozrejme, otázka cien je individuálna a závisí najmä od finančných prostriedkov rodiny a rozhodnutí rodičov, keďže niektoré obchody ponúkajú veľmi lacné alebo naopak veľmi drahé a značkové produkty.

Výtvarná výchova je dôležitá hlavne preto, aby sa stal vyučovací proces pre deti zábavnejším a príjemnejším. Základné potreby na výtvarnú výchovu sú nožnice, lepidlo, výkresy, rôzne druhy farieb, ceruzky, zvýrazňovače a plastelína. Priemerná cena za tieto produkty je 24,97 €, čo z výtvarnej výchovy robí najdrahšiu kategóriu.

Štandardná súprava na telesnú výchovu pre prvákov sa skladá zo športových kraťasov, cvičiek a dvoch obyčajných bielych tričiek. Po analýze augustových ponúk z rozličných internetových obchodov vyšla cena takéhoto nákupu na 23,20 €.

Priemerná cena celej školskej výbavy prváka na Slovensku je 76,45 €.

Pri porovnaní cien školských potrieb v rôznych krajinách s priemernou mzdou vychádza, že v roku 2018 sa bude hodnota školských potrieb pre prváka rovnať 10,68% priemernej výplaty Slováka. Spomezdi ostatných krajín sa oveľa menej míňa vo Švajčiarsku (2,99%), Česku (7,80%) alebo Poľsku (8,44%), avšak v Rusku (18,91%), Maďarsku (15,19%) alebo Grécku (11,30%) sa míňa viac.

Najhoršie je na tom Nigéria a Moldavsko, kde sú školské potreby veľmi drahé a vyjdú až na 54,74% (Nigéria) a 36,66% (Moldavsko) z výplaty. Opačným prípadom sú Švédsko, Kanada, Francúzsko, USA, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty, kde cena školských potrieb nepresahuje 4% z priemernej výplaty.

Viac informácií nájdete na picodi.sk

Prečítajte si tiež:

Záleží vám na tom, aby boli vaše deti šťastné? Robte toto

Pre toto chce mama zmeniť meno 4-ročnej dcérke

Fotogaléria


Zdroj: az, Picodi.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia