Ak vás dieťa neposlúcha, skúste si všímať, aké pokyny vydávate

Ak vás dieťa neposlúcha,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-13 17:30:00 |

„Nedávno prišla za mnou na konzultáciu mama s trojročnou dcérkou. Problém bol v tom, že ju nechce poslúchať, keď jej niečo povie, tak to nespraví,“ podelila sa s nami o zážitok odborná koučka Soňa Faková.

"Dievčatko nám to o chvíľu predviedlo v priamom prenose. Nechtiac vysypalo na zem obsah strúhadla na ceruzky, tak som mu priniesla lopatku a zmetáčik a poprosila ju, aby to zamietla. Malá slečna však začala plakať, mrnčať, schovávať sa za mamu, utierať si soplíky do jej šiat a rozhodne nič nechcela pozametať.

Ja som sa medzitým rozprávala s jej mamou. Protest jej dcéry trval pol hodiny. Potom som jej ponúkla hračku a veci na kreslenie. Konečne sa pustila mamy, povedala, že si zoberie modrú farbičku a niečo nakreslí. Namiesto modrej si ale zobrala zelenú a vzala si detskú stoličku k stolu, kde som sedela s jej mamou. A mama jej hneď začala dávať pokyny: Vieš, že nemáš modrú, ale zelenú farbičku? Sadni si k malému stolíku, nesadaj si k nám… Dievčatko ale bolo spokojné so zelenou farbičkou a chcelo sedieť s nami. Nám vlastne vôbec neprekážalo, my sme potrebovali len pokoj na rozprávanie a ten sme v tej chvíli naozaj mali.

Vďaka tejto situácii sme ale prišli na to, prečo sa dievčatko zlostí a protestuje. Keď som videla, ako mamička svoju malú dcérku usmerňuje (aj keď v dobrej viere), bolo jasné, že malá má len veľmi malý priestor na to, aby mohla robiť veci po svojom, tak je v sústavnom nastavení o svoj priestor bojovať. Lenže vo svojom veku ešte nedokáže rozlíšiť, kedy je to potrebné a kedy nie, tak preventívne bojuje takmer proti všetkému, čo od nej mama chce.

S mamou sme sa dohodli, že sa zameria na to, ktoré pokyny sú skutočne nevyhnutné a kedy môže svoju dcéru nechať, nech si robí veci po svojom. O niekoľko dní mi napísala nadšený e-mail, že keď sa k nej začala správať inak, dokáže sa s dcérkou dohodnúť a že je s ňou krásna spolupráca.

Ak vás teda deti nechcú poslúchať, skúste si všímať, aké pokyny vydávate a či sú všetky potrebné. Pretože rovnako, ako vedia byť tvrdohlavé naše deti, sme tvrdohlaví aj my, rodičia – máme predstavu, čo a ako by naše dieťa malo urobiť a na tej predstave trváme a nechceme z nej zľaviť. Potom sa ale nemôžeme čudovať, že to naše deti robia rovnako."

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia