Namiesto trestu použite tento trik, výsledok vás milo prekvapí

Namiesto trestu použite tento
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-19 09:00:00 |

Keď sa nám nepáči, ako sa dieťa správa alebo čo robí, často nám nenapadne, že mu len chýba skúsenosť a potrebuje ju získať. Ideálne aj vďaka našej podpore.

O konkrétny príklad sa s nami podelila odborná koučka Soňa Faková. „V lete na dovolenke pi mori si môj pätnásťročný syn so svojím trinásťročným kamarátom zobrali surf a odplávali s ním kúsok ďalej od brehu, ku skalám. Tam ho nechali v malom otvorenom zálive a odišli skúmať skaly. Po chvíli som si surf všimla – hojdal sa na vlnách. Síce sa stále držal pri brehu, ale keby prišla nejaká väčšia vlna, asi by odplávalo.

Keďže nie je nad osobný zážitok, manžel po surf doplával a schovali sme ho. Aby chalani aspoň na chvíľu zažili, že tam surf nie je, aby zistili, čo všetko sa môže stať. A tak získali potrebnú skúsenosť.

Chalani sa na miesto, kde nechali surf, vrátili asi o pol hodiny. Bolo vidno, že ho hľadajú. Tvárili sa neisto. Zavolali sme na nich, kde majú surf. Vyzerali zarazene a vysvetľovali, že ho nechali pri brehu, tak asi muselo odplávať, alebo ho niekto zobral. Bolo vidno, že to vnímajú ako problém, lebo surf sme, navyše, mali len požičaný a že im v tom teda rozhodne nie je dobre.

Zavolali sme ich späť a všetko im povedali. Že sme surf videli a zobrali ho, lebo to, čo s ním spravili oni, vôbec nebolo bezpečné. Syn argumentoval, že ho deň predtým tiež pri skalách nechali a že sa nič nestalo, staval teda na svojej skúsenosti. Tá ale nebola dostatočná, nevedel, ako sa na mori môže rýchlo zmeniť počasie, čo sme teda obom chlapcom vysvetlili. Tí to pochopili a bolo vidieť, ako sa im uľavilo.

Vďaka zážitku, kedy v nich hrklo, že surf je preč, cítili závažnosť situácie. Som si istá, že si to budú pamätať navždy.“

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia