Je to normálne, tvrdí mama dojčiaca 6-ročnú dcéru

Je to normálne, tvrdí
Ilustračné foto
2015-05-28 13:01:39 |

O tom, že dojčenie je zdravé, nikto z nás asi nepochybuje. Niektoré matky však nedokážu s tým prestať ani vtedy, keď už sa dojčenie naozaj nehodí...

Možno si spomínate na Angličanku Denise Sumpter, ktorej šesťročná dcéra Bella je ešte stále závislá na materskom mlieku. Úplne rovnako je na tom aj jej rovesníčka Aminah z Austrálie. Jej 52-ročná mama Maha Al Musa, ktorá sa riadi veľmi prísnou Paleo diétou, ju ešte stále dojčí a nechystá sa s tým tak skoro prestať.  Ak vám paleo stravovanie nič nehovorí, tak v skratke ho možno opísať ako praveké lebo paleolitické stravovanie vychádzajúce z princípov podmienených prírodou. V paleo jedálničku dominujú tuky na úkor sacharidov.

Maha Al Musa dojčí dcéru kdekoľvek na verejnosti. „Dám jej mlieko vždy, keď si povie,“ pochválila sa. „Nerobíme z toho veľkú vec, je to prirodzené,“ tvrdí. Pochvaľuje si to aj dcéra, podľa ktorej mamine mlieko raz chutí ako cukríky, niekedy zase ako niečo iné. Svoju mamu volá ´mlieková mama´. „Je to najobľúbenejšia vec, ktorú robím, keď nie som v škole,“ hovorí. Dievčatko neabsolvovalo žiadne očkovania. Aminah si myslí, že s pitím mlieka z maminých pŕs by mohla prestať asi tak v ôsmich rokoch, no jedným dychom pridáva, že nevie ako to bude, lebo je to veľmi príjemné.

Al Musa má facebookovú stránku s názvom Maha Al Musa Spiritual Birth, ako aj webovú stránku Bellydance Birth which advocates, na ktorej ponúka jej pohľad na materstvo a pomáha tehotným ženám cez umenie brušného tanca pochopiť svoje telo a jeho prirodzené potreby. Na DVD má natočený svoj domáci pôrod v 46-tich rokoch.

S dojčením dieťaťa v 6-tich rokoch nesúhlasia ani pediatri. Za prirodzené považujú dojčenie zhruba do dvoch rokov veku. V ideálnom prípade výlučne materským mliekom by malo byť bábätko kŕmené prvých šesť mesiacov života, potom sa k nemu zavádzajú príkrmy. Dojčiť dieťa, ktoré navštevuje základnú školu je skôr patologický ako normálny jav a ako extrém je také niečo vnímané naprieč rôznymi svetovými kultúrami.

 

Prečítajte si tiež:

Dojčenie nevzdávajte zbytočne priskoro

Materské mlieko: Dbajte na stravu, záleží na nej

Fotogaléria


Foto: facebook
Zdroj: az, news.com

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia