Bolesti hlavy v tehotenstve: Kedy sú nebezpečné?

Bolesti hlavy v tehotenstve:
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-03-18 12:01:27 |

Bolesti hlavy sú v tehotenstve pomerne časté. Niekedy však môžu signalizovať vážnejší problém a je potrebné poradiť sa s lekárom.

Niektoré ženy majú počas tehotenstva od bolestí hlavy úplný pokoj, no iné, ktoré predtým nimi nikdy netrpeli, ich práve v tomto období spoznajú. Najčastejšie sa vyskytujú koncom prvého a začiatkom druhého trimestra. Dôvodom sú hormonálne zmeny prebiehajúce v organizme tehuľky. Prvou pomocou je dostatočný príjem tekutín, lebo dehydratácia, aj úplne slabá, bolesti zhoršuje. Rovnako treba dbať na výživu, aby ste organizmu zabezpečili dostatok cukru. Niekedy pomôže šálka kávy, oddych na posteli v tmavej miestnosti a v krajnom prípade liek proti bolesti povolený aj v tehotenstve (paracetamol).  

Bolesť hlavy môže signalizovať preeklampsiu

Pri pretrvávajúcich bolestiach hlavy, na ktoré nezaberá ani jedna zo spomínaných možností, treba navštíviť lekára. Odborník zhodnotí, či nemajú neurologický pôvod. Za výraznejšími pravidelnými bolesťami hlavy v druhom a treťom trimestri môže byť zvýšený krvný tlak. V takom prípade je nutné vylúčiť preeklampsiu, ktorá je veľmi nebezpečná. Každá bolesť hlavy v tehotenstve spojená s opúchaním končatín, rozmazaným alebo nejasným videním či bolesťami v hornej časti brucha je dôvodom na odborné vyšetrenie. Aj keď sa preeklampsia či iný vážnejší problém nepotvrdí, pretrvávajúce bolesti hlavy v tehotenstve nikdy nezanedbávajte. 


Foto: flickr.com
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia