Ako sa pripraviť na tehotenstvo?

Ako sa pripraviť na
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-03-13 12:01:06 |

Rozhodli ste sa, že je načase mať bábätko? Ak si chcete dať šancu na čo najzdravšie tehotenstvo a zdravé bábätko, urobte zopár dôležitých vecí, než sa vydáte na cestu k počatiu.

1. Navštívte svojho všeobecného lekára aj gynekológa

Pred tým, než sa začnete pokúšať o bábätko, je ideálne absolvovať preventívnu prehliadku tak u všeobecného lekára, ako aj u gynekológa. Odborníci môžu posúdiť vašu osobnú a rodinnú anamnézu, súčasný zdravotný stav a ak užívate nejaké lieky, zhodnotia ich vhodnosť či nevhodnosť pred otehotnením, ako aj počas neho. Niektoré lieky sú totiž v tehotenstve nebezpečné a niektoré je potrebné vysadiť ešte pred tým, než sa rozhodnete na bábätku pracovať.

2. Užívajte kyselinu listovú a buďte opatrné s vitamínom A

Dopĺňanie kyseliny listovej je pred otehotnením a počas neho rozhodujúce. Ak budete užívať 400 mikrogramov kyseliny listovej denne aspoň mesiac pred otehotnením a počas prvého trimestra, môžete znížiť riziko vzniku rázštepu nervovej  trubice u vášho bábätka. Rovnako zabraňuje niektorým ďalším vrodeným defektom.

Naopak, pri vitamíne A buďte opatrné, dôležitý je jeho primeraný príjem. Problémy vyvoláva jeho nedostatok aj nadbytok. Jeho nadmerné užívanie pred a počas tehotenstva môže budúcemu bábätku spôsobiť niektorú z vrodených chýb – najčastejšie rázštep, ale aj vrodené srdcové problémy, defekty tváre alebo problémy s končatinami. Vitamín A je vlastne beta – karotén, no nemusíte sa obávať pri konzumácii mrkvy. Predávkovanie hrozí vtedy, ak by ste užívali nadmerné dávky umelo vyrobeného vitamínu A alebo by ste jedli až príliš veľa pečienky.

3. Vzdajte sa pitia alkoholu aj fajčenia

Ak ste sa rozhodli pre bábätko, je najvyšší čas prestať s alkoholom aj cigaretami. Mnohé štúdie preukázali, že fajčenie, prípadne užívanie drog, môže viesť k potratu, predčasnému pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti novorodenca. A čo viac, výskumy naznačujú, že fajčenie môže negatívne ovplyvniť plodnosť žien a znížiť kvalitu partnerových spermií. Šance na otehotnenie môže znížiť aj pasívne fajčenie. Problémy s otehotnením môže mať na svedomí aj alkohol, takže, ak sa ho nevzdáte úplne, aspoň znížte jeho príjem.

4. Uprednostnite zdravé potraviny

So zdravým stravovaním je najlepšie začať ešte predtým ako otehotniete. Vaše telo tak bude zásobené živinami potrebnými pre zdravé tehotenstvo. Denne si doprajte aspoň dve misky ovocia a dve a pol misky zeleniny, rovnako ako aj celozrnné a mliečne výrobky. Jedzte rôzne zdroje bielkovín ako sú fazuľa, orechy , semená, sójové výrobky , hydina a mäso.

5. Dajte si pauzu s kofeínom alebo ho aspoň obmedzte

Experti sa nevedia zhodnúť, aké množstvo kofeínu je počas tehotenstva bezpečné, no zhodujú sa, že ženy snažiace sa otehotnieť, by sa mali vyvarovať jeho veľkým množstvám. Niektoré štúdie zistili súvislosť medzi vysokou spotrebou kofeínu a zníženou plodnosťou. Podľa iných štúdií sa zase príliš veľa kofeínu spája tiež s rizikom potratu. Odborníci radia tehuľkám obmedziť spotrebu kofeínu na 200 mg za deň, čo zodpovedá jednej šálke kávy.

6. Majte pod kontrolou svoju váhu

Väčšiu šancu na otehotnenie majú ženy s primeranou váhou. S nízkym alebo vysokým BMI (body mass index) sa znižuje. Podľa jednej štúdie plodnosť negatívne ovplyvňuje BMI pod 20 alebo nad 24.

7. Dávajte si pozor na ryby, ktoré jete

Ak ste fanúšičkou rýb, začnite sledovať ich spotrebu. Aj keď ryby sú vynikajúcim zdrojom omega - 3 mastných kyselín (sú veľmi dôležité pre mozog dieťatka a vývoj oka), rovnako aj proteínu, vitamínu D a ďalších živín, obsahuje aj škodlivú ortuť. Väčšina odborníkov sa zhoduje, že tehotné ženy by ryby jesť mali, no vyhýbať sa tým, ktoré majú veľa ortuti. Nevhodnými sú žralok, mečiar a kráľovské makrely. Lepšou voľbou sú ryby z našich vôd a môžete si dopriať aj lososa.

8. Vytvorte si cvičebný plán a hýbte sa

Začať s cvičením ešte pred otehotnením je veľmi dobrý nápad. Telo si na pohyb zvykne a budete si ho môcť dopriať aj v tehotenstve. Odmenou pre vás bude zdravé telo. Okrem toho cvičením odbúrate stres. Zdravé cvičenie znamená zhruba 30 minút pohybu denne vo forme chôdze, jazdy na bicykli či fittnesu. Vyskúšajte aj strečing alebo jogu . Ak nie ste práve typ na cvičenie, pridajte do svojho denného režimu aspoň nejaké aktivity ako je napríklad častejšie chodenie po schodoch, častejšie vychádzky a podobne.

9. Navštívte zubára

Ak sa pripravujete na tehotenstvo, nezabudnite na zdravie ústnej dutiny. Hormonálne zmeny v tehotenstve vás môžu urobiť náchylnejšími na ochorenia ďasien. Pre zvýšené hladiny progesterónu a estrogénu môžu odlišne reagovať na baktérie, čo má za následok opuchy, začervenanie či krvácanie. Prevenciou je zodpovedná starostlivosť.

10. Prehodnoťte svoje financie

Pripravte sa na to, že príchod bábätka bude pre rodinný rozpočet záťažou. Na istý čas prídete o jeden príjem a starostlivosť o drobčeka bude niečo stáť. Zistite, koľko a na čom ste schopní ušetriť, aby ste predišli stresu z nedostatku peňazí. Poinformujte sa v práci či u známych o možnostiach práce z domu. Ak máte to šťastie, že ste finančne dobre situovaní, máte o starosť menej.

11. Vyhýbajte sa infekciám

Ak sa snažíte otehotnieť, vyhýbať sa infekciám je veľmi dôležité. Úplne vylúčte potraviny ako sú nepasterizované mliečne výrobky, surové mäso a nedostatočne tepelne spracované ryby a hydina. Tieto potraviny môžu skrývať nebezpečné baktérie spôsobujúce listeriózu, ktorá môže viesť k potratu. Vyhýbajte sa tiež nepasterizovaným ovocným šťavám, pretože môžu obsahovať baktérie, napríklad salmonelu alebo E.coli. Pri príprave jedál si vždy umývajte ruky. Pri práci na záhrade noste rukavice. Počas chrípkovej sezóny sa vyhýbajte miestam s množstvom ľudí alebo sa dajte zaočkovať.

14. Znížte riziká spojené so životným prostredím

Všetky nebezpečenstvá odstrániť nedokážete, no niektoré áno. Ak ste pravidelne vystavená radiácii alebo chemickým látkam, zmeňte to. Nezabúdajte, že aj niektoré čistiace prostriedky, pesticídy, rozpúšťadlá a olovo v pitnej vode zo starých rúrok môžu byť pre vyvíjajúci sa plod nebezpečné. 


Foto: flickr.com
Zdroj: babycenter.com

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia