Chcete otehotnieť? Po sexe nebežte hneď do sprchy

Chcete otehotnieť? Po sexe
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2018-08-19 00:30:04 |

Robíte všetko presne tak ako treba a predsa sa vám nedarí počať bábätko? Možno sa len príliš snažíte, neoddychujte alebo ste si nevypočítali správne plodné dni.

Každý si myslí, že vie čo robí, no niekedy to tak nie je – a to najmä keď sa žena snaží otehotnieť. Gynekológ a odborník na plodnosť Glade B. Curtis upozorňuje na deväť najčastejších mylných predstáv o plodnosti a radí, ako sa im vyhnúť.

1. Uvoľnite sa

Reči typu, aby ste prestali tehotenstvo riešiť, vás pravdepodobne rozčuľujú. Možno sa vám to nezdá, no v skutočnosti je to často pravda. Stres má na plodnosť výrazný vplyv. Ak máte zvýšenú hladinu stresového hormónu kortizolu, môže to negatívne ovplyvniť ovuláciu a plodnosť. Uvoľnite sa a relaxujte, prestaňte na tehotenstvo nonstop myslieť.

2. Majte sex častejšie

Doktor Curtis odporúča, aby ste mali pohlavný styk každý alebo aspoň každý druhý deň, aspoň počas najplodnejšieho obdobia. Ak si nie ste svojimi plodnými dňami istá, častejší sex je poistkou.

3. So sprchovaním opatrne

Aj keď každodenné sprchovanie, niekedy aj viackrát počas 24 hodín, je pre väčšinu ľudí rutinou, pri snahe otehotnieť ho trochu obmedzte. Sprchovanie a sprchové gély môžu spôsobiť zmenu ph v pošve a znížiť plodnosť. Rovnako nevhodné sú v tomto období rôzne lubrikačné gély. Testy preukázali, že nielen znižujú počet spermií, ale tiež znižujú ich pohyblivosť.

4. Skončite so sebaobviňovaním

Keď sa páru nedarí otehotnieť, zvyčajne sa začína problém hľadať u ženy. V skutočnosti sa na problémoch s plodnosťou podieľajú 40 percentami, rovnako ako muži a zvyšných 20 percent je kombináciou oboch partnerov.

5. Nespoliehajte sa na matematiku

Ak sa snažíte otehotnieť a nedarí sa vám, pravdepodobne ste si vyrátali, kedy ovulujete a držíte sa týchto výpočtov. Tie však nemusia byť úplne smerodajné. Stačí, ak nemáte menštruáciu úplne pravidelnú alebo ste si jednoducho nezapísali či nezapamätali presne deň poslednej periódy. Ďalšou častou chybou pri výpočte ovulácie je to, že ženy nepočítajú od skutočne prvého dňa cyklu. Prvý deň je ten, kedy začnete krvácať, nie večer pred ani deň po.

6. Neplánujte do detailov

Prirodzené otehotnenie sa jednoducho nedá presne naplánovať. Zdravému páru trvá šesť mesiacov až rok, než sa mu podarí počať bábätko. Niektorým ženám sa upraví cyklus až šesť mesiacov po vysadení antikoncepcie. Rada znie – neponáhľajte sa. Ak sa vám cyklus neupraví ani po pol roku od skončenia s antikoncepciou, vyhľadajte gynekológa a poraďte sa s ním. 

7. Po pohlavnom styku zostaňte v pokoji

Nikto nevie presne vysvetliť prečo to tak je, no veľa neoficiálnych aj vedeckých informácií hovorí, že ak sa snažíte otehotnieť, po pohlavnom styku je dobré zostať aspoň 20 až 30 minút ležať v posteli. Inými slovami, po sexe nezačnite behať či skákať a rozhodne nebežte hneď do kúpeľne pod sprchu. Podľa Curtisa, ak sa tejto rady budú ženy držať, vyrieši to 80 percent problémov s plodnosťou. Takže, ak si budete chcieť dať jeden tanec radosti, lebo si myslíte, že ste práve počali, oddýchnite si pred ním.

8. Nehanbite sa zveriť doktorovi

Možno vás trápi nepravidelná menštruácia alebo máte diabetes a chcete sa ubezpečiť, že všetko bude pod kontrolou. Komunikácia s gynekológom nie je prejavom vašej neurotickosti, ale zodpovednosti. Ak sa snažíte otehotnieť, aspoň budete mať odborné rady a naučíte sa správne zaobchádzať so svojim telom.

9. Zbavte sa zlozvykov ešte pred otehotnením

Chcete bábätko, no nemáte v pláne prestať s fajčením či obmedziť alkohol predtým, než vám tehotenstvo potvrdí test alebo lekár? Robíte chybu. Pitie, fajčenie či drogy nielen znižujú šancu otehotnieť, ale môžu poškodiť vývoj plodu hneď na začiatku. Ak pri pohlavnom styku nepoužívate ochranu, správajte sa, akoby ste už boli tehotná a vyvarujte sa všetkých spomínaných zlozvykov. 

Prečítajte si tiež:

Snažíte sa otehotnieť? Máme pre vás zopár tipov

Týchto 10 chýb robíme najčastejšie pri snahe o dieťa


Foto: wikimedia commons
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia