Dojčenie a menštruácia

Dojčenie a menštruácia
Dojčenie a menštruácia
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-11-09 08:00:00 |

Každý organizmus je iný. Niektorá mamička dostane menštruáciu pár mesiacov po pôrode, iná ju pri pravidelnom dojčení nemá celý prvý rok.

Obdobie šestonedelia

Šestonedelie trvá šesť až osem týždňov. Niektorým ženám sa stáva, že po pôrode u nich špinenie trvá napríklad tri týždne, potom sa zastaví. Po dvojtýždňovej pauze sa opäť objaví krvácanie. Nemožno ho považovať za menštruáciu. Ide o dočistenie maternice.

 

Keď bábätko pije pravidelne

Stravou novorodenca a dojčaťa do šiestich mesiacov veku je výlučne materské mlieko. Ak dojčíte pravidelne každé dve až tri hodiny, aj v noci, bábätko sa dobre prisáva, nie je spavé a dostatočne pije, menštruácia by sa nemala objaviť vôbec.

Ak sa predsa dostaví, krvácanie bude menej intenzívne a bude trvať kratšie. Niektoré mamičky majú v prvom polroku nepravidelnú menštruáciu, napríklad raz za dva mesiace.

 

Obdobie zavádzania príkrmov

Od šiestich mesiacov sa dieťatku začne ponúkať tuhá strava – ovocné, zeleninové a neskôr mäsovo-zeleninové príkrmy. V noci sa už na dojčenie nebudí každé tri hodiny, ale len raz alebo dva krát. Dobrí spáči už prespia aj celú noc a s potrebou papania sa ohlásia až v skorých ranných hodinách. Tvorba mlieka sa prispôsobí potrebám dieťatka a prirodzene sa vám zníži. Dôsledkom bude obnovenie ovulácie a menštruačného cyklu.

 

Mení sa chuť mliečka počas menštruácie?

Niektoré mamičky uvádzajú, že počas menštruácie bábätko odmieta prsník, ako keby mu mliečko nechutilo. Neexistujú žiadne výskumy, ktoré by riešili zmenenú chuť materského mlieka počas menštruácie. Počas vašich dní však môžete byť vplyvom hormónov podráždenejšia, prsníky sú citlivejšie, a dieťatko na to môže pri dojčení zareagovať.

 

Môže sa dojčenie považovať za antikoncepciu?

Produkciu materského mlieka zabezpečuje hormón prolaktín. Jeho vyššie hladiny v krvi brzdia dozrievanie vajíčka a ovuláciu.

Mnohé mamičky si povedia, že je to spoľahlivá metóda antikoncepcie. Spoľahlivo funguje len prvých šesť mesiacov za predpokladu, že matka dojčí každé tri až štyri hodiny v pravidelných intervaloch. Ak v noci dieťatko spí dlhšie a matka má prestávku v dojčení, nie je chránená pred neželaným tehotenstvom.


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia