Vieme, čím môžete poveriť drobca od dvoch do troch rokov

Vieme, čím môžete poveriť
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2018-05-22 13:30:40 |

Myslíte, že vaša dvojročná ratolesť je ešte príliš malá na to, aby vám pomáhala alebo sa dokázala o seba postarať sama? Neverte tomu a povzbudzujte ju k samostatnosti.

Samozrejme, upratanie celého príbytku ešte dvojročný či trojročný drobec nezvládne, ale zopár úlohami ho už bez obáv poveriť môžete. Rovnako mu dajte priestor, aby sa mohol realizovať pri prezliekaní či osobnej hygiene. Najdôležitejšie je brať ohľad na individuálny vývoj dieťatka a nechcieť od neho veci, na ktoré nie je pripravené. Ponúkame vám prehľad činností, ktoré by už deti medzi druhým a tretím rokom života mohli zvládnuť. Ideálne je spočiatku im pri každej aktivite pomáhať a zapájať sa do nej, aby si ju osvojili.

. odložiť hračky do šuflíka či do krabice

. upratať hračky po kúpaní

. odložiť knižku na poličku

. odložiť špinavé oblečenie do koša na bielizeň

. odniesť smeti do koša

. pomôcť pri utieraní prachu

. podávať bielizeň pri vešaní

. vyzuť si našuchovacie topánky a vyzliecť bundu či odložiť čiapku na miesto

. pripraviť jednoduché raňajky (dvojročný drobček nemusí byť schopný naplniť misku cereáliami a zaliať ich mliekom úplne samostatne, no môžete mu dovoliť pomáhať vám. Napríklad môže podať misku z nízkej skrinky v kuchyni a spolu s vami do nej nasypať cereálie či zaliať ich. Aj keď časť raňajok pristane na zemi, pochváľte ho rovnako ako keby svoju „pomocnícku“ úlohu zvládol úplne dokonale.)

. pomôcť pri prestieraní

. samostatne jesť s lyžičkou (niektoré deti majú s koordináciou lyžičky problémy, no iné v tomto veku bez problémov zjedia jogurt, polievku aj mäsko. Samozrejme, nebude to pre vás úplne bezpracné a podbradníky nájdu svoje uplatnenie, rovnako ako aj metlička s lopatkou, ale oceňte každú snahu drobca o samostatnosť.)

. dodržiavať základné pravidlá hygieny:  

  • umyť a utrieť si ruky a tvár (pod vašim dozorom a s vašou pomocou)
  • priložiť si vreckovku k nosu (fúkanie robí deťom problémy dosť dlho, no s nácvikom už možno začať)
  • kýchať do lakťa alebo do vreckovky (učte deti túto techniku, lebo pri kýchaní do dlane alebo bez jej priloženia sa šíria choroboplodné zárodky naokolo, často by bolo vhodné naučiť to aj dospelých)
  • umývať si zúbky (mnoho dvojročných detí trvá na samostatnom čistení zubov. Skúste to spoločne, aby si zvykli na správnu techniku, ktorú by mohli okolo troch rokov veku zvládnuť. Dbajte na to, aby na kefke bolo málo pasty, maximálne o veľkosti hrášku, lebo deti ju často prehĺtajú a príliš veľa fluoridu škodí zdraviu. Dieťa bude schopné úplne správne si čistiť zúbky až oveľa neskôr – možno v 6 či 7 rokoch, dovtedy je potrebná vaša asistencia.)
  • používať nočník alebo toaletu (u niektorých detí sa rozvíjajú fyzické a kognitívne zručnosti nevyhnutné pre nácvik chodenia na nočník či toaletu medzi 18. až 24. mesiacom, iné sú pripravené až okolo troch či štyroch rokov. Skúšajte to, no nenúťte ho. Dieťa vám dám samo vedieť, kedy je ten správny čas.)

Kľúčom k úspechu je podpora. Kedykoľvek sa vaše dieťa snaží získať nové zručnosti, povzbudzujte ho a pochváľte bez ohľadu na výsledok. Vzývajte ho, aby to skúsilo znovu. Nepriskočte mu vždy na pomoc, nechajte ho o ňu požiadať (aj keď ešte nerozpráva, každé má svoj spôsob). Dôležité je nechať mu dostatok času zvládnuť úlohu na vlastnú päsť a vlastným tempom. 

Prečítajte si tiež:

Týchto 13 vecí majú spoločných rodičia úspešných detí

7 spôsobov, ako naučiť deti spokojnosti a vďačnosti

 

Fotogaléria


Foto: photl.com
Zdroj: babycenter.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia