Vývoj bábätka - Prvý týždeň

Keď sa narodí bábätko,
Keď sa narodí bábätko, začnú sa pre mamičku najkrajšie prvé týždne.
Zdroj: community.babycenter.com
2013-11-22 12:00:00 |

Práve prežívate jeden z najúžasnejších okamihov v živote. Vytúžené bábätko je na svete a vy si ho konečne môžete poláskať. Nezabudnite, že je úplne závislé od vašej lásky, starostlivosti a kŕmenia.

Ako bábätko rastie

Popôrodná adaptácia trvá do 24 hodín od pôrodu. Samotný pôrod a prvých sedem dní života bábätka sa volá perinatologické obdobie. Počas neho si zvyká na nové podmienky mimo maternice, v ktorej bol doteraz stočený.

Optimálna pôrodná váha sa pohybuje medzi 3000 až 3900 gramami, no v prvých dňoch života novorodeniatko trochu schudne. Z telíčka sa vylúči prebytočná tekutina, úbytok je zhruba od 5 do 10 percent z pôrodnej váhy. Tento rozdiel by sa mal vyrovnať do desiateho až štrnásteho dňa života. Plne dojčené bábätko v prvom mesiaci priberá týždenne 200 až 250 gramov, no niektorí hladoši môžu za týždeň pribrať takmer 500 gramov.

Výzor bábätka

Neľakajte sa, že váš drobček nevyzerá hneď po narodení dokonale. Hlavička môže byť v prvých dňoch, ale aj dlhšie, mierne deformovaná vplyvom pôrodných tlakov. Tvárička býva krátko po pôrode mierne opuchnutá a začervenaná. Očká majú modrosivú farbu. Telíčko bábätka pokrývajú jemné chĺpky, tzv. lanugo, no časom vypadajú. Do konca prvého mesiaca sa stratia aj drobné belasé bodky – mílie na nošteku či čielku. Bežné sú aj červené alebo modré fľaky na pokožke. U dievčat aj u chlapcov môžu byť mierne opuchnuté bradavky na prsiach.

V prvých dňoch života zasychá pupočná jazva, ktorá je hneď po pôrode podviazaná alebo zasvorkovaná. Pupočný pahýľ sa odstraňuje obvykle na tretí alebo štvrtý deň po narodení. Hojacu sa jazvičku treba ošetrovať liehom.

Vylučovanie

Prvá stolica, tzv. smolka, ktorá je čierna, hustá a mazľavá, odíde von počas prvých 24 hodín. Postupne sa zmení na normálnu žltkastú stolicu dojčeného bábätka. Prvé močenie odchádza rovnako do 24 hodín. V prvých dvoch až troch dňoch sa môžu na plienke objaviť škvrny tehlovej farby. Tie sú spôsobené soľami kyseliny močovej, ktorých vylučovanie je v tomto období normálne. Pomerne bežným javom je tiež vracanie plodovej vody. Ak neustupuje alebo zbadáte krv, žlč či inú prímes, treba na to upozorniť.

Spánok

Novorodenec prespí väčšinou až 20 hodín denne. Niektoré bábätká však potrebujú spánku menej. Treba si zvyknúť na to, že váš drobček ešte nerozlišuje deň a noc, takže sa budí podľa potreby. Obvykle vtedy, keď je hladný, čo môže byť zhruba každé dve až štyri hodiny. Kým niektoré bábätká si zvyknú veľmi rýchlo na pravidelnosť v spánku, iným to trvá dlhšie a ich spánok je nepravidelný.

Reflexy

Bábätká majú hneď po narodení vyvinutý hľadací, sací a prehĺtací reflex, preto inštinktívne hľadajú bradavku, aby sa prisali. Od narodenia sú prítomné aj úchopový  a obranný reflex. Novorodenec teda dokáže zovrieť pršteky okolo všetkého, čo mu dáte do dlane a ľaká sa silných zvukov. Vďaka orientačnému reflexu drobčekovia poznajú vôňu a teplo svojej mamy.

Schopnosti

V prvom týždni života dokáže bábätko v ľahu na chrbátiku otáčať hlavičku na stranu, zvierať rúčky do päste a nekoordinovane kopať nožičkami. Rozoznáva základné chute. Vidí na vzdialenosť do 30 centimetrovreaguje na svetlo a tmu. Typický je hlasný plač. Zdravé deti od narodenia počujú. Novorodencov nedvíhajte za rúčky, nedokážu ešte držať hlavičku, padá im dozadu.

Zdravie

Približne u polovice všetkých zdravých novorodencov sa obvykle tretí až štvrtý deň po pôrode objavuje novorodenecká žltačka. Bábätko má na žlto sfarbenú kožu a očné bielka, býva unavenejšie a menej hladné. Väčšinou si nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, dôležité je vystaviť pokožku  slnečným lúčom.

Niektoré bábätká majú problém so zápalom spojiviek. Po pôrode sú očné viečka presiaknuté, čo sa obvykle samo upraví, no niekedy sa objaví výtok. Lieči sa vhodne zvolenými očnými kvapkami. Niekedy sa môže zápal opakovať.

Milé mamičky a oteckovia, určite ste si prečítali množstvo článkov o tom, čo a ako robiť, ale najlepší tip znie – Nesnažte sa zvládnuť umenie starostlivosti o dieťa naraz, všetko chce svoj čas.


Foto: photl.com
Zdroj: az, babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia