Toto je 5 chýb, ktoré majú na svedomí nevychované dieťa

Toto je 5 chýb,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2022-05-25 18:15:00 |

Ak nechcete, aby z vášho miláčika vyrástlo nepríjemné a nevychované dieťa, čo najskôr prestaňte robiť tieto chyby. Uvidíte, ako výrazne ovplyvníte jeho život.

Nejde o veľké zmeny, skôr o pár jednoduchých krokov, resp. o zmenu pohľadu. Známa odborníčka na detské správanie Emma Jenners pripomína, že základným problémom je nesprávne nazeranie rodiča na dieťa. Obvykle si totiž myslíme, že ratolesť zvládne oveľamenej ako v skutočnosti naozaj zvládne. „Dajte dieťaťu určitý cieľ a malý impulz a uvidíte, ako rýchlo dokáže dosiahnuť úspech,“ radí.

Jenners hovorí  o týchto 5 chybách, ktoré sú pre rodičov typické a skôr či neskôr prinášajú nechcené následky.  Zbavte sa ich čo najskôr!

Rodičia žijú v neustálom strachu

Príklad: Keď sa dieťa chce napiť mlieka z iného pohára, než z toho, do ktorého mu ho obvykle pripravíme, automaticky začneme hľadať nejaký iný. Dôvodom je strach, že dieťa začne plakať, hnevať sa alebo odmietne jesť.

V skutočnosti by sme mali túto požiadavku ignorovať. Dieťa by nám nemalo porúčať. Nechajte ho plakať. Ak vám to prekáža, odíďte z miestnosti, radí odborníčka. Upozorňuje, že nikdy by sme nemali splniť všetko, čo vidíme dieťaťu na očiach. Tak sa nikdy nenaučí, že pre dosiahnutie toho, čo chce, treba aj niečo urobiť a nie iba čakať, že všetko dostane „na zlatej tácke“.

Rodičia ospravedlňujú správania dieťaťa

„Je to predsa dieťa!“. Kto z rodičov túto frázu nepoužil ani raz? Veru, asi by sme takú mamu alebo otca hľadali len ťažko. Ospravedlňovanie správania ratolesti je bežné. V skutočnosti však tým dieťa podnecujeme k neposlušnosti a nezodpovednosti.

Treba mať vždy na mysli fakt, že deti dokážu omnoho viac ako si rodičia myslia. Podľa Emmy Jenners by sme mali zvýšiť nároky, ktoré na potomkov kladieme, aby sa naučili sebakontrole a sebadisciplíne. Iba tak ich naučíme, ako sa majú zachovať v rôznych situáciách.

Rodičia nedovolia, aby niekto iný napomenul ich dieťa

Toto je podľa Jenners jedna z najväčších chýb súčasných rodičov. Kým kedysi mali na dieťa vplyv nielen rodičia, ale aj učitelia, susedia či známi, dnes si nikto z nich nemôže dovoliť čokoľvek dieťaťu povedať.  Keď sa učiteľ sťažuje na správanie dieťaťa, namiesto toho, aby sme hľadali dôvod, prečo sa tak stalo, chybu hľadáme neraz bez zisťovania príčin práve na učiteľovi.

Rodičia si často neuvedomujú, že deti trávia v škôlke či škole veľkú časť dňa a malo by byť normálne, že pedagóg ich niekedy aj napomenie. Ak patríte k tým rodičom, ktorí hľadajú v učiteľoch chyby a dokonca sa o nich vyjadrujú aj pred dieťaťom nepekne, uisťujete ho v tom, že sa aj naďalej môže správať neslušne a nevhodne. Autority nie sú pre také dieťa ničím a môžete očakávať, že onedlho prestane rešpektovať aj vás.

Rodičia kladú dieťa vždy na prvé miesto

Keď začnú rodičia prispôsobovať všetko dieťaťu, je to cesta do záhuby. Nesnažte sa za každú cenu splniť všetky jeho očakávania a túžby. Takto si nikdy neuvedomí, že nemôže mať všetko. To by si mali uvedomiť aj rodičia a čím skôr to pochopia, tým skôr dosiahnu pokoj na duši a zbavia sa stresu.

Kým nezmeníme nazeranie my, dovtedy deťom dávame jasne najavo, že sú pánmi situácie. Nemajte obavy, nič sa im nestane, ak sa budete občas venovať aj sami sebe, svojim koníčkom a záujmom. Pokojne a s čistým svedomím občas svojmu miláčikovi povedzte NIE.

Rodičia používajú zbytočne zložité riešenia

Rodičia urobia všetko pre to, len aby sa ich deti nenudili. A tam nastáva nedorozumenie v komunikácii. Keď sedíme v čakárni u lekára, v autobuse, vo vlaku, ideme autom, cestujeme lietadlom alebo si potrebujeme upratať, robíme všetko pre to, aby sme dieťa rozptýlili alebo mu dáme  do ruky nejakú elektroniku, len aby sa nenudilo... Veď sa musí nejako zabaviť. Nerobte to. Učte dieťa trpezlivosti. Dovoľte mu pomáhať vám. Ak chce jesť, malo by pomôcť pri varení, pri ceste v dopravnom prostriedku by malo vnímať okolie, v detskej izbe by sa malo dokázať pohrať s hračkami...

Pamätajte: NIkdy nie je neskoro alebo Radšej začať neskoro ako nikdy!

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia