Chcete vychovať samostatné dieťa? Táto chyba vám v tom bráni!

Chcete vychovať samostatné dieťa?
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-09 19:00:00 |

Veľa rodičov dáva svojim deťom oveľa menej priestoru a zodpovednosti, než by už dokázali zvládnuť. Jednoducho – ku každému veku patrí získavanie určitej samostatnosti.

O svoje skúsenosti sa s nami podelila odborná koučka Soňa Faková.

„Keď som pracovala v detskom klube pre dvoj až trojročné deti, ktoré tam chodili so svojimi mamami, videla som veľké rozdiely v tom, koľko priestoru svojim deťom nechávali. V klube sme mali pomôcky, ktoré boli vytvorené pre samostatnú prácu detí, preto reálne žiadnu pomoc svojich rodičov nepotrebovali. Mamy tam boli len ako bezpečná kotva, aby dieťa malo na prácu pokoj, aby nemuselo riešiť, že mama nie je nablízku, že je tam samo. Bolo zaujímavé sledovať, ako sa mamy k svojim deťom správali.

Niektoré ich nechali objavovať a do práce im vôbec nezasahovali, väčšina však zasahovala veľmi aktívne. Napríklad dievčinka prelievala vodu z jednej nádoby do druhej a mama jej hneď do toho ´kecala´: Drž to takto, pozri, tečie vodička, musíš to robiť takto, aby si sa trafila… Stále ju opravovala. Zaberala priestor, ktorý patril jej, oberala ju o možnosť učiť sa a o radosť z objavovania. Situácia sa skončila tým, že malá slečna začala byť mrzutá, zlostila sa, vyzeralo to, že trucuje. V zásade však išlo len o to, že si chcela vybojovať svoj vlastný priestor.

Niektoré deti v podobnej situácii však rezignujú. Vyzerajú síce, že sú poslušné, ale takto sa učia, že nemajú na to, aby sa samy dokázali niečo naučiť a potrebujú, aby ich viedli iní. O pár rokov potom s nimi prídu rodičia za psychológom, lebo majú nízke sebavedomie, sú plaché, nezapájajú sa do kolektívu, nemajú kamarátov.

Sebadôvera však rastie so získavaním skúseností. Som sebavedomý, lebo si dokážem poradiť, dokážem sa o seba oprieť. K tomu ale potrebujem priestor a možnosť skúsenosti získavať. A to svojmu dieťaťu môže poskytnúť len rodič.“ 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia