Trpí vaše dieťa povianočným smútkom? Takto ho zmiernite

Trpí vaše dieťa povianočným
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-05 07:30:46 |

Vrátiť sa po Vianociach opäť do školy môže byť pre dieťa poriadny šok. Vyskúšajte šesť malých trikov, ktoré pomôžu vášmu dieťaťu prekonať povianočnú melanchóliu.

Na sviatky sme sa tešili všetci tak dlho. Od jesene sme nakupovali darčeky, vyzdobili  si domy, ozdobili stromček, všetko voňalo ihličím, piekli sme koláče, deti odrátavali dni pomocou adventného kalendára a keď konečne v škole posledný raz v kalendárnom roku zazvonilo, začali sa zimné prázdniny! Nie je preto nič neobyčajné, že nielen deti, ale aj dospelých, prepadne po sviatkoch tzv. syndróm povianočnej depresie. Pár dní pred koncom prázdnin či dovolenky nám začne byť ľúto, že sa sviatky skončili a že o pár dní bude treba naskočiť na nový kolotoč povinností. Koniec vianočných prázdnin však o niečo ťažšie znášajú deti, keďže pre ne sú Vianoce ešte výnimočnejšie. Vďaka týmto šiestim krokom svojmu drobcovi pomôžete prekonať povianočnú melanchóliu:

1. Priznajte farbu. Povianočnou depresiou netrpia len deti, rovnako postihuje aj dospelých. Porozprávajte sa s deťmi o Vianociach, zhodnoťte, čo sa vám tento rok najviac páčilo a na čo budete najviac spomínať, zároveň sa porozprávajte o najbližších sviatkoch a udalostiach v novom roku a naplánujte si, ako ich budete oslavovať. Pokojne pred deťmi priznajte, že po Vianociach sa nikomu nechce vrátiť do práce či do školy, ale pripomeňte im, že keby Vianoce trvali celý rok, nikto by si ich tak nevážil a netešil sa na ne.

2. Využite posledný deň prázdnin na maximum. Aj posledný deň prázdnin si treba poriadne užiť! Zamestnajte od rána deti natoľko, že nebudú mať čas premýšľať nad návratom do školy.

3. V posledný deň žiadne úlohy. Nič nevráti dieťa do reality tak rýchlo ako kopa úloh, ktoré na seba nechali čakať celé dva týždne. V dieťati to však môže vyvolať depresiu, preto si úlohy nenechávajte na posledný deň. Ideálne je pripraviť sa do školy dva – tri dni vopred. Tak bude mať dieťa stále pocit, že má pred sebou ešte kopu voľna, a v posledný deň sa bude môcť zabávať.

4. Rozlúčka so stromčekom. Kým zdobenie stromčeka predstavuje najväčšiu radosť, keď očakávanie z vianočných sviatkov ešte len vrcholí, odzdobenie domu od všetkých vianočných ozdôb, vrátane stromčeka, sa často nezaobíde bez smútku. Odborníci rodičom odporúčajú zbaviť sa všetkých vianočných ozdôb až po vianočných prázdninách, keď už dieťa bude mať v hlave školské povinnosti a na koniec prázdnin už nebude myslieť.

5. Naplánujte si v januári výlet. Hneď ako začujete svoje dieťa hundrať nad koncom prázdnin, začnite si spolu plánovať výlet na január. Deti sa začnú tešiť na nové zážitky a odrátavať dni do výletu.

6. Zakázaná veta. Prekonať povianočnú depresiu nie je jednoduché  a mali by sme v tom deťom pomôcť. Vystríhajme sa preto vetám, ktoré dieťa zbytočne konfrontujú s realitou: „Už sa ti to kráti!“ „Už len dva dni prázdnin a hurá do školy!“ Naopak, naučme dieťa užívať si prítomnosť a netrápiť sa príliš tým, čo aj tak nemôžeme ovplyvniť. O dva dni už končia prázdniny? Výborne, to sú ešte celé dva dni voľna!

Prečítajte si tiež:

Sebavedomé a vyrovnané dieťa? Strava zaváži viac, ako si myslíte

7 spôsobov, ako naučiť dieťa spokojnosti a vďačnosti


Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia