Zdatnosť detí sa znižuje, málo sa hýbu

Zdatnosť detí sa znižuje,
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2013-11-22 00:01:50 |

Dnešné deti sú menej zdatné ako ich rovesníci pred 30 rokmi. Trať dlhú jednu míľu (1,6 km) zabehnú o minútu a pol pomalšie. Ukazuje to globálna štúdia.

Odborníci sa zhodujú, že výkonnosť detí klesá. Tvrdia to na základe dát za posledných 46 rokov, ktoré zahŕňajú viac ako 25 miliónov mladých ľudí z 28 krajín. „Ak mladý človek nie je vo všeobecnosti fit  teraz, tak je omnoho vyššia pravdepodobnosť, že v neskoršom veku bude mať problémy so srdcom,“ upozorňuje vedúci výskumu Grant Tomkinson z University of South Australia.

Podľa výsledkov výskumu sa kardiovaskulárna výkonnosť detí, meraná na základe toho, ako ďaleko môžu bežať v nastavenom čase, znižuje každých desať rokov zhruba o päť percent. Pokles možno pozorovať u chlapcov aj dievčat vo všetkých vekových kategóriách od 9 do 17 rokov a súvisí predovšetkým s obezitou.  „V skutočnosti pokles vytrvalostného výkonu o 30 až 60 percent možno vysvetliť zvýšením množstva tukovej hmoty,“ skonštatoval Tomkinson.  Problém s nižšou zdatnosťou a vyššou obezitou je viditeľný najmä v západných krajinách, ale aj v niektorých častiach Ázie.

Jedinú cestu vidí Tomkinson v inšpirácii a podpore detí, aby začali omnoho viac športovať. Ak sa tak nestane, verejné zdravotné následky budú podľa neho katastrofálne.  Pre posilnenie zdatnosti a udržanie zdravia u detí je potrebné, aby sa aspoň hodinu denne venovali nejakej fyzickej aktivite, pri ktorej zapájajú veľké svaly tela. Môže to byť aj chôdza, jazda na bicykli napríklad do školy a zo školy, plávanie, hry na ihrisku alebo návšteva posilňovne.

Profesor Michael Gwitz z Americkej kardiologickej asociácie upozorňuje, že druh cvičenia je tiež dôležitý. Ako hovorí,  musí to byť niečo, „pri čom sa potíte,“ a telesná aktivita by mala byť „trvalá a dynamická.“ Odborníci prízvukujú, že čím skôr deti s telesnou aktivitou začnú, tým lepšie pre ich kardiovaskulárny systém.


Foto: photl.com
Zdroj: bbc, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia