Nenarodené deti reagujú na stres mamy dotykmi

Nenarodené deti reagujú na
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-06-04 10:06:21 |

Bábätká v maternici, ktorých mamy prežívajú stres, sa častejšie dotýkajú svojej tváre. Vedci prišli s prvým fotografickým dôkazom, ktorý to potvrdzuje.

Experti použili špeciálny 4D skener, pomocou ktorého vytvorili ohromujúci 3D obraz bábätka, dokumentujúci, že drobčekovia v brušku pociťujú stres. Pozoruhodná snímka bábätka priťahujúceho si ruku k brade bola zhotovená ako súčasť štúdie, ktorá si všímala vplyv psychiky mamy na nenarodené dieťa. Zo zistení vyplýva, že deti mamičiek, ktoré sú nervózne, bezmocné či pod tlakom, sa dotýkajú svojej tváre omnoho častejšie ako deti pokojných mám. Vedci sa domnievajú, že sa tak snažia upokojiť. To, že bábätko v maternici prežíva stres, pomocou rôznych meraní zistili už aj predchádzajúce štúdie, no toto je prvá, ktorá ponúka aj fotografické dôkazy.

Bábätká reagujú na zvýšenú hladinu stresového hormónu

Dospelí ľudia pociťujúci bezmocnosť či úzkosť si často vložia hlavu do obidvoch rúk, no deti vystresovaných matiek dávajú prednosť dotykom len jednou rukou.

Do výskumu odborníčky Nadji Reissland z Durham University bolo zapojených 15 matiek, ktoré sa podrobili 4D-ultrazvukovému vyšetreniu, ktoré na rozdiel od 2D skenerov spája dohromady snímky zhotovené z rôznych uhlov a vytvára jasné trojrozmerné obrázky. Tie sú potom zaznamenané na videu ako štvrtý rozmer.

Expertka od mám zisťovala úroveň ich stresu v mesiaci pred skenovaním a na videách analyzovala ako často sa nenarodené bábätká dotýkajú svojej tváre. Osem dievčatiek a sedem chlapcov tak urobilo 342 krát. Čím nervóznejšia žena bola, tým častejšie si bábätko šúchalo oblasť okolo obočia. Reissland tvrdí, že bábätká tak reagovali na zvýšenú hladinu stresového hormónu kortizolu u matiek. Štúdia tiež zistila, že deti matiek, ktoré boli pod tlakom, častejšie pri dotykoch tváre používali ľavú ruku. Toto zistenie je podľa nej významné,  lebo porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), autizmus, depresie a schizofrénie sú častejšie u ľavákov.

„Väčšina mamičiek je v poriadku, no niektoré by mali porozmýšľať nad tým, ako znížiť stres,“  hovorí Reissland. 

Fotogaléria


Foto: dailymail.co.uk
Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia