Praktické rady pre rodičov nových škôlkarov

Praktické rady pre rodičov
Ilustračné foto
2018-08-18 00:30:02 |

Máte doma drobčeka, ktorý začne od septembra navštevovať škôlku? Poradíme vám, na čo je vhodné dbať, aby škôlkarske začiatky boli čo najbezbolestnejšie.

Plienka a cumeľ do škôlky nepatria. Ak sa ich váš drobec ešte nezbavil a v septembri nastupuje do škôlky, je najvyšší čas niečo s tým urobiť. Nenechávajte to úplne na poslednú chvíľu, lebo zmena bude pre dieťatko ešte ťažšia. Okrem toho, že zrazu sa zmení jeho doteraz zabehnutý režim, bude si musieť zvykať aj na to, že prišlo o svoje doterajšie „istoty.“

Nacvičujte s dieťaťom samoobslužné činnosti ako je hygiena (umývanie rúk, tváre, zúbkov), obliekanie, obúvanie a stolovanie (používanie lyžičky, vidličky, hrnčeka).

Aj keď si myslíte, že vaša ratolesť je spoločenská, na ihrisku sa rada s každým zahrá a nehanbí sa, po nástupe do škôlky môže byť všetko inak. Zabezpečte si čas tak, aby mohlo dieťa absolvovať adaptačný proces, počas ktorého si na pobyt v novom prostredí zvykne. Závisí to od konkrétnej škôlky, no obvykle prvý deň zostáva v nej dieťa zhruba dve hodiny a postupne sa čas strávený v nej predlžuje.


Už je najvyšší čas začať s prípravami na škôlkarsky život


Nikdy nedajte pred dieťaťom v škôlke najavo ľútosť. Ráno sa s ním s úsmevom krátko rozlúčte, pobozkajte a odovzdajte ho učiteľke. Aj keď spoza dverí začujete jeho plač, nevracajte sa. Učiteľky dieťa zabavia a na slzičky zvyčajne po pár minútach zabudne. Ak by bol väčší problém, učiteľka má na vás telefónny kontakt alebo vás bude informovať keď po dieťa prídete a dohodnete sa na ďalšom postupe.

Rátajte s tým, že ak dieťatko doteraz nenavštevovalo pravidelne žiadny kolektív, neobídu ho klasické detské choroby. Prvý škôlkarsky rok býva preto často prerušovaný pobytmi doma počas liečby. 

Prečítajte si tiež:

Toto nosia deti domov zo škôlok a škôl

Ako u detí vyvolať zodpovednosť voči škôlke

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia