Túto vec nikdy nerobte, radí psychologička

Túto vec nikdy nerobte,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-01-07 18:30:00 |

Moja dcéra Laura bola vždy športovo mimoriadne nadaná. Išlo jej vlastne všetko, najviac ale asi lyžovanie. Už som ju videla, ako vyhrala Svetový pohár alebo olympiádu. Ona ale túto ambíciu nemala.

Bola som z toho sklamaná, lebo som ju naozaj videla len ako športovkyňu. Ale ona chcela gitaru. Bola som v šoku, dokonca som jej to vyhovárala. Ale napokon som jej tú gitaru kúpila. A Laura bola najšťastnejšia na svete.

„Rodičom by som odporučila, aby svoje dieťa nenálepkovali. To, že ho nejako vidia, neznamená, že také naozaj je,“ radí detská psychiatrička Lucia Vašková. „V rámci zdravého sebavedomia je potrebné poznať svoje slabé stránky, kompenzovať ich, alebo ich dôstojne prijať. Na sebavedomí sa dá pracovať aj vo vyššom veku. Sebavedomý človek to má v živote jednoduchšie. Keď si viac verí, tak si viac trúfne. Keď si myslí, že je horší ako ostatní, tak odhodlanie ťažko nájde.“

Ako sa ale pestuje sebavedomie? „Ako prví majú vplyv rodičia a ich reakcie na dieťa. Ďalej starí rodičia, škola a spolužiaci. Keď dieťaťu niečo nejde, neznamená to, že mu to nepôjde v neskoršom veku. Treba mu dať šancu, aby si vybralo, a to posilňovať. Vysvetlite mu, že keď niečo chce, tak pre to musí niečo urobiť, príkladom sú husle. Čím viac dieťa vie prekonávať prekážky, tým viac vecí dokáže,“ dodáva Vašková.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia