Týchto 18 darov deťom zmení život

Týchto 18 darov deťom
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-11-16 13:30:00 |

Nemusia to byť tie najdrahšie a najkvalitnejšie vychytávky, na ktoré si dieťa spomenie. Práve naopak. Tie najcennejšie dary obvykle nič nestoja.

Čo kúpiť k narodeninám, meninám či pod stromček rodičom? A hlavne, čo deťom? Tie predsa už všetko majú. Ako im urobíme radosť? Toto sú bežné otázky, ktoré trápia väčšinu z nás v období pred akýmkoľvek ich sviatkom. Čím môžeme obdarovať deti tak, aby na to nezabudli a v dospelosti na to spomínali? Aké dary skutočne ovplyvnia ich životy a navždy ich zmenia? Prečítajte si pár tipov netradičných darov, ktoré nič nestoja a deti si ich ponesú celý život.

1. Hovorte s nimi. Niekedy pár úprimných slov môže ovplyvniť celý život. Povedzte im, ako si ich vážite, ceníte, čo všetko pre vás znamenajú. Urobte tak hocikedy, nielen cez vianočný čas.

2. Neustále povzbudzujte dieťa, aby snívalo a šlo za svojimi snami. Ak je to možné, pomôžte im na ceste za nimi.

3. Učte ich, aby boli spokojné so svojim životom, s tým čo majú, kým sú a kým budú.

4. Podporujte ich zvedavosť. Naučte deti klásť otázky, kto, čo, kde, ako, prečo a prečo nie. Majte trpezlivosť a snažte sa zodpovedať na všetky.

5. Deti sa musia všetko naučiť od základov. Patrí k tomu aj vhodné správanie sa, spolužitie s ostatnými, ako sa dopracovať k dobrým výsledkom, dosiahnuť svoje sny. Dieťa potrebuje disciplínu, trvajte na nej. Mala by byť však konzistentná a pozitívna.

6. Slová sú mocné. Môžu človeka nakopnúť, ale aj zničiť. Zvážte každé slovo. Neustále svoje deti povzbudzujte, no nepreháňajte to. Pri kritike buďte láskaví.

7. Pomôžte deťom nájsť krásu vo všetkom, čo vidia, cítia, v každom koho stretnú. Buďte im príkladom.

8. Naučte svoje deti, aby boli veľkorysé a štedré voči svojmu okoliu.

9. Deti, ktoré sa naučia čestnosti v mladom veku, s ňou nemajú problém ani v dospelosti. V kolektíve sú obľúbení, vedia si kvalitnejšie užívať život.

10. Objímajte a bozkávajte svoje deti. Nikdy nie sú dosť staré, aby ste s tým prestali.

11. Dajte im svoj čas. Prečítajte si s nimi knihu, pozrite rozprávku, veľa sa s nimi rozprávajte.

12. Spoločne stolujte. Obed, či večera v rodinnom kruhu je jedinečná príležitosť ako byť spolu. Rodina, ktorá spolu nestoluje, nerastie.

13. Choďte s nimi do prírody. Naučte deti, aby si ju vážili a milovali. Hovorte s nimi o tom, čo nám všetko dáva, prečo je dôležité chrániť ju.

14. Veďte ich k tomu, aby boli optimistické. Pesimisti nemenia svet. Optimisti to robia.

15. Povzbudzujte ich v tom, aby boli hrdé na svoje činy. Aj malé úspechy sa raz môžu stať veľkými.

16. Deti sú hravé tvory. Dajte im priestor na experimentovanie, skúmanie a samozrejme aj na chyby. Nikto nie je neomylný.

17. Podporte ich zmysel pre humor. Smejte sa so svojimi deťmi každý deň. Povedzte im, že život je príliš krátky nato, aby sa brali príliš vážne. Naučte ich, aby sa vedeli zasmiať na sebe samých.

18. Stavte na stabilnú rodinu. Tá je pevným základom, ku ktorému sa deti celý život utiekajú. Prejavujte si s partnerom nežnosti, buďte k sebe úctiví a milí. Dieťa potrebuje vedieť, že má svoje miesto v rodine a vždy tu pre neho budete.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia