Objatia: Viete, koľko ich dieťa denne potrebuje?

Objatia: Viete, koľko ich
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-03-25 11:30:00 |

Nie každému je objímanie príjemné. Niektorí ľudia sa mu dokonca úplne vyhýbajú. Tento typ telesného kontaktu má pritom veľa pozitív.

Objatí dieťaťa nie je nikdy dosť. Na objatie by však nemali zabúdať ani dospelí. Okrem toho, že pozitívne vplýva na duševný stav, významne ovplyvňuje aj ten fyzický. Napomáha vývoju detského mozgu, posilňuje imunitný systém, podporuje pozitívne sebavedomie a učí ho regulovať emócie. Podľa vedcov z Lekárskej univerzity vo Viedni tiež účinne bojuje proti stresu a úzkosti, zlepšuje pamäť a dokonca dokáže znižovať krvný tlak. Zistili tiež, že vďaka vrúcnym objatiam sa človek dokáže rýchlejšie zotaviť z choroby. 

S objímaním dieťatka začnite hneď po narodení. V prvých týždňoch by malo ísť skôr o ľahké objatia v trvaní najviac 20 sekúnd, neskôr môžete prejsť k strednej intenzite. Postupne si dieťa začne samo určovať, aká dĺžka objatia je mu príjemná. Najdôležitejšia zásada znie – nikdy sa neodtiahnite vy, ale nechajte to na dieťati. Neviete, ako dlhé objatie v tej chvíli potrebuje. Keď sa však odtiahne po pár sekundách, nezadržiavajte ho nasilu dlhšie. 

Pozitívny vplyv objatia využívajú napríklad aj v Disneylandoch. I keď teraz sú pre koronu zatvorené alebo je ich prevádzka obmedzená, za normálnych podmienok je objímanie rozprávkových postáv dovolené. Tie sa nikdy nemôžu od dieťaťa odtiahnuť, ale čakajú, kým sa samo nerozhodne objatie ukončiť.  

Ukončite vzdor objatím

Výchovná metóda čarovného objatia sa veľmi dobre osvedčila aj u vzdorovitých detí. Skúste ho aplikovať namiesto kriku či nebodaj nejakej tej výchovnej. Najdôležitejšie je objať dieťa tak pevne, aby nemohlo utiecť. Ideálne je posadiť si malého jedoša na kolená tvárou k sebe. Pripravte sa na to, že sa bude brániť, kopať, hrýzť, snažiť sa vytrhnúť... Nepopustite! Držte dieťa v objatí a dohovorte mu. Takto pochopí, že vy určujete pravidlá a zároveň sa cíti bezpečne. Nečakajte zázraky na počkanie, dôležité je reagovať tak dlhší čas, aj niekoľko mesiacov.

Dôvodom, prečo je väčšine ľudí, a deťom obzvlášť, objímanie príjemné, je oxytocín v hypotalame, inak povedané hormón lásky či šťastia, ktorý sa pri ňom uvoľňuje. Práve ten pozitívne ovplyvňuje budovanie vzťahu medzi dieťaťom a matkou, resp. rodičmi. Oxytocín je vo všeobecnosti biologickým základom pre prepojenie s inými ľuďmi.

Koľko objatí je potrebných?

Hovorí sa, že dieťa potrebuje 12 objatí denne. Vtedy sa cíti sebaisto, bezpečne, má k vám dôveru a je šťastné. Podľa psychológov 12 objatí zaisťuje psychický rast, 8 objatí duševnú rovnováhu a 4 objatia denne pôsobia proti depresii. Objali ste dnes už svoje dieťa aspoň raz? 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia