Desať tipov na rýchle občerstvenie v tehotenstve

Desať tipov na rýchle
Ilustračné foto
Zdroj: Profimedia
2014-05-27 12:01:10 |

Ak chceme ušetriť čas, často siahame po polotovaroch. Len škoda, že sú plné konzervantov a iných prísad, ktorým by sme sa v tehotenstve mali vyhýbať.

Aj keď patríte k milovníčkam klasických fast foodov, aspoň počas tehotenstva a dojčenia sa im vyhnite. Naučte sa pripravovať lahodné a výživné „rýchlovky,“ ktoré vás zasýtia a budú prospešné tak pre vás, ako aj pre vyvíjajúce sa bábätko v brušku. Existuje celý rad rýchlych a jednoduchých jedál, ktoré sú ľahké, no zasýtia vás až do doby, než si doprajete plnohodnotný obed či večeru.

1. Ovocie

Majte vždy po ruke nejaké jablko, hrušku, banán či iné obľúbené ovocie, ktoré vás zasýti v ktoromkoľvek čase.

2. Hrozienka

Aj malá porcia sušených hrozienok vám poskytne vlákninu, železo či draslík a zároveň uspokojí chuť na sladké.

3. Jogurt

Téglik jogurtu pokryje 25 percent dennej potreby vápnika v tehotenstve a poskytne vám proteín, ako aj niektoré z potrebných vitamínov a minerálnych látok. Všímajte si, či obsahuje živé a aktívne kultúry, vďaka ktorým získate výhody probiotík - užitočných baktérií napomáhajúcich tráveniu a ochrane tráviaceho ústrojenstva .

4. Celozrnné cereálie

Zmiešajte celozrnné cereálie s hrsťou sušeného ovocia a orechov. Mix skladujte v uzatvárateľnom obale na vašom pracovnom stole alebo v aute a vždy budete mať po ruke šikovnú a zdravú pochúťku.  

5. Šaláty

Najideálnejšia v tehotenstve je tmavá listová zelenina, no dobrá je tiež mrkva, paradajky, zeler, uhorky aj cukety. Očistite, pokrájajte, pridajte orechy, cícer či fazuľu pre zvýšenie množstva bielkovín alebo hrozienka pre železo, vlákninu a draslík. Zelenina rovnako ako ovocie by mali byť každodennou súčasťou jedálnička tehotnej ženy. Ak nemáte čas pripravovať si občerstvenie sama, bohatý výber hotových šalátov ponúkajú aj obchody a reštaurácie.

6. Mrkva

Mrkva je plná vitamínu A a vlákniny. Ak si očistenú mrkvu alebo karotku budete namáčať v bielom jogurte, kyslej smotane či humuse, doprajete si extra dávku výživy.

7. Tvrdý syr

Vhodnou voľbou v tehotenstve je mozarella a mozarellové tyčinky si zamilujete. Sú plné vápnika. Ak sa rozhodnete pre iný druh, je to len na vás. Vyhýbajte sa však taveným syrom, ktoré obsahujú veľké množstvo taviacich solí.

8. Ovocné a zeleninové šťavy

Doprajte si denne šálku čerstvej ovocnej alebo zeleninovej šťavy, v ktorých je množstvo vitamínu C aj vápnik.

9. Ovsené vločky

Vločky možno pripraviť na množstvo spôsobov. Obsahujú  množstvo vitamínov, minerálov a vlákninu, preto by ste ich mali mať vždy k dispozícii. Stačí k nim pridať sušené ovocie, trochu ich doma v rúre prepiecť alebo si ich dopriať zaliate mliekom či jogurtom. 

10. Tvaroh

Tvaroh je dobrým zdrojom bielkovín a vápnika. Ak vám nechutí samotný, zmiešajte ho s hrsťou orechov či sušeného ovocia.

Ktorým potravinám sa radšej vyhýbať?

Balené potraviny vo forme polotovarov nemajú v jedálničku tehotnej ženy čo robiť. Sú plné konzervantov, tukov a solí. Vylúčte tiež mrazené jedlá. Rovnako by ste sa mali vyhýbať malinovkám a iným sladeným nápojom. Ak zaplníte žalúdok prázdnymi kalóriami a cukrami, pre výživné nápoje tam už nezostane miesto. Namiesto obľúbeného ľadového šalátu, ktorý obsahuje len stopové množstvá živín, vsaďte radšej na rímsky šalát, v ktorom nájdete vitamíny A a C, kyselinu listovú, vápnik, draslík a tiež vlákninu. 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia