7 spôsobov, ako naučiť deti spokojnosti a vďačnosti

7 spôsobov, ako naučiť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-27 00:45:05 |

Asi to poznáme všetci. Včera ste kúpili dieťaťu hračku, je šťastné, no dnes je všetko inak. Už ju nechce a potrebuje inú. Najlepšie hneď.

Alebo iná situácia. Chcete potomkovi urobiť radosť, a tak uvaríte jeho obľúbené jedlo. Odmena? Vaše dieťa sa s ním hrá, prehadzuje zo strany na stranu a vyhlási, že tento pokrm vlastne nenávidí. Aj vy máte doma malého negativistu a večného nespokojenca? Stúpa vám tlak z reakcií detí? Máme pre vás dobrú správu. Existujú spôsoby, ako naučiť deti, aby boli šťastné, spokojné a vďačné.

Zadeľte im domáce práce

Psychologička Nancy Darlingová tvrdí, že pomoc v domácnosti by mala byť neoddeliteľnou súčasťou detstva. Ona sama svojim deťom často vysvetľuje, že keďže patria do rodiny, je dôležité, aby pomáhali. Samozrejme, treba rátať s tým, že máloktoré dieťa to bude robiť bez vyzvania a odvrávania. No s dostatočnou rodičovskou vytrvalosťou, sa to raz stane dobrým zvykom.

Píšte a kreslite si spolu

Je jedno, či budete spoločne kresliť obrázky, písať spoločný denník, alebo vymýšľať príbehy, základom je, aby ste to robili spolu. Môže to byť pri raňajkách, po škole, pred spaním, hocikedy si nájdete čas, tvorte spolu aspoň pár minút. Spoločné chvíle sú základom spokojnosti.

Pri večeri hovorte o najlepšom zážitku dňa

Odložte telefóny a stolujte spolu aspoň počas večere. Každý člen rodiny nech povie najlepší zážitok z dňa. Diskutujte o ňom. Rozprávajte si spoločné zážitky, veľa sa smejte, užívajte si spoločné rodinné chvíle.

Hra na dieťa inej rodiny

Vyskúšajte túto hru. Predtým, než deťom prečítate rozprávku, požiadajte ich, aby sa zamysleli nad tým, koho deťmi by dnešný deň chceli byť a prečo. Diskutujte o tom, prečo sú napríklad presvedčení, že byť princom, alebo princeznou je lepšie, ako byť bežným chlapcov a dievčaťom. Prečo si myslia, že inde by im mohlo byť lepšie a čo by chceli zmeniť. Hovorte o tom, čo im dáva vaša rodina. Deti sa tak naučia vďačnosti.

Čítajte, čítajte, čítajte

Rozprávky, bájky, povesti, náučné knihy, encyklopédie, je jedno akú literatúru použijete, dôležité je, aby ste s deťmi veľa čítali. Okrem toho, že si váš potomok rozšíri slovnú zásobu, kniha dáva priestor fantázii, ktorá je pre dieťa veľmi dôležitá. Rovnako si osvojí nové veci, z príbehov sa dozvie, aké je dôležité vnímať okolie a pomáhať ostatným.

Plánované nakupovanie

Aj vy sa pýtate, ako sa dá zabrániť tomu, že pôjdete s dieťaťom do obchodu a ono nebude nič chcieť? Skúste to takto. Pred návštevou obchodného centra si sadnite s deťmi a vysvetlite im, že sú dni, ktoré nazývame „pozri si“ a dni „kúpime“. A dnes je deň „pozri si“. Môžu ísť s vami do obchodu, ale hračky si budú len pozerať, nič sa kupovať nebude. Deti sú menej frustrované, keď dopredu vedia, čo ich čaká.

Oceňte ich

Deti radi napodobňujú, buďte im preto dobrým vzorom. Ak si upracú izbu, oceňte to. Dieťa chválu miluje. Spojte ich úsilie s pozitívnou spätnou väzbou. „Všimla som si, že si naozaj tvrdo pracovala, aby bola tvoja izbička pekne uprataná.“ Presne toto potrebujú počuť. 

Prečítajte si tiež:

Týchto 6 vecí pre deti radšej nerobte. Zmena vás prekvapí

Šťastné manželstvo a deti? Robte týchto 8 vecí

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia