Chcete, aby vaše dieťa bolo samostatné? Pozor na túto chybu!

Chcete, aby vaše dieťa
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-27 15:30:00 |

Rodičia sa o deti prirodzene boja. Tento strach však môže viesť až k tomu, že im nedáme dýchať a utrpí ich sebavedomie.

Môžeme však naozaj všetko nechať na deti a nič nekontrolovať? Skúsenosť odbornej koučky Sone Fakovej hovorí, že aj kontrolovať sa dá nenápadne.

„Nedávno za mnou prišli rodičia štvorročného Jakuba, že si s ním už nevedia rady. Že ich vôbec nepočúva, nereaguje na ich pokyny, keď robí niečo, čo nemá, nechce si umývať ruky po záchode, vyzliekať sa, rozoberá rôzne veci, prekračuje všemožné hranice.

Jakub sa medzitým hral s pripravenými hračkami, skúmal, čo tam všetko mám, začal si stavať dráhu s vláčikmi a pokojne sa sám zabavil. Po chvíli povedal, že potrebuje ísť na záchod. Ponúkla som sa, že mu ukážem cestu a že môže ísť sám. Rodičia to ale rázne odmietli, lebo Jakub určite po ceste vlezie niekomu do kancelárie, niečo rozbije, vyvedie a podobne, tak mama išla s ním. Rodičia preventívne korigovali všetky možné katastrofy a radšej mu nič neumožnili vyskúšať.

Rozprávali sme sa ešte takmer hodinu a Jakub musel ísť zase na záchod. ´Ukecala´ som rodičov, aby Jakuba tento raz nechali ísť samého. Navrhla som, že budem stáť na rohu a pozorovať ho. Jakub bez problémov záchod našiel, aj bolo počuť, že si umyl ruky. A bez problémov sa zase vrátil. Rodičia z toho boli veľmi prekvapení.

Ďalšia situácia, ktorá mi nahrala, bola, keď zazvonil ďalší klient. Ponúkla som Jakubovi, že mu môže ísť otvoriť dvere a pustiť ho do chodby. Jakub nadšene vyrazil. Myslela som si, že si bude pamätať, odkiaľ prišli, tak som nedávala žiadne inštrukcie. Hneď, ako sa Jakub vybral ku dverám, tak mu už otec vydával pokyny – zatoč doľava! Upozornila som ho, že to je práve to, čo by nemal robiť, že ho nenechá, aby si veci vyskúšal najskôr sám. Že by nemal zasahovať preventívne, ale až vtedy, keď je to naozaj nutné. V tomto prípade až vtedy, ak by sa Jakub vybral na opačnú stranu. Rodičom som vysvetlila, že Jakub je očividne dieťa, ktoré si radšej vyskúša veci samo, že sa radšej ´spáli´, než aby prevzal skúsenosti iného. Že jednoducho niektoré deti také sú. A keď im to rodičia neumožnia, stávajú sa prekážkou a nepriateľom. A s nepriateľom sa potom bojuje, nepriateľovi sa vzdoruje.“

   


Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia