Toto je 10 znakov zlého rodičovstva: Nájdete sa tu aj vy?

Toto je 10 znakov
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-22 17:00:00 |

Padneme do toho, ani nevieme ako. Rodičovské chyby robíme väčšinou pre lásku k deťom. Myslíme si, že im pomáhame rásť a rozvíjať sa, v skutočnosti ich ničíme.

Skúsení rodičia vám potvrdia, že najdôležitejšie je nerobiť všetko namiesto detí a nesnažiť sa chrániť ich za každú cenu pred všetkými nepríjemnosťami. Snáď každý milujúci rodič by najradšej svojho drobčeka choval ako vo vatičke, zametal mu chodníček životom, len aby bol šťastný a spokojný. Tak to však nefunguje. Výsledkom sú neraz depresie, úzkosti či iné poruchy a choroby, ktoré nám jasne ukazujú, že sa niečo pokazilo. Ak zistíte, že niečo nerobíte správne, stále existuje šanca zmeniť to a vychovávať novú generáciu múdrych a šťastných ľudí.

1. Helikoptéroví rodičia majú na svedomí deti bez kamarátov

Že ste o tomto type rodičovstva ešte nepočuli? Je ich stále viac. V skratke ide o rodičov, ktorí to so starostlivosťou o potomstvo až preháňajú - najradšej by za deti aj dýchali, nechýbajú na žiadnej škôlkarskej či školskej akcii, jednoducho, šialene ich rozmaznávajú. Vedci z Americkej psychologickej asociácie pripomínajú, že i keď je normálne, aby rodičia robili všetko pre zdravie a bezpečnosť svojich detí, nie je normálne nenaučiť ich samostatne riadiť svoje emócie a pocity a nedať im priestor na rozvoj. Tento typ rodičovstva má za následok problémy so sociálnou adaptáciou, získavaním priateľstiev a analýzou správania.

Ako to napraviť? Buďte citliví na potreby svojich detí. Keď si všimnete, že sú schopné zvládnuť situáciu bez vašej pomoci, nechajte ich urobiť to. Môžete im pomáhať prekonávať ťažké prekážky, ale tie zvládnuteľné nechajte na ne. Bavte sa s deťmi o emóciách a pocitoch. Naučte sa dôverovať im a dovoľte im žiť.

2. Výprask v mene disciplíny môže viesť k respiračným problémom

Ešte aj dnes mnohí rodičia riešia problémy vo výchove fyzickou silou. Dokonca ja mnohí z tých, ktorí facky a bitku neuznávajú, sa k nej občas utiekajú. Špecialisti upozorňujú, že fyzické násilie môže mať aj také negatívne následky, aké by sme ani vo sne nečakali. Asociálne správanie, psychické poruchy a závislosť od drog či alkoholu sú len niektoré príklady problémov so správaním, ktoré môžu byť výsledkom detstva prežitého s fackami a výpraskmi. Vedci však idú ešte ďalej a hovoria o vyššom riziku rakoviny, srdcových ochorení a rozvoji astmy.

3. Porovnávanie je kľúčom k nízkemu sebavedomiu

Porovnali vás vaši rodičia s niekým? Asi áno. Robili to oni a robíme to aj my. Mnohí sú totiž presvedčení, že takéto analógie môžu motivovať deti, aby boli lepšie. V skutočnosti to však nie je pravda. Psychológovia vysvetľujú, prečo je takéto správanie škodlivé. Ukazuje sa, že porovnávanie s niekým iným znižuje sebahodnotenie a sebahodnotu dieťaťa. Môže to mať za následok priepasť medzi vami a deťmi, pretože žijú neustále s pocitom neistoty. Deti potrebujú vašu absolútnu lásku a podporu v akejkoľvek situácii.

4. Nekonzistentné rodičovstvo vedie k zraniteľnému dieťaťu

Jedného dňa deti požiadate, aby si upratali hračky a druhý deň to urobíte sami bez toho, aby ste povedali slovo. Včera ste mali zlú náladu a potrestali ste ich za maličkosť, dnes sa však cítite skvelo a tak ich necháte robiť celý deň to, čo chcú. Keď sa mama hnevá, otec sa usmieva. To sú len niektoré z príkladov nestabilného prostredia, ktoré vytvárajú v deťoch neistotu, či robia to, čo od nich rodičia očakávajú alebo nie. Vedci hovoria, že takáto neistota môže negatívne ovplyvniť rozvoj sebavedomia a zvýšiť depresiu a úzkosť. Preto je vždy lepšie mať nejaké pravidlá a stanoviť limity.

5. Čím viac budete kričať, tým horšie sa bude dieťa správať

Kúzlo, ktoré vaše deti nenapĺňajú. Požiadali ste ich raz, dvakrát alebo trikrát, aby sa upokojili, no nezabralo to a vy explodujete. Kričanie je vlastne účinná metóda, ktorá nám pomáha zbaviť sa vriacich emócií v priebehu niekoľkých sekúnd. A niektorí rodičia sa domnievajú, že krik je dobrý spôsob, ako vyriešiť problém práve vtedy a tam. Premýšľali ste niekedy o dôsledkoch takéhoto rodičovského štýlu? Toto hovoria vedci – kričaním správanie dieťaťa ešte zhoršujete. Vedie tiež k úzkostiam a depresii a dokonca môže spôsobiť chronickú bolesť. Nikdy nie je neskoro prijať nové metódy rodičovstva, ktoré pomôžu vašim deťom rásť a prosperovať.

6. Nadmerne vysoké očakávania deťom neprospievajú

Samozrejme, žiadny rodič nechce, aby jeho dieťa zlyhalo. A preto máme vysoké nároky v nádeji, že budeme deti motivovať k lepším výkonom. Ale len do momentu, než sa naše očakávania zmenia na nereálne ciele. Je veľmi dôležité, aby sme túto zmenu dokázali identifikovať, pretože privysoké očakávania spôsobujú u detí rôzne poruchy, ako je nespavosť, záchvaty hnevu, únava či úzkosť. Ryan Hong, vedec z Národnej univerzite v Singapure, vysvetľuje: „Deti sa obávajú robiť chyby, keď ich rodičia očakávajú, že budú dokonalé.“

7. Rozmýšľate, prečo je vaše dieťa tak zlé? Pozrite sa na seba

Je dobré uvedomiť si: „Žneš to, čo zaseješ.“ To úplne odráža vzťah rodič-dieťa. Štúdie potvrdzujú, že deti absorbujú hodnoty od svojich rodičov viac ako od kohokoľvek iného. A tiež kopírujú ich modely správania. Takže, ak dieťa trávi väčšinu času s vami a vy sa čudujete, kde sa naučilo „tie zlé slová“, venujte pozornosť sebe samému. Ak si myslíte, že okolie je hlavným zdrojom vplyvu na dieťa, odborníci ubezpečujú, že to tak nie je. Škola, priatelia a ďalšie doplnkové aktivity, do ktorých sú deti zapojené, môžu byť len nápomocné v procese ich osobného rozvoja, no základ získavania vedomostí a hodnôt je doma.

8. Strašenie ako taktika nie je účinné

Niekedy rodičia strašia svoje deti, aby sa lepšie správali. „Ak neprestaneš, dám ťa zlému ujovi a on ti ukáže, ako sa treba správať!“ Takáto taktika môže fungovať celkom dobre, prečo ju teda psychológovia neodporúčajú používať? Vedci vysvetľujú, že strach využíva nižšie úrovne nášho mozgu, takže deti nie sú schopné premýšľať o svojom správaní, keď sa boja. Budú sa báť policajtov, lekárov a iných ľudí, ktorých rodičia používajú na tento účel. Je lepšie nájsť iné spôsoby, ktoré sú pri výchove detí prospešnejšie.

9. Vyhýbanie sa téme sexu môže z vás urobiť zbytočne skoro starých rodičov

Niektorí rodičia majú tendenciu vyhýbať sa diskusii o otázkach súvisiacich so sexom so svojimi dospievajúcimi deťmi. Obávajú sa, že nemajú dostatočnú slovnú zásobu primeranú veku ich potomka alebo že ide o príliš intímnu tému, o ktorej nie sú schopní baviť sa s vlastným dieťaťom. Dúfajú, že deti sa dozvedia všetko v škole alebo od priateľov. Toto je veľmi nezodpovedné správanie a veda to potvrdzuje. Z viacerých výskumov vyplýva, že dospievajúci, s ktorými sa rodičia o tejto téme bavili, začínajú so sexuálnym životom o niečo neskôr a sú obozretnejší.

10. Hovoriť dieťaťu: „Ty si jeden/jedna z milióna“ je príčinou arogancie

Presviedčať dieťa, že je zvláštne, výnimočné či lepšie ako ostatné deti okolo neho, je veľmi zlé. Vaším cieľom je pravdepodobne zvýšiť sebadôveru potomka, v skutočnosti to však môže podľa vedcov vypáliť úplne inak. Nadhodnocovaním u nich namiesto sebaúcty a sebadôvery môžete podporiť narcizmus a aroganciu. Preto je nevyhnutné nájsť rovnováhu v hodnotení dieťaťa.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia