Biologické hodiny nezastavia ani muži

Biologické hodiny nezastavia ani
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-05-26 12:01:51 |

Čo majú spoločné Karel Gott, Petr Janda, Jan Saudek, Rod Stewart či Robert de Niro? Okrem toho, že ich väčšina z nás pozná, aj to, že sa stali otcami okolo sedemdesiatky.

 „To, že vekom sa u mužov v reprodukčnej oblasti nič nedeje, patrí k najväčším mýtom o mužskej plodnosti,“ zdôrazňuje urológ a riaditeľ mužského reprodukčného centra pri Columbia University Medical Center v New Yorku Harry Fish. Muži majú podľa neho často pocit, že ich vek pri plodení detí nezohráva žiadnu úlohu. V skutočnosti však aj u nich plodnosť s vekom klesá a páni, ktorým sa podarí aj vo veľmi zrelom veku splodiť zdravé bábätko, môžu byť naozaj radi. V štúdii uverejnenej v časopise Fertility and Sterility výskumníci zisťovali u takmer 2000 žien, ako dlho im trvalo otehotnieť. Mamám nad 35 rokov, ktorých muži boli starší ako 45 rokov, to trvalo päťkrát dlhšie ako tým, ktorých partneri mali pod 25 rokov. Vedci si všímali tieže ženy pod 25 rokov s partnermi staršími ako 45 rokov. Tým to trvalo štyrikrát dlhšie ako dvojiciam, v ktorých bol muž mladší.

Ako sa líšia mužské a ženské biologické hodiny?

Rozdiel je výrazný. Žena sa narodí s určitým počtom vajíčok, ktoré postupne ubúdajú a zhoršuje sa tiež ich kvalita. V období menopauzy už nemá takmer žiadne. Naopak, mužom sa pohlavné bunky tvoria neustále. Dochádza síce k miernemu poklesu plodnosti, no spermie na koncentrácii nestrácajú. Znamená to, že u mužov neexistuje žiadny vekový limit pri plodení detí, preto sme si už zvykli, že nie je ničím neobvyklým vidieť muža v dôchodkovom veku kočíkovať svoje bábätko. U žien vek zohráva veľmi dôležitú úlohu.

V čom sú si mužské a ženské biologické hodiny podobné?

Ako žena starne , znižuje sa produkcia estrogénu, dochádza k poklesu plodnosti a zvyšuje sa riziko genetických porúch dieťatka. Rovnako u mužov sa s pribúdajúcim vekom znižuje produkcia mužského hormónu testosterónu, výsledkom čoho je zníženie plodnosti a zvýšenie šance splodiť dieťa s genetickými problémami. Len to, že muž môže mať spermie, neznamená automaticky, že sú kvalitné. Pred niekoľkými rokmi  časopis Fertility & Sterility publikoval jednu z najväčších štúdií venujúcu sa mužskej plodnosti, podľa ktorej mužom medzi 30 až 50 rokov klesá počet spermií o 30 percent, pohybujú sa o 37 percent pomalšie a je päťkrát väčšia pravdepodobnosť , že sú nejako deformované. Tvar spermií je veľmi dôležitý, lebo súvisí s genetickým obsahom. Vyšší počet deformovaných spermií znamená väčší potenciál pre genetické abnormality.

Sú genetické problémy spojené so staršími mužmi?

Niektoré genetické abnormality, ako je napríklad trpasličí vzhľad, boli dlho spájané s vekom otca, no keďže ide o pomerne vzácny problém, vedci sa mu venujú iba okrajovo. V uplynulých rokoch však klinické štúdie našli spojenie medzi vekom otca a viacerými genetickými poruchami, ako je  napríklad Downov syndróm či schizofrénia. „Riziko genetického poškodenia plodu je najvyššie, ak majú obaja rodičia  nad 35 rokov,“ konštatuje Fish. V posledných dvoch desaťročiach sa počet detí narodených s nejakou genetickou poruchou viac ako zdvojnásobil.

Štúdia publikovaná v časopise Journal of Urology zistila, že najčastejšie sa deti s Downovým syndrómom rodia ženám vo veku 35 až 39 rokov, ktorých partner má viac ako 35 rokov. Pre ženy mladšie ako 35 rokov nie sú rizikové faktory otcovského veku v skutočnosti žiadnym problémom.

Ich vaječníky majú totiž v sebe zabudovaný mechanizmus, ktorý opravuje poškodenú DNA v spermiách. Po 35-tom roku ženy sa to však mení. Niektoré európske krajiny napríklad zakazujú mužom od určitého veku darovať spermie.

Má hmotnosť vplyv na mužskú plodnosť?

Jednou z najlepších vecí, ktorú môže potenciálny otecko pre zachovanie plodnosti urobiť, je dávať si pozor na ukladanie tuku na páse, lebo obezita je všeobecne spojená s mužskou neplodnosťou. Navyše, veľkosť pásu je priamo úmerná hladine testosterónu. Rozkladajú ho síce všetky tukové bunky v organizme, ale brušný tuk ho ničí najrýchlejšie. Okrem toho muži s nadváhou často vedú sedavý spôsob života a majú aj iné zdravotné problémy. Pás nad 100 centimetrov je rizikovým faktorom pre vznik srdcových ochorení u mužov, ktoré spôsobujú spomalenie prietoku v celom tele, mimo iného aj v penise. „Ak mal muž v dvadsiatke pás 85 centimetrov a v štyridsiatke vyše sto, je to vážny problém,“ upozorňuje Fish. Rovnaké je to však aj na druhom brehu a príliš vychudnutí muži tiež zápasia s nízkou hladinu testosterónu – ak telo nedostáva dostatok živín, často prejde do režimu ochrany a produkuje menej pohlavných hormónov.

Ako spomaliť biologické hodiny?

Čas zastaviť nemožno, no niečo sa predsa len robiť dá. Ak je muž obézny, musí sa snažiť schudnúť, ak vedie sedavý spôsob života, treba začať športovať a dôležité je prijímať dostatok vitamínov. Plodnosť negatívne ovplyvňuje aj fajčenie, alkohol či časté saunovanie a horúce kúpele. Všetky tieto príčiny treba jednoducho odstrániť. Keď sa dvojici nedarí splodiť bábätko, špecialistu by mala navštíviť nielen žena, ale aj muž.

Pri neplodnosti je v 40 percentách na príčine problém u ženy, v 40 problém u muža a dvadsiatimi percentami prispievajú obaja. Mužskú neplodnosť je takmer vždy ľahšie diagnostikovať a odstrániť ako ženskú.

Jednou z najčastejších príčin mužskej neplodnosti je infekcia v niektorej časti reprodukčného traktu, ako je prostata. Slabšia infekcia môže zostať roky nepovšimnutá, zatiaľ čo potichu poškodzuje a zabíja spermie. Ak sa netvorí dostatok normálnych pohyblivých spermií, oplodnenie je problematické. K ďalším príčinám patria napríklad upchaté ejakulačné kanáliky či rozšírené žily v miešku, tzv. varikokéla.

Fotogaléria


Foto: photl.com, pixabay.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia