Dieťa potrebuje jasné a konkrétne inštrukcie: V tomto robia rodičia chybu!

Dieťa potrebuje jasné a
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-19 19:30:00 |

Pravdepodobne to poznáte. Jedno dieťa na ihrisku udrie druhé, mama ho upozorní, že sa to nepatrí, no situácia sa o chvíľu zopakuje. Prečo deti na naše dohováranie nereagujú?

Podobnú skúsenosť má aj mama Alena, ktorej dva a polročný syn Matejko pri hre udrel po ruke iného chlapčeka, ktorý mu chcel zobrať hračku. Hneď zakročila a povedala mu, že sa nepatrí, aby iné deti bil, "Bolo však vidno, že Matej môj argument zobral jedným uchom dnu a druhým von. Ako mu mám doručiť, že biť deti nemôže?," pýta sa.

Odpovedá detská psychiatrička, MUDr. Lucia Vašková.

„Veľa rodičov argumentuje tým, že sa niečo nemá, niečo sa nepatrí. Iste, existujú nejaké spoločenské konvencie, ale v zásade žiadna správna verzia neexistuje. Síce sa nepatrí biť cudzie deti, ale keď sa pozrieme okolo seba, deje sa to stále, stále niekto niekoho niekde bije. Aj taký argument – Nerozlievaj vodu po zemi, nemá sa to - je vlastne o ničom, lebo nie je jasné, prečo. Iné je, keď sa prestaneme zaštiťovať nejakým všeobecným správne a iné je, keď dieťaťu ukážeme, ako situáciu vidíme my. Napríklad, synovi poviem, že sa mi nepáči, keď bije niekoho, kto je slabší, než on. Že to robí len zbabelec a ja zbabelca nechcem. Alebo dieťaťu vysvetlím, že rozlievať vodu po zemi nemôže, lebo sa na nej niekto môže pošmyknúť a ublížiť si. Alebo že si namočí hračky, ktoré sa môžu zničiť. Takto je dieťaťu jasné, prečo nemôže niečo robiť, cíti, že to nie je len nejaká všeobecná naučená rétorika, ale reálna skúsenosť.

Podobné je to aj vtedy, keď sa naše dieťa nechce o niečo podeliť, napríklad nechce požičať kamarátovi hračku alebo dať cukrík. Že sa to nepatrí, to mu je úplne jedno. Keď však poviete, že síce nemusí požičať hračku, ani dať cukrík, ale nech myslí na to, že keď na budúce bude chcieť, aby kamarát požičal hračku jemu alebo sa podelil o sladkosti, pokojne sa mu môže stať, že mu kamarát tiež nič nedá. Uvidíte, že dieťaťu tak budú oveľa jasnejšie súvislosti a navyše sa môže samé rozhodnúť, čo spraví, bez nejakého tlaku zo strany rodičov. Aj takto pripravujete svoje dieťa na život.“   

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia