10 vecí, ktoré ste o dojčení nevedeli

10 vecí, ktoré ste
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-08-03 00:30:21 |

Dojčenie nám uľahčuje život. Tak znie heslo tohtoročného Svetového týždňa dojčenia, ktorý potrvá do 7. augusta. Čo všetko ste možno o tomto prirodzenom spôsobe kŕmenia bábätiek nevedeli?

Dojčenie prežíva v posledných rokoch veľký boom. Kým snáď väčšina dnešných tridsiatnikov a štyridsiatnikov vyrástla na umelom mlieku, v posledných rokoch sa každá mama snaží ponúkať svojmu drobčekovi materské mlieko. Veľkou módou je chváliť sa „dojčiacimi“ fotkami na sociálnych sieťach. Tak sa nám ukázali viaceré svetoznáme celebritné mamičky, ale napríklad aj moderátorka Miriam Šmahel-Kalisová, ktoré je zástankyňou dlhodobého dojčenia. Kedysi intímna záležitosť sa preniesla aj na ulice a dnes nie je ničím výnimočným vidieť dojčiacu mamu hocikde v obchodnom centre, v parku, na detskom ihrisku či v autobuse. Kým pred rokmi bolo dojčenie tabu, dnes je to už úplne inak.

(Miriam Kalisová prednedávnom zverejnila na Facebooku fotku, ako dojčí 2,5-ročnú dcéru Miu)

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča výhradné dojčenie do pol roka života. Nájdu sa však aj mamy, ktorým sa dojčenie zapáči tak veľmi, že svoje deti pokojne dojčia aj v šiestich či siedmich rokoch. To už podľa psychológov nie je v poriadku.

(Maha Al Musa dojčí svoju 7-ročnú dcéru aj počas prestávok v škole)

No to ešte nie je to najbláznivejšie. Matka jednej dcéry Jennifer Mulford z americkej Atlanty klasicky dojčí svojho 36-ročného priateľa Brada Leesona, ktorý je kulturistom. Chlapík verí, že materské mlieko mu pomáha k lepšej postave. Žena dokonca dala výpoveď v práci, aby mohla svojej láske ponúkať z prsníkov mlieko každé dve hodiny. "Obaja sme chceli rovnakú vec v našom vzťahu - magické puto, ktoré možno dosiahnuť len dojčením. Vzala som si pauzu v práci, aby som sa mohla oddať všetkému, aby to fungovalo," vysvetlila.

(Jennifer a jej "dojča")


TIP: Chystáte sa pred dovolenkou oddialiť svoje dni? S týmto musíte rátať


10 vecí, ktoré ste možno o dojčení nevedeli

1. Dlhšie dokážu dojčiť ženy, ktoré sa sústredia samy na seba a nezaoberajú sa tým, ako budú vyzerať po skončení dojčenia ich prsia alebo čo si o dojčení myslia iní ľudia. Dôležitá je najmä podpora partnera.
 

2. Počas dojčenia väčšina žien nemenštruuje. Prolaktín stimulujúci dojčenie totiž bráni cyklu. Ak žena napríklad dojčí jeden rok, menštruácia sa nedostaví zhruba 14 mesiacov. Má to však jeden háčik – môžete znovu otehotnieť aj bez toho, aby ste menštruovali, takže radšej požiadajte gynekológa o účinnú antikoncepciu. Vhodné je používanie kondómov alebo založenie vnútromaternicového telieska. Dojčiace mamy by sa mali vyhýbať estrogénu, ktorý obsahuje klasická antikoncepcia.

3. Dojčiace ženy sú fyzicky aj psychicky silnejšie. Nedávna štúdia prišla so záverom, že dojčiace mamy sú pokojnejšie, dokážu sa rýchlejšie rozhodovať a výhodou je aj to, že dojčenie znižuje krvný tlak. Naopak, zvyšuje odolnosť organizmu voči stresu.

4. S prsníkmi si počas dojčenia môže žena užiť aj dosť zábavy. Okrem toho, že sa jej zväčšia o jedno až dve čísla, tak vtedy, keď dieťa pije z jedného prsníka viac, ten vyzerá o dosť menší ako ten druhý. Stáva sa aj to, že keď dojčiaca mama počuje plač cudzieho dieťaťa, spustí sa jej samo od seba mlieko. „V prvých pár týždňoch sa ženy cítia často nemotorne a trápne, ale postupne si mama aj bábätko zvyknú a bude to v poriadku. Treba sa na to pozerať s humorom,“ hovorí laktačná poradkyňa Laurie Bck.


Trapas Meryl Streep: Prsia plné mlieka


5. Dojčenie navodzuje spánok. Pri dojčení zaspávajú nielen bábätká, ale telo mamy vtedy uvoľňuje oxytocín, ktorý má upokojujúci účinok, čo umožňuje aj dojčiacej mame oddýchnuť si. Oxytocín je jedným z príkladov toho, že dojčenie chráni telo ženy.

6. Dojčiaca mama by si nemala umývať prsníky mydlom, lebo vysušuje pokožku. To môže viesť k nepríjemnému a bolestivému praskaniu bradaviek.  Stačí po dojčení umyť prsníky teplou vodou.  
 

7. Popri dojčení si môže žena dopriať v zdravej miere aj alkohol. Dôležité je správne načasovanie, aby nezostal v materskom mlieku. Odborníčka na chémiu Julie Mennella odporúča počkať s dojčením najmenej tri hodiny po poslednom dúšku alkoholu. Upozorňuje však, že pitie akéhokoľvek alkoholu narúča hormóny laktácie a ženy, ktoré popíjajú, produkujú menej mlieka. Takže, s alkoholom naozaj veľmi opatrne!


8. Dojčiaca žena sa nemusí obávať, že ak bábätku narastú prvé zúbky, bude ju pri dojčení hrýzť.  Ak sa tak náhodou stane, treba drobčeka odložiť od prsníka. Negatívna reakcia na snahu otestovať bradavku zúbkami dieťa v podobných snahách zabrzdí.

9. Počas dojčenia si žena môže dovoliť „jesť za dvoch“. Netreba mať pocit viny. Žena v tomto období potrebuje denne 500 kalórií navyše, aby mohla produkovať dostatok mlieka. Vhodné sú celozrnné výrobky, ovocie, zelenina a potraviny obsahujúce vápnik. Materské mlieko je totiž bohaté na vápnik a ak vo vašej strave chýba, telo začne používať vaše vlastné zásoby. Nemusíte piť mlieko, vápnik sa nachádza v jogurtoch, syroch, v špenáte a inej tmavej listovej zelenine, v cereáliach, ale i v pomarančovej šťave.  

10. Čím viac materského mlieka bábätko pije, tým viac sa ho mame tvorí. Takže, časté dojčenie posilní vašu ponuku. Mama preto nemusí mať obavy, že keď bude drobček väčší, nebude mať dostatok mlieka. Ak sa vám však tvorí menej mlieka, okrem klasických rád, ako je časté pitie a oddych vyskúšajte aj také metódy, akými sú pozerať sa na fotografiu svojho dieťaťa či počúvať jeho hlas. Aj takéto drobnosti môžu produkciu mlieka povzbudiť.

 

Prečítajte si tiež:

ELLE po prvýkrát na ttulke s dojčiacou mamou

Žena dojčí nielen svojho syna, ale aj syna kamarátky

Malý Rio sa má: Dojčili ho desiatky žien

 

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia