Svrbiacu pokožku v tehotenstve neignorujte, ide o život bábätka

Svrbiacu pokožku v tehotenstve
Ilustračné foto
Zdroj: foto: facebook.com
2018-03-26 00:35:57 |

Ste tehotná a pokožka vás svrbí viac ako neznesiteľne? Zbystrite pozornosť. Váš drobček môže byť vo vážnom ohrození!

Tehotenstvo prichádza s radom bizarných a niekedy nepríjemných symptómov a vedľajších účinkov. Niekedy sú to rôzne kožné vyrážky, škvrny na pokožke, nadmerné potenie, krvácanie ďasien či problémy so spánkom. Dokonca aj svrbenie patrí k celkom typickým príznakom zdravého tehotenstva a netreba za tým hľadať nič zlé. Ako však po vlastnej skúsenosti varuje mamina Christina DePino (28), keď sa pre vás svrbenie stane takmer neznesiteľným, mali by ste čo najskôr navštíviť lekára.

Christina počas tehotenstva so svojou dcérou zažila také silné svrbenie, že nedokázala odolať a ruky aj nohy si rozškrabala až do krvi. Spočiatku dúfala, že jej pomôže poriadne premastenie kože či zmena kozmetiky, no nič sa nelepšilo. Keď nič nezaberalo, poslúchla rady priateľov a navštívila lekára. Teraz je šťastná, že tak urobila. Zistilo sa totiž, že trpí intrahepatálnou cholestázou (ICP) - veľmi závažnou tehotenskou komplikáciou, ktorá síce nepredstavuje žiadne dlhodobé zdravotné riziko pre nastávajúcu matku, ale môže byť nebezpečná, či dokonca až smrteľná, pre vyvíjajúci sa plod.  Christinina dcérka prišla vďaka odbornej pomoci na svet zdravá. Ak by však lekára nenavštívila, všetko mohlo dopadnúť oveľa horšie.

ICP je porucha pečene, keď príde k narušeniu prúdenia žlče. Liek, ktorým by sa dala porucha liečiť neexistuje, všetko sa samo upraví po pôrode. Svrbenie sa objavuje najčastejšie v treťom trimestri zvyčajne na dlaniach a chodidlách, no aj na iných častiach tela. Niekedy majú ženy pocit, že ich svrbí úplne celé telo. V noci sa svrbenie zhoršuje niekedy až tak, že budúca mama nedokáže ani len zaspať. S blížiacim sa termínom pôrodu sa môže ešte zhoršovať. Cholestáza môže mať aj iné, i keď menej časté prejavy. Medzi ne patrí zožltnutie kože a očných bielok (žltačka), zdvíhanie žalúdka a strata chuti do jedla.


Sedem varovných príznakov v tehotenstve


U matky môže cholestáza dočasne ovplyvniť absorbciu vitamínov rozpustných v tukoch, no pár dní po pôrode sa všetko vráti do normálu. Bohužiaľ, u detí môžu vzniknúť vážne komplikácie. Zvyšuje sa riziko, že dieťa sa narodí predčasne a tiež hrozí vdýchnutie mekónia (smolky), ktoré sa hromadí v črevách prostredníctvom plodovej vody. Ak dieťa vdýchne pri pôrode určité látky, môže mať neskôr vážne problémy s dýchaním. Existuje tiež riziko úmrtia plodu.  

„Nezabudnite na svrbenie," vyzýva Christina. „Jednoduchý krvný test môže zachrániť život vášho dieťaťa,“ radí.

Prečítajte si tiež:

Preeklampsia je nebezpečná. Všímajte si príznaky

Ste tehotná a bolieva vás hlava? Nepodceňujte to

 

Fotogaléria


Foto: Facebook/Christina DePino
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia