Robíte aj vy CHYBY, ktorými dupete po sebavedomí dieťaťa?

Robíte aj vy CHYBY,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-19 16:30:00 |

Obvykle to robíme neúmyselne, dokonca v dobre viere, že tým dieťaťu pomáhame. Namiesto toho, aby sme ich podporovali , aby sa poučili z vlastných chýb, robíme presný opak.

Toto je zoznam chýb, ktorých sa rodičia dopúšťajú najčastejšie a znižujú tak šance detí presadiť sa v dospelom živote.

1. Nenechajú dieťa prevziať zodpovednosť

Rodičia, ktorí si myslia, že ich deti sú veľmi nezrelé na to, aby čelili výzvam a prevzali zodpovednosť, robia chybu! Vy sa jej môžete vyhnúť. Nechajte dieťa, aby prevzalo zodpovednosť za svoje činy už od útleho veku. Keď bude mať na starosti nejaké malé domáce práce, zvýši sa jeho sebaúcta. Či už vám pomôže pri tiredení bielizne, praní, v kuchyni alebo s vynášaním odpadkov, vďaka týmto činnostiam sa bude cítiť spokojne  a sebavedomo.

2. Vždy zasahujú do rozhodnutí dieťaťa

Aj keď je dobré udávať dieťaťu smer, aby sa nevybralo nesprávnou cestou, snaha mať jeho život úplne pod kontrolou je miesto, kde rodičia často robia chybu. Dovoľte dieťaťu, nech sa rozhodne samo a robí to, čo sa mu páči, aj keď vy sa s tým úplne nestotožňujete. Vďaka tomu sa bude cítiť odvážne. Nechajte ho čeliť tvárou v tvár vlastným rozhodnutiam. Chyby sú najlepším učiteľom.

3. Dieťa nerozvíjajú emocionálne

Emocionálny rozvoj je kľúčovým aspektom, pretože každá ľudská bytosť zažíva vo svojom živote vír emócií. Nikdy nebráňte dieťaťu prejavovať emócie! Pomôžte mu objaviť jeho najslabšie stránky, aby na nich mohlo pracovať a v budúcnosti sa stať sebavedomou a silnou osobnosťou.

4. Rozvíjajú v dieťati mentalitu obete

Vyhýbajte sa používaniu takých výrokov, ako „Toto si nemôžeme dovoliť, lebo na to nemáme“ alebo „Nemôžeme sa tešiť ako ostatní, lebo teraz máme problémy“ či „To si môžu dovoliť len bohatí, to nie je pre nás“. Presne tieto a podobné vyjadrenia rozvíjajú v dieťati mentalitu obete a vedú k hľadaniu výhovoriek, keď sa objavia nové príležitosti. Vaše dieťa tiež podvedome pociťuje bezmocnosť, lebo je presvedčené, že má menej šťastia ako ostatní.

5. Používajú fyzické tresty

Skúste zo svojho dieťaťa urobiť lepšieho človeka pomocou komunikácie. Niektorí rodičia sa uchyľujú k trestu ako k metóde, ako zlepšiť disciplínu dieťaťa, no v konečnom dôsledku to má vždy nepriaznivé následky. Obrňte sa trpezlivosťou a láskou a snažte sa dieťaťu vysvetliť vašu perspektívu bez toho, aby ste si vynucovali jeho súhlas či pochopenie fyzickými trestami. To mu môže pomôcť ľahšie hľadať riešenia, vďaka ktorým bude mať šancu dosiahnuť v živote väčší úspech.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia