Porazte tehotenskú nevoľnosť

Porazte tehotenskú nevoľnosť
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-02-28 12:01:08 |

Ranná nevoľnosť postihuje viac ako polovicu tehotných žien. Súvisí to s vyššou hladinou estrogénu, nižšou hladinou cukru a väčšou citlivosťou na niektoré pachy.

Kým niektoré budúce maminy prejdú tehotenstvom len s miernymi nevoľnosťami, iné potrápia bolesti hlavy, žalúdka i zvracanie. Ranné nevoľnosti patria k tým nepríjemným stránkam inak krásneho obdobia ženy. Povzbudzujúcou správou je snáď len to, že obvykle trvajú len počas prvého trimestra. Skúste niekoľko tipov, ktoré by vám mohli pomôcť príznaky rannej nevoľnosti aspoň zmierniť.

1. Oddychujte

Musíte si zabezpečiť dostatok kvalitného spánku. Ak to nejde inak, vyskúšajte aj nepriehľadnú masku na oči alebo tmavé okuliare, aby ste čo najviac blokovali svetlo. Pomôcť vám môže aj vankúš pre tehotné ženy, vďaka ktorému sa vám podarí nájsť jednoduchšie vhodnú polohu na príjemný spánok. Po zobudení sa nikdy z postele neponáhľajte, choďte na to pomaly.

2. Vyhýbajte sa niektorým druhom potravín

Odpustite si tučné a korenené jedlá, rovnako ako aj kofeín a alkohol.

3. Jedzte po malých porciách

Je veľmi dôležité mať vždy v žalúdku nejaké jedlo. Ak to aj nevoľnosť neodstráni úplne, s najväčšou pravdepodobnosťou bude miernejšia. Možno máte pocit, že do seba nezvládnete dostať ani sústo, no nalačno  vám žalúdočné kyseliny nevoľnosť ešte zhoršujú. Majte pri posteli stále nejaké sušienky, piškóty alebo iné malé občerstvenie, ktoré si dáte hneď po prebudení. Vyvarujte sa pohybu hneď po jedle.

Na raňajky skúste postrúhané jablko, hrušky alebo si dajte banán či akékoľvek citrusové ovocie. Po chvíli by sa mal žalúdok upokojiť. Niektorým tehuľkám pomáhajú pečené zemiaky, ktoré síce nie sú bez soli až také chutné, no žalúdku urobia dobre a sú výživné. Pred nočným spánkom si doprajte jedlo s vysokým obsahom bielkovín, pretože to pomôže regulovať hladinu krvnej glukózy.

4. Vyhýbajte sa blikaniu monitora na počítači

Rýchle, takmer nebadateľné blikanie na monitore počítača môže byť tiež spúšťačom rannej nevoľnosti. Ak ho nemôžete nechať vypnutý, nastavte si obrazovku tak, aby písmo bolo väčšie a tučné. Ideálnou farbou pre meniace sa pozadie je krémová alebo ružová, ktoré upokoja a znížia únavu očí.

5. Buďte fyzicky aktívna

Pre mnohé tehotné ženy, keď sa cítia mizerne, je pohyb utrpením. Je však dokázané, že fyzická aktivita u väčšiny symptómy nevoľnosti výrazne zmierňuje.

6. Pite

Byť hydratovaná je veľmi dôležité pre dobré zdravie a počas tehotenstva je to ešte dôležitejšie. Aj keď pri nevoľnosti máte pocit, že do seba niekoľko pohárov vody jednoducho nedostanete, mali by ste sa o to pokúsiť. Čím viac ste hydratovaná, tým skôr nevoľnosť prejde.

Ak je pitná voda príliš tvrdá, pridajte do nej trošku jablčného octu a medu. Niektorým maminám pomáha cmúľanie  kocky ľadu vyrobenej z vody alebo ovocnej šťavy.

7. Skúste zázvor

Zázvor vám môže pomôcť zmierniť príznaky nevoľnosti. Dajte si pozor, aby ste to neprehnali, stačí pridať plátok surového zázvoru do vody alebo čaju. Za vyskúšanie stojí aj občerstvenie obsahujúce zázvor ako sú perníky, zázvorníky či iné zázvorové keksíky.

8. Sústreďte myseľ na niečo iné

Pokúste sa potlačiť rozmýšľanie o nevoľnosti a sústrediť sa na niečo iné. Nájsť si program, ktorý zamestná vašu myseľ, nie je jednoduché. Môže pomôcť čítanie knihy , lúštenie krížoviek, sledovanie televízora, hranie kariet či krátke prechádzky. Svoje telo však musíte počúvať a ak potrebujete, zastavte sa.

9. Noste voľné a pohodlné oblečenie

Nosenie obtiahnutého oblečenia môže príznaky rannej nevoľnosti zhoršovať. Štúdie ukazujú, že mamičky s nevoľnosťami, ktoré priliehavé oblečenie nahradili voľným a pohodlným, nemali žiadne ťažkosti alebo sa im príznaky nevoľnosti výrazne zmiernili.

10. Používajte detské vitamíny namiesto prenatálnych

Detské vitamíny sú zvyčajne ľahšie stráviteľné ako prenatálne a uľahčíte tak svojmu žalúdku. Problémy môže spôsobovať najmä železo, ktoré je ťažké na žalúdok. Poproste svojho gynekológa, aby vám odporučil vitamíny s pomalším uvoľňovaním alebo vám znížil dávku.

11. Vdychujte sviežu vôňu – vsaďte na rozmarín

Ranná nevoľnosť je výrazne spojená aj s pachmi.  Niektoré parfémy, pracie prášky, aviváže či čistiace prostriedky môžu mať na svedomí nepríjemné epizódy nevoľnosti. Podľa mamičiek najúčinnejšou vôňou na ich potlačenie je citrónový extrakt alebo rozmarín.

12. Ak nepomáha nič iné – skúste antacidá

Niekedy môžu tehotné ženy trpieť rannými nevoľnosťami v dôsledku práce žalúdočných štiav. V takom prípade môže pomôcť užívanie antacíd pred spaním. Znížia vám hladinu žalúdočných kyselín.  Pred ich užívaním sa poraďte s gynekológom.

13. Pomôcť môže akupresúra

Pri použití tlaku na konkrétne miesta na tele je možné ranné nevoľnosti odstrániť tiež.

Ak patríte k tehuľkám, u ktorých sa rozvinie hyperemesis gravidarum (nadmerné dávenie v ťarchavosti), lekár vám odporučí konkrétne zmeny v stravovaní, dostatok odpočinku a užívanie antacíd. V ťažkých prípadoch je potrebné, aby žena prijímala tekutiny a výživu intravenózne a tak si nejaký čas poležíte v nemocnici. Bohužiaľ, s týmto problémom sa mnohé trápia aj po 20. týždni tehotenstva. Nadmerné vracanie sa objaví asi u jednej z každých 300 tehotných žien. 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: medicalnewstoday.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia