S paracetamolom buďte v tehotenstve opatrné

S paracetamolom buďte v
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-02-26 12:01:30 |

U detí, ktorých matky užívali v tehotenstve paracetamol, je vyššia pravdepodobnosť vzniku ADHD. Tvrdí to nová štúdia z Dánska.

Autori štúdie uverejnenej v časopise JAMA Pediatrics upozorňujú, že je ešte príliš skoro na základe ich výskumu dávať konkrétne odporúčania, no výsledky naznačujú, že užívanie paracetamolu v tehotenstve spôsobuje poruchy správania u detí. Tehotným ženám preto odporúčajú, aby sa pred užívaním liekov s obsahom paracetamolu poradili so svojim lekárom.

Do štúdie bolo zahrnutých viac ako 64 tisíc dánskych detí narodených v rokoch 1996 až 2002. V dotazníkoch ich matky odpovedali na otázky týkajúce sa frekvencie používania liekov s paracetamolom počas tehotenstva a rôznych aspektov správania  ich detí.

Paracetamol počas tehotenstva užívalo niečo cez polovicu oslovených žien. Štúdia zistila, že použitie liekov s jeho obsahom zvýšilo riziko ADHD (porucha pozornosti sprevádzaná hyperaktivitou) u detí v prvých siedmich rokoch života až o 30 %. Užívanie paracetamolových liekov vo všeobecnosti zvýšilo riziko vzniku problémov v správaní detí. U potomkov žien, ktoré počas tehotenstva užívali paracetamolové lieky 20 a viac týždňov, sa riziko hyperkinetickej poruchy takmer zdvojnásobilo.

Príčinnú súvislosť  autori štúdie určiť nedokážu,  no tvrdia, že jednoznačne existuje vzťah medzi užívaním paracetamolu matkou a poruchami správania u dieťaťa. Pripúšťajú, že v hre môžu byť aj ďalšie faktory, ktoré ešte nie sú preskúmané. Zároveň však upozorňujú, že ak sa jedného dňa príčinná súvislosť preukáže, potom by už nemali byť paracetamolové lieky považované za bezpečné v tehotenstve. Budúcim mamičkám odporúčajú, aby ich v čo najvyššej možnej miere obmedzili iba na nevyhnutné prípady.


Foto: flickr.com
Zdroj: forbes.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia