Starí rodičia sú pre deti veľmi dôležití: Toto je dôvod!

Starí rodičia sú pre
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-12-11 00:30:00 |

Výskumníci potvrdili, že vzťah medzi starými rodičmi a vnúčatami je nemenej dôležitý ako rodičovské puto. Jeho význam je omnoho väčší, než by sa na prvý pohľad zdalo.

Rodičovské puto je jedinečné, dôležité a nedá sa len tak pretrhnúť, o tom niet pochýb! Takmer rovnako dôležité je však aj puto medzi starými rodičmi a ich vnúčatami. Nie každý má šancu tento vzťah zažiť, preto, ak tá možnosť je, nebráňte deťom zažiť starých rodičov. Ako veľkú úlohu hrajú babka a dedko v živote a výchove vašich ratolestí?

Bezpodmienečná láska

Prarodičia ponúkajú svojim vnúčatám bezpodmienečnú lásku, ktorá môže vyústiť do množstva darčekov, dobrôt a špeciálnych výletov. Starí rodičia nie sú v úlohe rodičov a preto majú veľa času na to, aby vnúčatám venovali celú pozornosť, zdieľali s nimi názory a emocionálne ich podporovali.  

Šťastie vnúčat

Prarodičia majú takmer magickú schopnosť, pretože aj v tej najnemožnejšej situácii, kedy sa vnúča zlostí a plače, dokážu vyčariť úsmev na jeho tváričke. A to, že nebývajú prarodičia, rodičia a vnúčatá v tom istom dome, vôbec neprekáža. Možno je to dokonca aj lepšie. Spoločné trávenie času môže tak byť mimoriadne a zvláštne.

Majú anjelskou trpezlivosť

Denný rozvrh prarodičov je zriedkakedy preplnený na prasknutie a tak im nerobí problém robiť s vnúčatami veci, na ktoré rodičia niekedy nemajú čas. Prečítať jednu rozprávku sedemkrát za sebou? Pokojne! Vytvoriť všetkým bábikám účesy od výmyslu sveta? Nech sa páči! Dedovia a babičky veľmi radi vymýšľajú s vnúčatami rôzne vtipné hry. A viete prečo? Milujú ich zvonivý smiech! Sú radi, že napĺňajú priania detí a dodávajú im pri tom podporu a istotu. Deti vedia, že ich potreby sú brané vážne, a to je pre zdravý vývoj veľmi dôležité.

Emocionálna inteligencia

Starí rodičia majú pre svoje vnúčatá neopísateľný význam. Aký? Nielen, že vyplnia čas, kedy sú rodičia zaneprázdnení, no v štúdii uskutočnenej v Spojenom kráľovstve vedci zistili, že deti, ktoré trávia viac času so svojimi starými rodičmi majú vyššiu emocionálnu inteligenciu a ich správanie je lepšie ako u detí, ktoré netrávia so starými rodičmi takmer žiaden čas. Ak teda chcete mať šťastné deti, ktoré sú schopné pracovať s emóciami, pozvite dedka a babku na návštevu.

Žiaden stres ani depresie

Silné puto ovplyvňuje aj depresívne symptómy! Úzky vzťah medzi prarodičmi a vnúčatami je spojený s poklesom príznakov depresie. Starí rodičia v štúdii uviedli, že sú schopní podporiť svoje vnúčatá najmä preto, že chápu, čo zažívajú. Táto štúdia sa sústredila na silné spojenie medzi starým rodičom a vnúčaťom.

Rodinná história

Prarodičia majú úžasný prístup k rodinnej anamnéze, o ktorej mnohí rodičia veľakrát ani nič netušia. Len prarodičia vedia, čo všetko má ich rod za sebou, odkiaľ pochádza a aké úspechy a neúspechy v živote zažili. Toto všetko pomáha vnúčatám lepšie pochopiť ich jedinečnú históriu. Prarodičia môžu mať aj staré rodinné dedičstvo, ako sú fotoalbumy, tajné rodinné recepty a zaujímavé poklady, ktoré by vnúčatá určite chceli poznať. Prarodičia, ktorí rozprávajú svoje príbehy, sú schopní udržať spomienky nažive, čo je pre mnohých starších ľudí nesmierne dôležité.

To najsilnejšie objatie

Áno, rodičia milujú svoje deti najviac na svete, no na babkinom či dedkovom objatí je vždy niečo zvláštne, priam magické. Pri objatí sa uvoľňuje hormón lásky oxytocín, a to nielen u vnúčaťa, ale aj u starého rodiča. Objatie a úprimný úsmev môžu byť tým najlepším liekom na všetko.

Veselé príhody o rodičoch

Prarodičia ponúkajú okno do života rodičov svojich vnúčat. Mnohé deti sú prirodzene zvedavé, kedy, kde a ako vyrastali ich rodičia. Prarodičia môžu rozprávať vtipné anekdoty, na ktoré si rodičia nemusia ani spomenúť. Tieto spomienky môžu dieťaťu pomôcť lepšie pochopiť ich život.. Starí rodičia sú najmúdrejšími členmi rodiny, už prešli vo svojom živote mnohými ťažkosťami. Vychovali deti, bojovali so šéfmi, určite zažili aj mnohé hádky pri domácom krbe. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: family.lovetoknow.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia