Ak vás prekvapí popôrodný smútok, nezľaknite sa

Ak vás prekvapí popôrodný2013-11-27 00:01:00 |

Šťastie, ktoré cítite po pôrode, sa môže po pár dňoch zmeniť na nevysvetliteľný smútok. Nejde o nič vážne, prežívate popôrodné baby blues, s ktorým sa stretne až 80 percent žien.

Ak ste pár dní po pôrode náladová, plačlivá a podráždená, nie je to nič príjemné, no ani neobvyklé. Zmeny nálady v prvom týždni po tom, ako príde bábätko na svet, zaznamená až osem z desiatich žien. Hovoríme o baby blues, ktoré sa objavuje najčastejšie medzi tretím a piatym dňom od pôrodu. Nejde o chorobu a o krátky čas by ste mali byť opäť vo svojej koži.

Čo je to baby blues?

Baby blues je popôrodným psychickým stavom súvisiacim s hormonálnymi zmenami, ktoré sa dejú v tele ženy.  Mení sa hladina hormónov, prichádza k produkcii materského mlieka a nemalú úlohu zohráva aj únava po vyprchaní adrenalínu spojeného s pôrodom.

Nejde však len o fyzické, ale aj psychické zmeny a emócie vám dávajú poriadne zabrať. Nový zmysel pre zodpovednosť, ktorý s bábätkom prichádza, vás môže ohromiť. Zrazu začnete pochybovať, či sa dokážete o to malé stvorenie postarať a či bude všetko v poriadku. Napriek fyzickému a psychickému vyčerpaniu nedokážete zaspať, aj keď sa cítite absolútne unavená a spiace bábätko vám zdriemnutie dovolí.

Na niektoré ženy doľahne realita spojená s príchodom nového človiečika na svet až po návrate z pôrodnice. Akokoľvek sa z roly matky tešia, zrazu sa cítia ako uväznené a nahnevané na celý svet. Nebojte sa, nepotrvá to večne. Pri dostatočnom odpočinku a podpore najbližších sa čoskoro začnete cítiť lepšie. Zvyknúť si na život s novým členom je veľmi únavné, preto určite neodmietajte pomoc ostatných.

Typické pocity pri baby blues

  • obavy o zdravie dieťatka aj keď je v poriadku
  • obavy, či sa zvládnete o bábätko postarať
  • znepokojenie, podráždenie
  • neschopnosť sústrediť sa
  • neschopnosť spánku aj pri veľkej únave
  • bezdôvodná plačlivosť
  • úzkostlivosť
  • pocity bezmocnosti
  • emočná labilita
  • snaha izolovať sa od okolia

Kedy už nejde iba o baby blues?

Keď u vás smútok a pochybnosti pretrvávajú aj viac ako mesiac, môžete bojovať s popôrodnou depresiou, s ktorou si sama neporadíte. Nehanbite sa a navštívte psychológa alebo psychiatra, pomôžete sebe, bábätku aj celej rodine. Stretne sa s ňou zhruba 20 percent mamičiek a môže sa objaviť kedykoľvek do pol roka od pôrodu. V tomto stave, na rozdiel od baby blues, má žena pocit, že svoje dieťa nedokáže ľúbiť.

Ako pomôcť mamičke s baby blues?

Ak ste partnerom, príbuzným alebo kamarátkou mamičky s baby blues, uistite ju, že jej pocity sú úplne normálne. Môže sa cítiť vyčerpaná a neistá sama sebou, preto jej pomôžte zorganizovať čas a zistiť, čo je nevyhnutné urobiť hneď a čo môže počkať . Uvarte namiesto nej večeru a povzbudzujte ju, aby čo najviac oddychovala. Ak chce plakať, nechajte ju plakať, ak chce rozprávať, počúvajte ju. Návštevy obmedzte na minimum. Predovšetkým jej však dajte najavo, že ste tu pre ňu. Doprajte jej tiež priestor, aby sa mohla o seba postarať.

 


Foto: photl.com
Zdroj: babycentre.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia