Dvadsať rád ako zvládnuť vzdor u dieťaťa

Dvadsať rád ako zvládnuť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-29 15:30:00 |

Je obľúbená odpoveď vášho dieťaťa NIE? Má časté záchvaty hnevu, hádže sa o zem? Je to jasné! Prežíva svoju prvú pubertu - obdobie vzdoru. Ako ho prežiť a nezblázniť sa?

Ponúkame vám pár overených rád, ako pristupovať k dieťaťu a zachovať si pritom chladnú hlavu:

  1. Počkajte, kým záchvat zlosti prejde. Ak je veľmi intenzívny, odstráňte z dosahu dieťaťa predmety, ktorými by si mohlo ublížiť.
  2. Pevne ho objímte, pomôže mu to upokojiť sa. Dáte mu tým najavo svoju lásku.
  3. Odpútajte pozornosť, ale neustúpte. Z dieťaťa, ktoré nedostane hranice, môže vyrásť arogantný egoista. Pozrite si video, v ktorom zistíte ako včas a správne nastaviť deťom hranice.
  4. Nechajte mu možnosť rozhodnúť sa v situáciách, kde je to možné. Ak sa napríklad hodí na zem, keď ho chytíte za ruku a chcete ho bezpečne previesť cez cestu, dajte mu na výber: „Chceš ľavú alebo pravú ruku?“
  5. Ak vás dieťa bije, pevne mu chyťte ruky a s ráznym tónom v hlase mu povedzte: „Nesmieš ma biť, to sa nerobí“.
  6. Vysvetľujte do nemoty! Keď už je dieťa pokojné, porozprávajte sa s ním o tom, čo sa prihodilo.
  7. Snažte sa viesť dieťa k tomu, aby vám povedalo, čo chce, čo sa mu nepáči. Je to oveľa účinnejšie, ako hádať, prečo kričí.
  8. Hovorte s ním ako so seberovným. Pri rozhovore mu pozerajte priamo do očí. Pokúste sa byť dieťaťu lepším partnerom.
  9. Vyvarujte sa direktívnych príkazov, tie vzdor ešte vystupňujú.
  10. Zdôraznite jeho pozitívne vlastnosti, prizvite ho k spolupráci.
  11. Nepripustite, aby sa vaše dieťa cítilo potrestané alebo odmenené za výbuch zlosti.
  12. Reagujte rovnako na akomkoľvek mieste. Nebuďte prísnejší alebo benevolentnejší napríklad v obchode, na návšteve či u starých rodičov. Dieťa musí cítiť vašu sebaistotu vo výchove.
  13. Zistite, čo výbuchy vyvoláva.
  14. Netrestajte dieťa, hlavne nie fyzicky. Zhoršuje to situáciu a nič sa nevyrieši. Vzdor nemá žiadny účel. Nie je cielený, nejde o mocenský boj. Zachovajte chladnú hlavu a nedajte sa dieťaťom vytočiť.
  15. Pošlite dieťa do jeho izby a nechajte ho tam chvíľu samé, kým vybije svoju zlosť.
  16. Uplatňujte logický dôsledok. Netrestajte dieťa spôsobom, že večer mu nepustíte rozprávku, lebo dopoludnia kopalo deti v piesku. Dieťa je ešte malé aj na to, aby si to spojilo, to dokáže dieťa vo veku 5 rokov. Trest alebo logický dôsledok musí nasledovať okamžite: „Ak ho ešte raz kopneš, pôjdeme domov.“ Dodržte to, zbaľte hračky a odveďte dieťa domov.
  17. V afekte môžete dieťaťu spôsobiť malý šok, napríklad mu fúknite do tváre. Na chvíľu to odpúta jeho pozornosť a pomôže mu to spamätať sa.
  18. Ak chce v noci spávať s vami, dovoľte mu to. Nevymýšľa, len v období vzdoru vyžaduje oveľa viac lásky a hľadá bezpečie, najmä v noci.
  19. Nehovorte mu, že je zlé, nevychované. Môže sa stať, že v dospelosti bude mať nízke sebavedomie, bude sa báť presadiť svoj názor a každý ho bude len využívať.
  20. Vydržte, obdobie vzdoru prejde!

gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia