Toto nosia deti domov zo škôlok a škôl

Toto nosia deti domov
Ilustračné foto
Zdroj: foto: rodičia
2018-05-04 00:30:23 |

Ak máte doma deti, táto skúsenosť vám určite nechýba. Každý výtvor je najvzácnejší a nič nemožno vyhodiť. I keď neraz môžete dielo prezerať zo všetkých strán a nepochopíte o čo ide.

Na jednej strane je to neskutočne milé, na druhej celkom náročné na skladovanie. Ruku na srdce, kto z nás potajomky nevyhodil nejaký ten kreatívny výtvor, ktorý ratolesť doniesla zo škôlky, školy či Školského klubu detí? Takmer vždy je to s ťažkým srdcom, lebo každý výrobok či obrázok znamená kúsok detstva. Ak by sme ale chceli skladovať naozaj všetko, jeden príbytok by asi nestačil. A hlavne, spomienky zostávajú najmä v srdci a v hlave. Uchovať zopár najpodarenejších či najšialenejších výtvorov je však určite super nápad, na ktorom sa ich autori po 20 rokoch pobavia.

Mama jedného môjho kamaráta nebola schopná zbaviť sa ničoho z jeho detstva a tak uchovala asi všetko – od cumľov cez dojčenské fľaše, oblečenie, kreatívne výtvory, výkresy, zošity zo všetkých tried, obrúsky, ktoré si dával na stolík, keď desiatoval, papučky, topánky snáď od prvých až po neviem koľké v poradí, obľúbený hrnček, obľúbený tanierik, kvantum starých plyšákov, rôzne nafukovačky... Ťažko to všetko vymenovať.

Kde to držala v trojizbovom byte je doteraz pre mňa záhadou, najlepšie na tom však je, že od 18-tych narodenín dostáva tento kamarát okrem iných darčekov vždy niečo z detstva. A keďže milujúca mama odkladala naozaj všetko, je to vždy celkom riadna kôpka. Ak by ste čakali, že je šťastím bez seba, sklamem vás. Vďaka týmto nechceným „darčekom“ sa narodenín priam desí. A roky uchovávané veci tak či tak nakoniec končia v koši. Nuž, asi treba vedieť selektovať.

Vybrali sme niekoľko výtvorov, ktoré nám po výzve v článku Mama prváčika z Rovinky ostala ako obarená: Pozrite sa, s čím prišiel Maxík zo školy domov do redakcie poslali maminy šikovných školákov a škôlkarov.

„Posielam výtvory z papiera nášho syna, prváčika (7 rokov), ktorými nás denne zásobuje zo školskej družiny. Tak napríklad notebook, domček, kniha o Slovensku, taška crossbody pre mamku," napísala nám mama Lucka z Košíc. "Mnoho výtvorov a nespočetné množstvo dráh z papiera už skončilo potajomky v zbere. Do družiny sme už poslali kartón papiera, keďže máme veľkú spotrebu,“ prezradila. Musíme uznať, že synček je naozaj tvorivý a je nádherné, ako na maminu myslí, keď jej aj tašku vyrobil.

 

 

„Môj prváčik Peťko mal zlý deň... vyrušoval v škole, nechcel písať domáce úlohy, bol trucovitý, drzý.... Proste deň blbec! Keď som už od vyčerpania večer ľahla do postele a malý videl, že to prepískol a fakt... ale fakt sa mama hnevá... zrazu mi do postele priletelo papierové lietadlo s týmto krásnym odkazom ❤ No ...neľúb ho!!!“ napísala k vyznaniu od syna mama Miška. Súhlasíme s ňou. Po takomto vyznaní by zmäkol každý :)

 

Maťko ľúbi svojho ocina a tak sa v škôlke rozhodol nakresliť ho. Pri pohľade na portrét si ho určite viete hneď predstaviť :))

 

"Náš škôlkar kresleniu veľa nedá. Každú čiarku na obrázku však dokáže do detailov vysvetliť a keď sa tak nad tým zamyslíme, zrazu nám tie jeho haky-baky dávajú zmysel. Na tomto obrázku je veža tvora-netvora Grafa z rozprávky o víle Cililing. ´Bože, penis na lúke,´vyhŕkla kamarátka, ktorá zbadala obrázok na stolíku v obývačke. No neviem, čo tam vidíte vy, ja vežu, kamoška penis. Každé umenie sa dá vysvetliť viacerými spôsobmi :))," pripísala k obrázku mamina Majka.

 

"Toto som podľa 4-ročnej dcérky Laurky ja pri venčení našej čivavy. Taký malý človiečik ju vidí asi trochu väčšiu ako my. Ani neviem prečo, ale mám tento obrázok veľmi rada," napísala mama Lenka.  

 

"V dcérkinej triede v škôlke sa učili deti robiť harmoniky a vejáriky. Toto je len zlomok harmoník, ktoré sa nám už dva týždne povaľujú po celom byte. Hanička dokonca kontroluje kôš, či sme nejakú nevyhodili, lebo raz ma nachytala, ako som si to s náručou plnou jej harmoník k nemu namierila. To bolo ale kriku. Dúfam, že čoskoro sa budú učiť niečo nové a táto mánia ju prejde," pripísala k fotke mamička Ľudka.

 

"Ani šperk od manžela vlani ku Dňu matiek ma nepotešil tak, ako tento obrázok. Má čestné miesto v spálni na poličke. Možno nie je dokonalý, ale pre mňa znamená veľmi veľa," napísala mama Andrea.

Dúfame, že vám týchto pár rozkošných úprimných detských výtvorov a obrázkov urobilo krajší deň ako nám. A možno ste si vydýchli, že nie ste sami, kto už nevie, kam s nimi :)) 

 

 

Fotogaléria

foto. mamy
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia